Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 25 oktober 2016

Odlarens trendspaning: Hetaste potatisen är mjölig

Potatisen är i ropet. Både på stjärnkrogarna och i det ökade odlingsintresset. Det menar Bitte Persson på Larsviken. Hon avslöjar också att den mjöliga potatisen nu gör stor come back.

Bild 1/3 FOTO: Larsviken Film: Svenskt Sigill
Bild 2/3
Bild 3/3

Bitte Persson, som tillsammans med sin bror Bertil Larsson är sjunde generationen på släktgården vid Viken, gläds över att kunskapen om olika sorters potatis har ökat.

– Potatis har ökat i popularitet – vi säljer allt fler olika sorters potatis till stjärnkrogarna i både Helsingborg och Stockholm. Den prisade kocken Alexander Sjögren är en av många varma förespråkare för potatisen. Det är ju den bästa reklam potatisen kan få!

Bitte Persson är tillsammans med sin bror Bertil Larsson, sjunde generationen på Larsvikens gård. Idag är även deras barn med och arbetar på gården.

Odlingstrenden allt starkare

Larsviken i nordvästra Skåne, en av Sveriges största potatisgårdar, drivs av Bitte, hennes man Per och brodern Bertil. Tillsammans med sina barn har de en potatisodling, en gårdsbutik samt ett eget chipseri. Och det är inte vilken potatisodling som helst.

I banken finns 550 olika sorters potatis och gården köper in och säljer hela 70 sorters noga certifierad sättpotatis som skickas ut till trädgårdscenters i hela landet. Bitte Persson vet vad hon talar om.

– Trenden att odla ätbart trodde man hade nått sin kulmen, men den tycks bara bli allt starkare! Man behöver ju inte en åker för att odla potatis. Det är många som numera köper små förpackningar med sättpotatis – och odlar på balkongen eller i rabatten och provar sig fram bland olika sorter, färger och smaker.

Mjölig potatis poppis

Bitte Persson tycker att skolorna har en uppgift i att ge bättre utbildning i potatis. Att skolbarn inte får lära sig något annat än att potatis är en gul, hård klump. Som exempelvis Asterix – en fruktansvärt tråkig potatis i Bittes tycke.

Men det kanske händer något även där, nu när trenden vänder till förmån för den mjöliga potatisen – som är, vilket hon är noga med att påpeka – en egenskap, inte en sort:

mayangoldpotatis
Mayan Gold är en av många potatisar med mjölig egenskap som blir fantastisk som bakad eller puré.

– Nu är den gammeldags, klassiska mjöliga potatisen på frammarsch. Folk kommer in och berättar varmt att ”Åh, den där sorten smakade ju precis som när man fick söndagsstek hemma hos farmor”. Och om man vågar sig på att testa mjölig potatis så får man ett mycket större utbud av smakrika potatissorter. Ursprungspotatisar, som fortfarande finns kvar i Sydamerika med indiannamn som Inca Bella, Mayan Gold och Andean sunside, är exempel på fantastiska sorter att använda som bakpotatis, mos eller puré!

Prisad potatisgård

Larsviken har vunnit ett flertal priser för sitt långa engagemang för potatisen. Ett av de senare var Gastronomiska akademiens diplom för ”odling av högklassisk och historiskt förankrad potatis.”

– Det är jättekul att vi – ett lantbruksföretag – får ett sånt här pris. Lantbrukarna har det tufft idag och potatisodlarna slutar på löpande band. Kanske kan det inspirera andra.

Från åkern till grytan. Larsviken har ett nära samarbete med kockar och restauranger från hela landet. Här plockar kocken Tareq Taylor potatis som ska tillagas i en reklamfilm, tillsammans med Bertil Larsson.

Handeln bör utmanas

Bitte Persson tycker att handeln är ett stort problem för potatisodlarna och för svenskt lantbruk.
– De stora matkedjorna hävdar att konsumenterna inte kan se skillnad på olika potatissorter och bara vill ha King Edward och Bintje. De prissätter potatis som bulkvara och dessutom importerar de sorter från andra länder – helt i onödan.

Konsumenter är medvetna

Bitte Persson menar att konsumenter idag är både medvetna och kunniga – inte minst ungdomar. De vill ha giftfritt, svenskt och kan egentligen påverka vad handlarna tar in.

– Har man hittat en potatissort man tycker om kan man gå till sin lokala handlare och fråga att de tar in mer – eller nya sorter. Som konsument kan man ofta hitta ett mer spännande utbud genom att handla mer på bondens marknad, på gårdsbutiker eller på webben.

Hälsa på hos familjerna Larsson och Persson på Larsvikens gård i nordvästra Skåne:

https://youtu.be/j4Mbbvtr0JY

 

 

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen