Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 januari 2017

Nytt vårduppror – Sollefteå BB kan bli ockuperat

Ilskan kokar i Västernorrland. Förlossningsavdelningen på Sollefteå sjukhus ska stängas – nu kan det bli ockupation, en metod som fungerade i Dorotea.

FOTO: IBL

BB i Sollefteå stänger och i vissa fall kan blivande mammor nu behöva ta sig mer än 20 mil för att kunna föda på sjukhus.

– Det här är för jävligt och det är därför jag har dragit ihop den här ockupationen, jag vet inte annars vad som biter på våra landstingspolitiker, säger Anna Marica Ek, till TT .
Hon är 28 år och har flyttat till Sollefteå, där hon nyligen fick barn.

Ockupationen står för dörren

En protestgrupp har bildats, enligt den kommer ockupationen av Sollefteå sjukhus att bli av. Detta enligt en av gruppens talespersoner.

– Människor är ledsna och arga. De tar bort en trygghet från en plats som man har valt att bo på, säger Sebastian Gunnesson, som bor och arbetar i Kramfors, till TT.

Därför stängs Sollefteå sjukhus

Beslutet att stänga förlossningsavdelningen i Sollefteå fattades i höstas. Hälso- och sjukvårdsnämnden i landstinget i Västernorrland har även beslutat att stänga akutkirurgin vid sjukhuset, en fråga som i veckan ska upp i regionstyrelsen.

En stängning av jouren, förlossning och operation vid Sollefteå sjukhus ger enligt landstingets beräkningar en nettobesparing på mellan 15,4 och 15,8 miljoner kronor, uppger Allehanda.se.
– Verksamheten i Sollefteå har under många år inte lyckats bemanna de tjänster som krävs för att ha en akut kirurgi dygnet runt och under veckans alla dagar, säger Ewa Back (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden till Sundsvalls tidning.

Framgångsrik metod från Dorotea

Ockupationen av sjukhuset sker efter att inlandskommunen Dorotea räddade kvar sin sjukstuga med samma metod. Doroteaupproret varade över 500 dagar, men i slutändan bytte politikerna fot och vårdplatserna blev kvar.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen