Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 september 2018

Nytt hopp för BB i Sollefteå

Socialdemokraterna gör ett katastrofval i Västernorrland, där nedläggningen av förlossningsavdelningen i Sollefteå förra året orsakade omfattande protester.

Var tredje Sollefteåbo röstade på Sjukvårdspartiet som nu vinner mark i landstinget.

 Sedan BB:s nedläggning har en ockupation pågått i sjukhusets foajé.
Sedan BB:s nedläggning har en ockupation pågått i sjukhusets foajé. FOTO: IBL

Västernorrland är traditionellt ett starkt fäste för Socialdemokratin. Men sedan nedläggningen av BB i Sollefteå har uppstickarpartiet Sjukvårdspartiet vunnit mark i landstinget. Bland Sollefteåborna blev Sjukvårdspartiet överlägset största parti i landstinget med 33 procent, samtidigt som stödet för Socialdemokraterna rasade från 47,8 procent till ynka 13,8 procent. I hela Västernorrland har Socialdemokraterna gått från drygt 47 procent i förra valet till 35,5 procent i år. Totalt i landstinget får Sjukvårdspartiet 8,8 procent, vilket innebär 7 mandat.

Läs också: Så vill partierna förbättra sjukvården i hela landet!

Har ockuperats i protest

Förlossningsavdelningen på Sollefteå sjukhus stängdes i januari 2017, vilket innebär att födande kvinnor hänvisas till Örnsköldsvik eller Sundsvall i stället. Nedläggningen har lett till omfattande protester och en ockupation pågått i sjukhusets foajé. Ekonomiska föreningar har bildats för att ta över sjukhusets BB. Men beslutet om nedläggning har ändå stått fast från landstinget.

 Så här röstade Sollefteå i Landstingsvalet Västernorrlands län. Källa: Valresultat SVT.
Så här röstade Sollefteå i Landstingsvalet Västernorrlands län. Källa: Valresultat SVT. FOTO: IBL

”En ekonomisk katastrof”

Sjukvårdspartiet menar att landstinget står inför en ekonomisk katastrof och säger ja till att stödja ett förslag om att åter öppna BB i Sollefteå. Partiet vill ha en sammanhållen vårdkedja med lokal ledning som ska begränsa möjligheten att göra besparingar på andra enheters bekostnad.

Västernorrland har bland de längsta vårdköerna och sedan delar av Sollefteå sjukhus har avvecklats har Sundsvalls och Örnsköldviks sjukhus överbelastats. Sjukvårdspartiet vill återställa de tre sjukhusen i Västernorrland till akutsjukhus med akut kirurgi, akut ortopedi, akut kvinnosjukvård inklusive förlossning och BB.

Läs också: Här är de lokala partierna som vann – och förlorade – i valet

 Protester utanför Sollefteå sjukhus.
Protester utanför Sollefteå sjukhus.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen