Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 september 2018

Olle lånar ut sin mark – för att fler ska bli bönder

Torfolk gård har producerat ekologiska grönsaker sedan 1970-talet. Nu har både Coop Värmland och Löfbergs kafferosteri tecknat avtal med den nya föreningen Torfolk & Vänner som erbjuder odlingsmark till unga och nyanlända som vill bli bönder.

 Odlarna Linnea Öjes, Marica Möller, Olle Göransson, Tarek Hamisch och Coop Värmlands vd, Tomas Sjölander, (tvåa från höger) är alla delägare i Torfolk & Vänner.
Odlarna Linnea Öjes, Marica Möller, Olle Göransson, Tarek Hamisch och Coop Värmlands vd, Tomas Sjölander, (tvåa från höger) är alla delägare i Torfolk & Vänner. FOTO: Coop Värmland

På Torfolk gård utanför Munkfors i Värmland odlas mängder av grönsaker och sedan i somras finns även sju nya odlare. Deras zucchini ligger redan på butikshyllorna i Coop Värmlands butiker.

Olle Göransson på Torfolk gård är både en pionjär inom ekologisk odling och en av eldsjälarna bakom den nya satsningen på mångfald.

Maskiner och mark

– Vi har varit i gång i drygt 30 år här på Torfolk gård. Det innebär att vi har en viss överkapacitet på maskiner, växthus och mark. Därför vill vi underlätta för alla som vill komma igång med kommersiell odling, berättar han.

Torfolk gård har bildat den ekonomiska föreningen Torfolk & Vänner med medlemmar och samarbetspartners som Coop Värmland, Löfbergs, Hushållningssällskapet Värmland, LRF och Fryksdalens Sparbank.

Läs också: De bästa landsbygdssatsningarna under 2017

 Tarek Hamisch visar upp sin närodlade aubergine från Torfolk & Vänner.
Tarek Hamisch visar upp sin närodlade aubergine från Torfolk & Vänner. FOTO: Coop Värmland

– Att vara grön i Sverige och grön på arbetsmarknaden ska inte vara en begränsning utan en tillgång. Redan nu kan vi erbjuda zucchini som Hassan, Nore och Tarik från Syrien odlat som medlemmar i Torfolk & Vänner, säger Olle Göransson.

Morötter och purjolök

Sortimentet från Torfolk & Vänner kommer att utökas efterhand och kommer även innehålla morötter, purjolök, vitkål och andra rotfrukter. Till en början kommer de bara att finnas i Coop Värmlands butiker.

 Linnea Öjes med sin egenodlade purjolök som kommer att säljas under varumärket Torfolk & Vänner.
Linnea Öjes med sin egenodlade purjolök som kommer att säljas under varumärket Torfolk & Vänner. FOTO: Coop Värmland

– Så småningom kommer vi att utveckla idén så att den sprider sig till fler platser i landet och till fler butikskedjor, säger Olle Göransson.

Initierade Krav

För drygt 30 år sedan var Coop Värmland och Torfolk gård initiativtagare till det som med tiden blev Krav.

– Vi är därför hedrade över att få vara med redan från början. Vår förhoppning är att bidra till att utanförskapet i Värmland minskas med hjälp av innovativa affärsidéer, säger Coop Värmlands vd Tomas Sjölander.

Läs också: De lär sig svenska i bymejeriet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen