Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 januari

Olivia driver prisat mejeri: "Sociala medier är skyltfönster för mina hantverksostar"

Norra Unnaryd

Olivia Nylundh hade ingen kunskap om osttillverkning, men driver i dag ett prisbelönt mejeri på Herrydet gård i Småland.

Förutom riktigt fina hantverksostar är vackra bilder i sociala medier en framgångsfaktor - där inplastade ostar är bannlysta.

 Olivia Nylundh framför sin gård i Norra Unnaryd, där hon har byggt upp sitt vedeldade succémejeri.
Olivia Nylundh framför sin gård i Norra Unnaryd, där hon har byggt upp sitt vedeldade succémejeri. FOTO: Anna Wennberg

Innanför dörren till det lilla vitmålade mejeriet blir vi direkt stoppade av Olivia, innan vi hinner ta ett kliv utanför skogränsen.

– Stå kvar och ta av en sko i taget och sätt på skoskydd innan ni sätter ned foten på golvet, instruerar hon Lands utsända.

Under tiden tar hon fram två vita skyddsdräkter och hårnät som vi får ta på oss.

– Jag är väldigt sträng vad gäller hygienen, det måste man vara, förklarar hon.

Tvättar händer ofta

 Minst 50 gånger per dag tvättar Olivia händerna när hon är i mejeriet och byter om till sina nästan sterilt rengjorda gummistövlar.
Minst 50 gånger per dag tvättar Olivia händerna när hon är i mejeriet och byter om till sina nästan sterilt rengjorda gummistövlar. FOTO: Anna Wennberg

Hon pekar mot handfatet där vi tvättar händerna, utan att röra vid någon kran. I stället trycker vi med knäet mot en knapp under handfatet som sätter på vattnet.

Olivia visar sina händer som nu på vintern blir lite rödfnasiga av allt tvättande.

– Jag tvättar säkert händerna 50 gånger per dag här, säger hon.

Inne i det vitmålade mejeriet är det kliniskt rent. Det glänser i det rostfria stålet i diskbänkarna och den stora ystgrytan och på den ena väggen ser det ut att finnas två kassaskåpsdörrar.

Läs också: Anna driver mejeri i en gammal militärverkstad på Rindö

 Dörrarna in till ostlagringsrummen är tjocka och lufttäta. Det är för att hålla rätt temperatur och luftfuktighet och den viktiga floran av mikroorganismer.
Dörrarna in till ostlagringsrummen är tjocka och lufttäta. Det är för att hålla rätt temperatur och luftfuktighet och den viktiga floran av mikroorganismer. FOTO: Anna Wennberg

Där inne, bakom de tjocka dörrarna, finns mejeriets ”allra heligaste”, ostlagringen.

– Ni får inte gå in det högra rummet, för där har jag redan varit. Där lagrar jag hårdost med blomstrande ytor, då kan mögelsporer som har virvlat upp i luften spridas vidare ut i lokalen, säger hon.

Blomstrande ytor betyder att de mögelsporer som finns naturligt i lagerrummet får fästa på osten och ge smak. Mängden mögel hålls i schack genom osten borstas regelbundet.

Känslig balans

 Den trinda hårdosten Lillebacke, som får sin fina yta genom att den borstas och tvättas med saltlake under lagringstiden. Namnet kommer av ett gammalt torp som låg nära gården tidigare.
Den trinda hårdosten Lillebacke, som får sin fina yta genom att den borstas och tvättas med saltlake under lagringstiden. Namnet kommer av ett gammalt torp som låg nära gården tidigare. FOTO: Anna Wennberg

Det är en känslig balans av bakterier och mikroorganismer som i rätt mängd ger ostarna sin rätta smak och konsistens.

– Jag råkade göra fel på vår allra första ystning, det som skulle bli Lillebacke, blev en mjuk och rosa ost. Den blev stjärnkockar som galna i, alla ville ha den. Men den har jag varken velat eller kunnat göra igen, berättar hon.

 Olivias cheddarost Qwarnfall, fixk dubbla silvermedaljer. En i Mathantverks-SM och den andra i VM-World Cheese Awards i Oslo före jul.
Olivias cheddarost Qwarnfall, fixk dubbla silvermedaljer. En i Mathantverks-SM och den andra i VM-World Cheese Awards i Oslo före jul. FOTO: Anna Wennberg

I det vänstra rummet förvaras stora, runda ostar, med en liksom bakad yta. Det är hårdosten Lillebacke, döpt efter det torp som låg på gårdens mark förr.

– De får sin fina yta genom att vi borstar och tvättar ostarna för hand med saltlake under hela lagringstiden, säger hon.

Hon är något av en perfektionist som månar om varje detalj och anstränger för att uppnå bästa kvalitet.

Under mejeriets första år har Olivia utvecklat sin kunskap som mejerska och affinör (expert på ostlagring) till högsta nivå.

Dubbla silvermedaljer

 Olivia med de tre fjällnära ko som finns på gården i dag, Flora, Jorm och Fjälli.
Olivia med de tre fjällnära ko som finns på gården i dag, Flora, Jorm och Fjälli. FOTO: Anna Wennberg

Nyligen fick hennes cheddar, Qwarnfall, dubbla silvermedaljer. En i Mathantverks-SM och den andra i VM-World Cheese Awards i Oslo.

På trappen utanför dukar Olivia upp fika, med blommiga kaffekoppar och saffranskola.

– Jag har tre barn som jag fått i ganska snabb följd vilket innebär att jag har varit mammaledig i sju år, berättar hon.

 Gården ligger vid vägens slut, omgiven av den egna skogen där Olivia får veden till vedpannan som driver mejeriet.
Gården ligger vid vägens slut, omgiven av den egna skogen där Olivia får veden till vedpannan som driver mejeriet.

Hon och maken Roger bodde tidigare i Göteborg men längtade båda efter att bo på landet och när de letade efter en passande gård, fastnade de för Herrydet gård.

– Vi hade ingen anknytning till trakten men gården passade oss perfekt, för det fanns mark att odla och ha lite djur på plus skog, berättar Olivia.

Gården driver de som ett ekologiskt småbruk, främst till självhushåll.

Fjällnära kor

 Olivia skär upp en bit Lillebackeost i den gamla smedjan på ett av fotona hon använder på sociala medier bland annat.
Olivia skär upp en bit Lillebackeost i den gamla smedjan på ett av fotona hon använder på sociala medier bland annat. FOTO: Katrin Bååth

De har fjällnära boskap, odlar grönsaker för eget bruk, kulturspannmål i form av vete och odlar all vall till djuren själva. Tidigare hade de även linderödsgrisar och höns.

Olivia tyckte inte att en lång utbildning passade henne utan valde att gå flera kortare kurser på bland annat Eldrimner, Sveriges mathantverkscentrum.

– Någon sa till mig: Så du har fuskat dig fram? Så är det verkligen inte. Jag har skaffat all nödvändig kunskap jag behöver och kommer att så fortsätta, men gör det på mitt eget sätt, säger hon med eftertryck.

Hon har stor hjälp av sin mamma som bor i Jönköping, några mil bort och som rycker in vid arbetstoppar.

 31-åriga Olivia har fullt upp i vardagen med tre små barn, ett småbruk och det alltmer framgångsrika mejeriet.
31-åriga Olivia har fullt upp i vardagen med tre små barn, ett småbruk och det alltmer framgångsrika mejeriet. FOTO: Anna Wennberg

I en separat del av mejeribyggnaden står en väl begagnad, blå vedpanna. Den värmer upp och driver hela mejeriet med ved från gårdens egen skog som breder ut sig bakom lagården.

Ute singlar snöflingor ned när vi går mot den gamla smedjan där alla de proffsiga och stämningsfulla produktbilderna till instagramkontot tas.

– Det här rosa skåpet har blivit mejeriets signum. Vi tar nästan alla foton med det i bakgrunden, berättar Olivia visar den gamla arbetsbänken i trä vid ett spröjsat fönster där ljuset flödar in.

Brinner för det estetiska

Fotograf Katrin Bååth, som Olivia samarbetar med, använder sig bara av naturligt dagsljus och det ger bilderna ett fint skimmer.

Ofta är Olivia själv med på bilderna och ostarna är fint upplagda som stilleben med grankvistar vintertid och blommor och blad sommartid. Inplastade ostar är bannlysta på fotona.

– Jag brinner för det estetiska! Att bygga ett skyltfönster för företaget med vackra bilder, det är viktigt, säger hon.

– Men det allra viktigaste är naturligtvis att ostarna håller riktigt hög kvalitet och är goda, tillägger hon.

Läs också: 5 svenska ostar att hålla utkik efter i kyldisken

Det verkar vara en lyckad strategi, för sedan starten 2022 har mejeriet blivit allt mer framgångsrikt. De fyra hantverksostarna säljer så bra, att Olivia knappt hinner producera i kapp.

– Egentligen skulle jag behöva anställa någon på halvtid, men det kan jag tyvärr inte ännu, säger hon.

Hon drömmer om att utveckla mejeriet till dess fulla potential och har många idéer. Dessutom vill hon rusta upp boningshuset både inne och ute.

Fullt upp

Men med tre små barn, ett blomstrande företag, djuren och en hundvalp att sköta är det fullt upp för tillfället.

– Ja, just nu känns det som att jag har 17 bollar i luften. Jag hinner inte ens sortera tvätten, säger hon och skrattar.

Vill fortsätta som familjeföretag

Namn: Olivia Nylundh.

Ålder: 31 år.

Bor: På Herrydet gård, utanför Norra Unnaryd i Jönköpings kommun.

Gör: Är mejerska och affinör (expert på ostlagring) driver Herrydet Gårdsmejeri.

Familj: Maken Roger och de tre barnen: Levi, 8 år, Gillis, 5 år, och Ellen, 3 år.

Drömmer om: Att fortsätta driva Herrydet Gårdsmejeri som ett familjeföretag.

Instagram: Herrydet gardsmejeri

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen