Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 februari 2018

Ökat antal drunknade hundar – tänk på det här!

Det sker cirka 40-tal drunkningsolyckor bland Sveriges hundar varje år. Efter att ha minskat under 2016 ökade antalet olyckor 2017 och här är vad du ska tänka på som hundägare.

Djurförsäkringsbolaget Agria rapporterade att under 2017 ökade antalet drunknade hundar igen efter att ha minskat något under 2016.

– Det sker minst ett 40-tal drunkningsolyckor varje år, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur hos Agria Djurförsäkring.

Läs också: Att ha jakthund förlänger livet

Vintern farligast

Tvärtemot vad som är vanligast för människor så är drunkningar vanligaste under vintern för hundar. Olyckorna på vintern beror på att isarna inte håller när hunden springer ut på den. Hunden har inte förmågan att bedöma hur tjock isen är, och det är därför förenat med livsfara att ta en promenad med en okopplad hund bredvid ett vattendrag med svag is.

Många gånger håller isen så länge hunden är i rörelse, men ger vika när den stannar upp, eller där isen plötsligt blir tunnare. Som hundägare är det lätt att drabbas av panik om hunden beger sig ut på svag is.

– Spring aldrig efter hunden ut på isen! Isen som bär hunden kanske inte är tillräckligt stark för din egen kroppsvikt. Försök istället att locka tillbaka hunden till trygg mark, säger Patrik Olsson på Agria.

Det viktigaste att göra innan en promenad med hunden, om du kommer passera ett vattendrag där lan ligga tunn is är att ha rätt utrustning med: sele och lång lina.

Läs också: Så värdefulla är våra hundar och katter för samhället

Tips

Tänk på det här om olyckan är framme:

  • Håll hunden kopplad
  • Spring inte ut på isen, locka tillbaka hunden i stället
  • Torka den torr och massera hunden när den kommer upp ur vaken
  • Låt den röra på sig så att blodcirkulationen kommer i gång

Om du misstänker att det är direkt fara för hundens liv så ska du åka till en veterinär.

Läs också: Kolla in Land-läsarnas bästa hundbilder!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen