Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 december 2017

Ökande efterfrågan på miljömärkt gran

Hållbarhetstrenden sprider sig även till julgranar. Kunderna efterfrågar i allt högre utsträckning miljömärkt.

FOTO: Mostphotos

I likhet med julskinka och paketpapper går det även att handla gran som odlats ett hållbart sätt.

Idag säljs granarna av ett handfull företag, skriver Sveriges Radio P4 Kristianstad. Störst är Smålandsgräns, som under flera år har mångdubblat försäljningen.

– Vi sålde runt 100 000 granar förra året och i år kanske det antalet kommer fördubblas, säger grundaren Anna Benson, till Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Storstäderna står för merparten av de miljömärkta granarna. På samma sätt som dyrare och mindre barrande granar även lockar där, exempelvis ädelgranar.

Enligt henne köper 80 procent kungsgran i Stockholm, medan en lika hög andel handlar rödgran utanför storstäderna.

Läs också: Ta in julgranen – och välkomna 10 000 småkryp!

Satsar på närodlat

Miljöhänsyn handlar om att satsa på närodlad julgran och undvika plastgranar. Mest miljövänligt är det att ha en växande gran som står kvar utomhus med ljus i.

– Men om man vill köpa en gran är det bästa alternativet en Krav-märkt gran. De är odlade helt utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, säger Jonas Rudberg, sakkunnig på Naturskyddsföreningen, till TT.

Läs också: Så får du granen att överleva hela julen – 5 snabba tips!

Allt fler Krav-granar

Senare år har tillgången ökat på Krav-märkta granar. Även en närodlad svensk rödgran hamnar högt upp på hållbarhetslistan.

Kungsgranen kräver mer bekämpningsmedel, men håller å andra sidan längre om man vill vänta med julgransplundringen till tjugondedag Knut.

– Med alla krav från konsumenter så går man mot mindre bekämpningsmedel, säger Ulf Wallin, presschef på Lantbrukarnas riksförbund, LRF, till TT.

Granarna blir utmärkt bioenergi, säger Elina Matsdotter, expert på klimat och energi på Lantbrukarnas riksförbund, LRF i ett uttalande:

– Det är en bra klimatinsats att köpa en riktig gran istället för en plastgran, säger hon.

Läs också: Marlene älskar sin julgran – från 2014!

Binder koldioxid

Enligt LRF så är just en närodlad svensk gran kanske den mest klimatvänliga insatsen. Granar binder växthusgasen koldioxid under sin uppväxttid och kan brännas efter användning.

Man bör helt undvika plastgranar som exporteras från Sydostasien, under dåliga arbetsvillkoroch med en hög miljökostnad, inte sällan med giftiga kemikalier som resultat när de bränns eller bryts ned.

Tips från Naturskyddsföreningen för att granen ska stå längre är att låta granen vänja sig sakta vid värmen, att såga eller ett snitt längst ned i granen för att den ska få vatten och att vattna ofta och att fylla på, framför allt i början.

Läs också: Därför ska du undvika plastglitter i jul

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen