Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 maj 2017

Nytt grepp i Göteborg: Lägenhetsbönder!

Nu tar Göteborgs kommun till ett nytt grepp för skapa jobb och närproducerad mat: "Lägenhetsbönder"!

FOTO: Istock

Nej, man ska förstås inte bryta upp parketten och odla potatis. Däremot ska människor som bor i lägenhet, utan trädgård men med ett brinnande odlingsintresse få chans att arrendera mark i Göteborg med omnejd.

Outnyttjad betes- och jordbruksmark ska arrenderas ut till göteborgare som vill försörja sig helt eller delvis på sin odling. Steg ett är att kommunen hyr ut sidoarrenden, i Skogome och vid Angereds gård, till 20 odlare som får chansen att odla grödor på mellan 500-1000 kvadratmeter jord.

– Vi ser till att det är plöjt och harvat första året och att det finns el och vatten. Än så länge har vi slutit avtal med åtta odlare som har väldigt olika bakgrund, säger Annette Gustavsson, projektledare för Stadsnära odling till Göteborgdirekt.

Odlaren måste tänka kommersiellt

Kraven från kommunen är att odlaren ska ha erfarenhet och ha som mål att odla kommersiellt. Dessutom måste odlingen vara ekologisk.  Avtalen är ettåriga och förlängs löpande om odlaren kan visa att hans eller hennes affärsmodell håller.

Kommunen vill framförallt ha grönsaksodling, men även någon bi- och blomsterodlare godkänns.
– Vårt övergripande mål är att öka den ekologiska matproduktionen och hitta ett nytt sätt att skapa arbetstillfällen. Det här kan bli ett bra sätt att komma igång som stadsbonde, säger Annette Gustavsson.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen