Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 mars 2019

Nytt system ska minska skatteåterbäringen

Prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen – kanske för sista gången. Ett nytt system ska hjälpa privatpersoner att i stället räkna ut och korrigera sitt skatteutfall löpande.

 Skatteverkets nya system ska minska skatteåterbäringen.
Skatteverkets nya system ska minska skatteåterbäringen. FOTO: Fialotta Bratt

Efter årets deklaration kommer runt 36 miljarder kronor att betalas ut till drygt 5 miljoner svenskar. Systemet med skatteåterbäring och kvarskatt är något som Skatteverket nu vill ändra på, rapporterar Aftonbladet.

– Egentligen är det ganska orimligt att vi inte fixat ­rutinerna bättre än att så många ska ha pengar till­baka. På samma sätt är det orimligt att de ska ligga ute med de här pengarna, säger deklarationsexperten Johan Schauman, till tidningen.

Läs också: Nya regler som påverkar din ekonomi 2019

Räknar skatten löpande

Precisionskraven faller främst på arbetsgivare, som i stället för att rapportera hela personalens lön och skatt i en klumpsumma sedan årsskiftet måste rapportera på individnivå varje månad.

– Det innebär att man kommer att kunna se sina inkomster men också räkna på hur man ligger till löpande under inkomståret så att det inte blir någon överraskning hur skatteutfallet blir. Vill man göra en korrigering, om man inte vill ­låna ut sina pengar till staten utan ränta, då kan man fixa det, säger Johan Schauman, till Aftonbladet.

Jämkning tros öka

När man själv kan hålla koll hur man ligger till med skatten kommer fler troligen att be Skatteverket om korrigering, såkallad jämkning, i god tid innan återbäringen eller kvarskatten växer till en stor summa. På sikt kan det innebära att vi varken får kvarskatt eller skatteåterbäring i framtiden.

Lanserar bostadstjänst

I dagsläget är det bara 100 000 personer som begär jämkning, men med det nya systemet ska det bli ändring på det. Skatteverket ska även lansera en bostadstjänst för att den som säljer en bostad ska kunna göra sin redovisning och beräkning av skatten redan samma år.

Bankerna ska varje månad lämna kontrolluppgifter om räntebetalningar och utdelningar.

Fler får pengar innan påsk

I år kan fler få sina pengar tillbaka redan före påsk. Detta sedan Skatteverket lättat på villkoren som förutsatte att man hade en elektronisk brevlåda för myndighetspost och ett anmält utbetalningskonto till Skatteverket. Om du har deklarerat via Skatteverkets e-tjänst med BankID och inte gjort några ändringar eller tillägg kan du alltså få skatteåterbäringen senast den 12 april. Den som deklarerar på pappersblankett kommer i år att få sina pengar i juni.

Läs också: Så fungerar en digital brevlåda

Viktiga datum för skatteåterbäringen 2019

  • 2 april – sista dagen att godkänna din deklaration i Skatteverkets app eller e-tjänst, utan att ändra eller lägga till något, för dig som vill ha skatteåterbäringen redan i april.
  • 9-12 april betalas skatteåterbäringen ut till de som deklarerat digitalt senast den 2 april och godkänt deklarationen utan några ändringar eller tillägg.
  • 2 maj – sista dagen att deklarera på papper.
  • 4-7 juni – skatteåterbäring betalas ut till de som deklarerade senast den 2 maj, digitalt eller på papper.
  • 6-9 augusti – skatteåterbäringen betalas ut till dig som hade byråanstånd och deklarerade senare än den 2 maj.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen