Ödehuset ett drömprojekt och investering för livet
Felicia Berggren och Felix Näsström hittade sitt drömhus – ett 200 kvadratmeter stort ödehus från 1851.
– Det är precis det här vi har letat efter, säger Felicia Berggren.
För paret Felicia Berggren och Felix Näsström var det en självklarhet att försöka hitta ett gammalt hus och sedan renovera och sätta sin egen prägel.
Båda är 21 år gamla, men har redan bestämt sig för att bo på landet och samtidigt ha en stor familj. Samtidigt berättar de att de långt ifrån tar allt för givet. Just den här dagen skiner solen över Utås och Felicia Berggren berättar direkt att hon ser det nyinköpta huset som en investering för livet.
– Jag vill ha många barn här, men vi får väl se hur det blir. Man kan ju inte ta allt för givet. Först måste vi kunna flytta in, säger Felicia Berggren, som till vardags är undersköterska och arbetar som personlig assistent, och även lite extra på sjukhuset i stan.
Kärlek vid första ögonkastet
Huset i Utås, en halvtimmes bilresa från Örnsköldsvik, precis i det nordligaste av Höga kusten, fastnade paret för i raketfart.
– Vi började titta runt efter ett hus för ett par år sedan, men hittade aldrig något som var tillräckligt gammalt, säger hon och ler.
En fredag i juli kom tipset om huset i Utås. Måndagen veckan efter hade ägaren kontaktats och paret fick låna nycklarna.
– Det har gått undan, säger Felix Näsström, till vardags rörmokare och rätt van med utmaningar.
Fyra månader senare hade affären gjorts upp med säljaren, som knappt tio år tidigare köpte fastigheten på grund av tillgången på skog.
– Stamfastigheten var på 89 hektar. Vi kommer att ha 9 kvar. Men det räcker för våra behov, säger Felicia Berggren, som även hoppas återupprätta en liten hästgård, inklusive getter och får.
Husets historia ger nycklar till framtiden
På kort tid har paret även försökt att dokumentera husets historia.
– Vi har lyckats få veta vilka som har bott här tidigare och även lite bakgrund till varför det blev som det blev med huset, säger Felicia Berggren och påpekar att man även har hittat en del gamla pappersdokument, när man har rivit i väggar och tak. Örnsköldsvik var en av de första kommunerna i landet som började jobba med inventeringar av boenden på landsbygden. I dag är det många kommuner som har följt efter.
– Vi får ganska ofta frågor om vad vi gör, säger Linnea Egnor Byström på kommunens näringslivskontor.
Läs också: De tog sig an ödehus som stått tomt i 100 år
Kampanj för att hitta hus
Nu senast har kommunen brevledes satsat på att skicka ut 5 000 vykort till kommuninvånare, för att på så sätt försöka se om det finns obebodda fastigheter, som någon annan skulle kunna tänka sig att köpa och bo i.
– Det är viktigt att påpeka att kommunen absolut inte är någon fastighetsmäklare. Vi vill bara väcka frågan; det är många som vill köpa ett hus på landsbygden, säger Linnea Egnor Byström, som själv brinner för frågan, inte minst för att hon bor med sin familj en bit från kommunens centrum.
I dagsläget har kommunen fått ungefär 300 svar.
– Resultatet kommer vi att jobba vidare med. Vi är intresserade av att veta mer om hur människor resonerar kring fastigheter och boendefrågor, säger hon.
Lokala föreningar hjälper till
Kommunen står också bakom lokala BYGDSAM-föreningar, som inte minst jobbar för en levande landsbygd, inklusive att det ska finnas tillgång till skola, livsmedelsbutik och bensinmack.
– Det brukar bli intressanta diskussioner vid mötena. Många som har obebodda fastigheter känner nog en viss rädsla över att allt måste vara i toppskick, men så är det verkligen inte.
Kommunen fortsätter även jobba med nybyggnationer på landsbygden och att förkorta tiderna med avstyckning av tomter.
Inflytt först om tre år
För det unga paret i Utås fortsätter livet och drömmarna att rulla på – och inte minst väntan på att avstyckning och en ny fastighetsbeteckning ska bli klar.
– Planen är att vi ska flytta in här om ungefär tre år. I alla fall på nedre våningen, där vi ska ha en hall, kök, matrum, tvättstuga, sovrum och ett vardagsrum, säger Felicia Berggren.
– Sedan ska vi fortsätta med övre våningen, där det bland annat blir fler sovrum. Vi har förstås även ladugården och bagarstugan kvar, säger Felix Näsström och ler lite extra stort när han, rörmokaren, påpekar att vattenledningarna i huset faktiskt var hela.
Ett fynd för framtiden
En tuff utmaning återstår, som kräver ungdomlig entusiasm, tålamod och inte minst en hel del kunskap.
– För oss känns det här som ett fynd, som skulle ha blivit betydligt dyrare om det hade lagts ut till försäljning. Nu var det vi som hittade det och sökte upp ägaren, avslutar Felicia Berggren, utan att för den skull vilja avslöja priset för hus och tomt.
Den som vill kan följa husprojektet i Utås på Instagram: husetiutas
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.