Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 mars 2020

Obemannade Lifvs

Matbutiker utan personal blir fler och fler i Sverige. Oftast öppnar de i områden där bristen på butiker är stor och där det inte funnits mataffärer på lång tid. Kedjan Lifvs har öppnat 12 butiker och siktar på många fler.

 De obemannade butikerna blir fler och fler. Lifvs har nu öppnat sin 12:e butik.
De obemannade butikerna blir fler och fler. Lifvs har nu öppnat sin 12:e butik. FOTO: Lifvs

– Det finns samhällen i Sverige där närbutiken stängde på 1980-talet då stormarknaderna blev populära. Hälften av matvarubutikerna har försvunnit sedan dess, säger Daniel Lundh som grundat matbutikskedjan Lifvs till DI Digital.

Butikskedjan Lifvs är en av flera butiker som satsar på obemannade butiker just nu och för närvarande har de 12 butiker i gång. De har ambitionen att starta många fler, tidigare har de sagt att de siktar på så många som 200 butiker där de flesta väntas ligga i landsbygdsområden.

I var och en av Lifvs butiker finns det 550 varor som täcker in det mesta för en hyfsat normal konsumtion och själva köpet genomförs med hjälp av en app.

Flera kedjor på gång

 Lifvs startar butiker över hela Sverige, ambitionen är 200 butiker på sikt.
Lifvs startar butiker över hela Sverige, ambitionen är 200 butiker på sikt. FOTO: Lifvs

VD:n Bea Garcia är övertygad om att de obemannade butikerna behövs.

– Vi vill gå emot butiksdöden på landsbygden. Själv är jag från Kiruna, och har dessutom kuskat runt som säljare i Sveriges alla kommuner. Jag har upplevt en landsbygd på väg att försvinna, så jag vet vad jag pratar om, säger Bea Garcia till nyhetsbrevet Agfo Weekly.

Lifvs är inte den enda kedjan som startar obemannade butiker. Även kedjan Auto_mat som drivs av Edvin Johansson har ambitionen att öppna butiker över hela Sverige.

Läs också: Byborna startade egen butik – så gjorde de

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen