Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 oktober 2018

Nytt rekordår för Sveriges småföretag

2018 ser ut att bli ännu ett riktigt bra år för landets småföretagare. Lönsamheten beräknas bli hela 17 procent i genomsnitt, enligt en ny rapport. Men skillnaderna är stora över landet.

 De små byggföretagen beräknas gå fortsatt starkt med en lönsamhet på 18,2 procent, enligt rapporten Småföretagens lönsamhet från LRF Konsult.
De små byggföretagen beräknas gå fortsatt starkt med en lönsamhet på 18,2 procent, enligt rapporten Småföretagens lönsamhet från LRF Konsult. FOTO: Istock

Företag med mindre än tio anställda inom branscherna bygg, service, handel, konsultverksamhet och transporter har haft ett gyllene år och kommer förbättra sina vinstmarginaler med 1,5 procent.

Det visar rapporten Småföretagens lönsamhet från LRF Konsult.

Högst lönsamhet förväntas de mindre företagen i Östergötland ha med 21,2 procent i genomsnitt.

Läs också: Regeringen inför tak för elnätsavgifterna

Stora skillnader i landet

– Det är ingen slump att regioner som Östergötland med stark infrastruktur och tillgång till arbetskraft också visar på starka lönsamhetssiffror för småföretagen, säger Katarina Klingspor, vd på LRF Konsult.

Lägst lönsamhet beräknas småföretagen i Västernorrland och Jämtland ha med 11,4 procent. Men de två regionerna stärker sin lönsamhet med 1,9 procentenheter jämfört med 2017. Det är bättre än snittet för hela landet på 1,5 procent.

– Västernorrland och Jämtland är regioner med stor potential, men som under de senaste åren tampats med bristande tillgång på arbetskraft och en relativt eftersatt infrastruktur. Regionerna tros därför gynnas av utbygganden av bland annat järnvägsnätet, säger Katarina Klingspor.

Läs också: Terese Bengards krönika: ”Tack, alla landsbygdens kvinnor!”

Konsulter går bäst

Alla branscher väntas gå ännu bättre i år än i fjol. Allra bäst spås konsultföretagen gå med en lönsamhet på superstarka 22,7 procent. Svagast resultat visar handeln, men får ändå en lönsamhet på 8,1 procent i genomsnitt.

Tillväxten inom handeln med sällanköpsvaror drivs framför allt av nätbutiker, medan de fysiska butikerna fortfarande är viktiga för dagligvaruhandeln.

6 400 småföretag

– Därför är det viktigt att småföretagare inom dagligvaruhandeln skapar strategier för att förhålla sig till de muskler som större aktörer kan ha när det gäller en övergång till e-handel, säger Katarina Klingspor.

Rapporten följer löpande 6 400 småföretag som har en omsättning mellan 400 000 och 10 000 000 kronor. Det vinstmått som används är resultat efter avskrivningar i förhållande till omsättningen.

Läs också: Livsmedelsjätten skippar engångsartiklar av plast

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen