Nytt avslöjande: Grym djurhållning bakom parmesanosten på våra tallrikar
De populära italienska ostarna, parmesan och grana padano, har en mörk baksida: en fruktansvärd djurhållning på italienska mjölkgårdar.
Det är en av världens största organisationer för djurvälfärd i lantbruket, CIWF, Compassion in World Farming, som larmar om detta.
Organisationen har nyligen släppt en film från nio stora mjölkgårdar i den italienska Po-dalen som avslöjar ”chockerande” förhållanden för mjölkkorna. (Se filmklipp här)
Läs om CIWF på ATL.nu: Ny svensk avdelning för djurrättsorganisation
Utmattade och nedsmutsade kor
Korna är enligt organisationen extremt underviktiga, flera hade skador och hälta. På filmen syns utmattade och nedsmutsade kor ligga i gödsel och urin.
De står trångt inomhus året om och får inte se skymten av gräs eller betesmarker. Detta menar CIWF gäller det merparten av produktionen av parmesan och grana padano.
Läs också: Mångsysslarna på Ängavallen: ”Vi drivs av kärlek till våra djur”
Ekologiska gårdar inte bättre
Inte heller för de ekologiska gårdarna går det att få garantier för att korna får beta utomhus, trots krav på det i EU:s förordning för ekologisk mjölkproduktion.
Det finns undantag, gårdar som har skaffat frivillig märkning för att visa att deras kor får gå på bete.
– Tyvärr låter långt ifrån alla ekologiska gårdar i Italien sina kor gå på bete. Det är därför vi samarbetar med den italienska motsvarigheten till Krav för att försöka säkerställa att alla ekogårdar följer de grundläggande kraven, säger Phil Brooke från CIWF.
Läs också: Chockrapport: Kött från 18 olika länder på restaurangmenyn
”Inte på min pasta”
En orsak, menar han, är att det är en gammal sedvänja i området att inte ha korna på bete. Men att det skulle gå bra, med skydd mot solen och rotation av betesmarker.
Färskt gräs anses påverka smaken
Land har fått svar från två större, svenska importörer. Först Erica Troeng på Coop. Hon bekräftar att att ”parmesan-korna” inte får beta ute. Orsaken är att färskt gräs anses påverka mjölkens smak.
– Däremot går djuren i öppna stallar, utan väggar på alla sidor och ofta har de möjlighet att gå ut i en rasthage, utan gräs. På de gårdar våra kollegor besökte hade det gjorts stora investeringar för att förbättra djurvälfärden, skriver hon i ett mejlsvar.
Elisabeth Askefalk på di Liuca, bakom varumärket Zetas, ger ett liknande svar. Hon menar att missförhållande på filmen inte är representativa för deras leverantörer men att de tar frågan på stort allvar och nyss samlade sina italienska leverantörer för att diskutera djurvälfärd.
Organisationen CIWF har nu dragit i gång en stor kampanj på nätet – #notonmypasta – för att sätta press på de stora italienska mejerierna att kräva en bra djurhållning hos sina mjölkproducenter.
Läs också: Du kommer väl på ostfestivalen – många goda svenska ostar!
Miljardindustri
Tillverkningen av parmesan och grana padano är en miljardindustri och en av Italiens största exportprodukter. En bojkott och protestaktion från konsumenter runt om i världen kan bli ekonomiskt kännbar.
En annan viktig åtgärd enligt CIWF är att få bukt med de stora bristerna i myndigheternas kontroll av djurvälfärden på gårdarna i Italien.
– Tyvärr fungerar den inte. Vi har tidigare rapporterat om många överträdelser av EU:s lagstiftning vad gäller grisuppfödning i Italien. Vi och andra organisationer har länge försökt förbättra veterinärkontrollerna, säger Phil Brooke på CIWF.
Läs också: Välj svensk ost! Här är tre goda skälSe klippet ur CIWF:s film på Facebook
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.