Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 augusti 2019

Ölands Skördefest – guide till älskade traditionen

Ölands Skördefest har på 20 år vuxit till att bli Sveriges största. Den är en värdefull tillgång för ön och hjälper till att förlänga turistsäsongen. I år går Ölands Skördefest av stapeln den 25-29 september 2019.

 Pumpashopping vid Robertssons i Björnhodva är ett av många populära stopp under Ölands Skördefest.
Pumpashopping vid Robertssons i Björnhodva är ett av många populära stopp under Ölands Skördefest. FOTO: Helena och Olof Elm

Det här händer på Ölands Skördefest

Under skördefesthelgen den 25-29 september 2019, bjuder precis hela Öland in till fest. Konstnärerna öppnar upp sina ateljéer, privatpersoner anordnar loppisar och krogarna serverar skördemenyer tillagade på lokala råvaror.

Då firas Ölands Skördefest

Eldskulpturer, dockparad och utnämnandet av Årets Ölandsby är bara ett fåtal av alla 900 aktiviteter som anordnas från norr till söder under sista helgen i september.

Skördefesten sammanfaller alltid med Mickelsmäss, det gamla bondesamhällets största högtid då man firade att skörden var bärgad.

Så föddes Ölands Skördefest

I år arrangeras skördefesten för 23:e året i rad. Idén föddes hos initiativtagaren Sven Ekberg 1996 när han gjorde ett inslag i radioprogrammet ”Meny” i P1.

Inslaget handlade om skatteparadiset Jersey i Engelska kanalen där man varje år anordnade en matfestival med lokala producenter och krogar som dukade upp det bästa ön hade att erbjuda.

 Färska grönsaker direkt från bonden på Ölands Skördefest.
Färska grönsaker direkt från bonden på Ölands Skördefest. FOTO: Helena och Olof Elm

För öarna Jersey och Öland har turismen alltid varit en gemensam nämnare. Med när Öland på den tiden främst marknadsförde sol och bad, satsade Jersey på den kulinariska sidan.

Varför skulle inte Öland kunna göra samma sak?

 Matserveringarna utgör en stor del av Skördefesten på Öland. Som här när kocken Claudio Paez lagar mat över öppen eld i Björnhovda.
Matserveringarna utgör en stor del av Skördefesten på Öland. Som här när kocken Claudio Paez lagar mat över öppen eld i Björnhovda. FOTO: Helena och Olof Elm

Med råvaror av högsta kvalitet som bönor, jordgubbar och kryddor från alvarsmarker var Sven övertygad om att det skulle kunna gå att ta efter Jersey.

Året därpå anordnades Ölands Skördefest för första gången, och sedan dess har evenemanget fortsatt att växa i storlek. 2018 besöktes skördefesten av över 200 000 personer.

Festivalen Ljus på kultur

Skördefesten gör mycket för att förlänga turistsäsongen på Öland. Flera näringsidkare håller öppet ända fram till skördefesthelgen, medan en del småföretagare stänger däremellan.

För de handlare som driver matbutiker märks förlängningen av säsongen extra tydligt. Flera stugägare väljer nu mer att stänga igen sina stugor för året i samband med novemberfestivalen Ljus på kultur.

Läs också: Ann och Kex på Mellböda gård har skapat en upplevelsegård på Öland

Starta egen skördefest

Men hur får man ett sådant här evenemang att växa, och hur gör man om man vill starta något motsvarande? Pia Axelsson som är verksamhetsansvarig för Ölands Skördefest berättar:

– I grund och botten handlar det mycket om det personliga mötet. När Ölands Skördefest var i uppstartsfasen var det ett antal eldsjälar som arbetade ihärdigt med att åka runt och engagera människorna och företagarna på ön.

Delta i lokala möten

– De förklarade vad skördefesten hade för potential, de bjöd in sig och pratade på hembygdsföreningar och årsmöten och byggde helt enkelt ett förtroende hos folket ute på ön. Det var jobbet med att vara ute på fältet och prata som la grunden till alltihop.

Pia tipsar den som vill dra i gång något liknande att bjuda in sig till de samlingar som redan äger rum.

– Idag är folk upptagna, men försök bjuda in dig på årsmöten och liknande där alla redan är samlade. Be om att få prata om ditt evenemang i några minuter. Delta i hela mötet och lyssna, du kommer att lära dig en hel del. Efter att ha träffats öga mot öga är det mycket lättare att ta en andra kontakt.

 Loppis på Störa Frö på Kulturnatten under Ölands Skördefest.
Loppis på Störa Frö på Kulturnatten under Ölands Skördefest. FOTO: Helena och Olof Elm

Drar lärdom från Vasaloppet

För en tid sedan åkte ledningen för Ölands Skördefest till Mora för att träffa arrangörerna av Vasaloppet för att kunna dra lärdom av varandras evenemang.

– Trots att våra aktiviteter är väldigt olika har vi mycket att lära av varandra, berättar Pia.

– De har precis som vi ett årligt återkommande evenemang även under en annan säsong, nämligen Cykelvasan. Vi har vårfesten Öland Spirar. Och likt oss är de beroende av eldsjälar som gör det där lilla extra, som de för en ständig dialog med.

Aktiviteter för barn

Pia berättar att många näringsidkare på ön bekräftar att de tack vare skördefesten kan ha öppet året runt. Det må vara tre dagar i veckan under lågsäsong istället för fem eller sex dagar, men likväl hela året.

En del företagare kan räkna in samma försäljning under skördefesten som under den folktätaste veckan i juli. Under skördefesten hittar besökarna ut till alla oavsett storlek på verksamhet i sin jakt på det lokala öländska. Alla näringsidkare oavsett storlek är lika viktiga för att arrangemanget ska fungera. Tack vare en ökad mängd aktiviteter för barn har det även blivit mer av en familjefest än vad det varit tidigare.

 Pumpor i stora lass på Ölands Skördefest!
Pumpor i stora lass på Ölands Skördefest! FOTO: Helena och Olof Elm

Skördefesten Ölands stolthet

Att Ölands Skördefest har ett högt värde för Öland råder det ingen tvekan om, både vad gäller turismen och ölänningarnas stolthet över ön. Johan Göransson, turistchef på Öland, sammanfattar:

– Ölands Skördefest med dess unika koncept är en fantastisk tillställning för hela familjen och gör verkligen att Öland än mer ses som en attraktiv plats att besöka, bo eller verka på.

– Arrangemanget håller hög internationell klass och arrangörerna tillsammans med alla fina eldsjälar runt om på Öland gör verkligen ett kanonjobb för att skördefesten ska bli den årliga succén som den numera innebär.

Ölands Skördefest 2019

Ölands Skördefest går av stapeln den 25-29 september 2019. Här är några guldkorn:

Ölands Skördefest: Konstnatten

Tillfället då alla konstnärer öppnar sina ateljéer och visar upp sina alster. Äger alltid rum på kvällen och natten mellan fredagen och lördagen.

Ölands Skördefest: Majslabyrinten

I Ventlinge på sydvästra Öland finns en högvuxen majslabyrint med utplacerad konst som uppskattas av både stora och små. Missa inte den årliga, stora löktavlan på samma ställe.

Ölands Skördefest: Wannborga Vingård

Visst odlas det vin på Öland! På Wannborga Vingård strax norr om Köpingsvik kan du både äta mat och gå rundvandringar bland vinodlingarna.

Ölands Skördefest: Capellagården

I Vickleby ligger den anrika Capellagården med internatverksamhet för trädgård, keramik, textil och möbelslöjd. Ett måste på konstnatten.

Ölands Skördefest: Eriksöre bygata

Pumpor, mat, grönsaker – här finns allt och lite till.

Läs också: Härliga gårdsbutiker att besöka i Sverige – lista!Läs också: Upptäck Sverige – här hittar du alla våra artiklar om att hemestra!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen