Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 17 maj 2017

Nytt hopp när lag om VA-tvång utreds

23 kommunalråd runt om i landet har slutligen fått gehör för sina krav – lagen som påtvingar kommuner och privatpersoner på landsbygden att investera i avlopp och vatten ska ändras. Bostadsminister Peter Eriksson tillsätter nu en utredning.

Den så kallade vattentjänstlagen som innebär att kommuner tvingas tillhandahålla vatten och avlopp långt ut på landsbygden, trots redan fungerande system, kan komma att bli ett minne blott.

Bostadsminister Peter Eriksson meddelade nyligen att han tillsätter en utredning för att ändra den kritiserade lagen som inneburit stora ekonomiska effekter för både kommuner och privatpersoner.

— Vi kan skapa bättre förutsättningar som gör det lättare för människor att fungera på landsbygden. Det är väldigt viktigt att man kan göra det utan att det blir orimliga kostnader, säger Peter Eriksson till Sveriges Radio Uppland.

Hämmar byggande på landet

Lagen innebär att kommuner måste bekosta vatten och avlopp om det är fler än 20 hus i ett område. Dessutom tvingas hushåll som redan bor i ett område som bebyggs att ansluta sig till kommunalt vatten även om de har ett fungerande avloppssystem sen tidigare. Därför har lagen inneburit höga investeringskostnader för både kommuner och privatpersoner och överlag en risk för att nybyggnation i vissa områden hämmas.

”Det har krävts ett antal möten”

Kristdemokraten Björn-Owe Björk, som är kommunalråd i Knivsta kommun är en av de 23 kommunalråd från olika kommuner i landet som har ställt krav på att lagen görs om.

– Jag har skrivit ett brev tillsammans med kommunpolitiker från runt om i landet och olika partitillhörighet för att påtala det här problemet. Det har krävts ett antal möten både på miljödepartementet och hos bostadsministern under en ganska lång tid, säger Björk till Sveriges Radio Uppland.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen