Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 oktober 2022

Nytt ullspinneri vill ta hand om Roslagens ull!

Norrtälje

Nu ska mer svensk ull förvandlas till garn. I höst startar ett helt nytt ullspinneri i Roslagen, till nytta för trakten fårbönder!

 Ingmarie Ek och Annkristin Hult är två av delägarna i det nya ullspinneriet i Roslagen.
Ingmarie Ek och Annkristin Hult är två av delägarna i det nya ullspinneriet i Roslagen. FOTO: Kjell Hult

Egentligen drar spinneriet inte i gång förrän till våren, då den nya, moderna maskinparken från Italien kommer till lokalen i Norrtälje.

– Men vi går ut redan i höst för att det är nu man klipper fåren. Då kan intresserade spara ullen till våren då vi startar på allvar, säger Annkristin Hult, VD och en av fyra delägare i det nya företaget Rodens Ullbruk AB.

– Och vi kommer att ta emot och tvätta en del ull fram tills starten, fortsätter hon.

Företaget blir i huvudsak ett lönspinneri, det vill säga spinner på uppdrag av fårägare som lämnar in sin ull och får den tillbaka som garn.

Ull från trakten

 Anna Eriksson är en av delägarna, som vill förädla ullen från sina egna får.
Anna Eriksson är en av delägarna, som vill förädla ullen från sina egna får. FOTO: Privat

Det mesta av ullen beräknas komma från närområdet kring Östhammar och Norrtälje men även från landsbygden runt Stockholm och Uppsala.

– I dag är det kö till de spinnerier som finns, så vi hoppas kunna fylla ett behov. Vi har redan fått flera förfrågningar, säger Annkristin Hult.

Hon och de tre andra delägarna tycker det är viktigt att kunna bidra till att mer svensk ull tillvaratas. I dag bränns eller slängs mer än 50 procent av den.

– Intresset för att ha får är stort bland yngre och många vill ta till vara på ullen. Det är viktigt även ur beredskapssynpunkt nu när transporter och råvarupriser ökar, säger Annkristin Hult.

Förädlar ullen

 Modern. En del av den nya maskinparken från Italien.
Modern. En del av den nya maskinparken från Italien.

Hon och de andra delägarna har kunskap och erfarenhet av olika delar i ullnäringskedjan. AnnKristin Hult har arbetat med ullnäringsfrågor på nationell nivå, Anneli Eriksson har arbetat med utbildningar kring hur rätt ull ska användas till rätt produkt och Anna Eriksson är själv fårägare som vill förädla gårdens ull.

Den fjärde delägaren, IngMarie Ek, har varit arbetsledare inom socialpsykiatrin vilket kommer väl till pass då spinneriet ska vara ett socialt företag och anställa personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen