Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 mars 2019

Nytt beslut: EU förbjuder plastbestick och sugrör

Nu tar EU-parlamentet krafttag mot plastnedskräpningen. Redan om två år blir en mängd produkter i engångsplast olagliga.

 Producenter av plastmuggar, våtservetter och hygienprodukter av plastmaterial måste varna för de negativa konsekvenserna av nedskräpning.
Producenter av plastmuggar, våtservetter och hygienprodukter av plastmaterial måste varna för de negativa konsekvenserna av nedskräpning. FOTO: Istock

Den nya lagen (obs, extern länk) innebär att en rad plastprodukter kommer att förbjudas inom EU senast 2021. Dessutom ska insamlingsmålet för plastflaskor var 90 procent senaste 2029 och andelen återvunnen plast i plastflaskorna öka till 30 procent 2030.

Mer ansvar för producenterna

Dessutom stärks kravet för producenterna att ta ansvar för sina plastprodukter, till exempel vad gäller fiskeredskap. Det är tillverkarna, inte yrkesfiskarna, som ska bära kostnaderna för de nät som tappas bort i havet.

Varning för fimpar

Och producenter av plastmuggar, våtservetter och hygienprodukter av plastmaterial måste varna för de negativa konsekvenserna av nedskräpning med de produkterna. Det gäller också tobaksbolagen som måste varna för att kasta cigaretter med plastfilter på gatorna.

Läs också: Plasten ökar trots klimatlarm – det kan du göra

Här plastprodukterna som förbjuds senast 2021

  • Engångsbestick (gafflar, knivar, skedar och ätpinnar)
  • Engångstallrikar
  • Sugrör
  • Bomullspinnar i plast
  • Ballongpinnar i plast
  • Snabbmatsförpackningar, oxo-plaster (som bryts ned till mikroplaster genom oxidation) och cellplast gjorda av expanderad polystyren.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen