Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 augusti 2021

Om en kris utbryter - hur klarar du dig?

Vad händer i samhället om det drabbas av en kris? Det vill MSB att vi ska tänka på och för att få alla att tänka till lite extra så anordnar man en krisberedskapsvecka en gång per år. För hur klarar vi oss egentligen om krisen är ett faktum?

 Vad ska du ha hemma om krisen kommer?
Vad ska du ha hemma om krisen kommer? FOTO: Istock

Nu vill Myndigheten för samhällskydd och beredskap öka kunskapen om hur vi bör agera i kris och under krisberedskapsveckan så försöker man nå så många som möjligt med sitt budskap.

Öka kunskapen om hemberedskap

I samband med detta så har MSB skapat ett material som alla kan använda, på arbetsplatser eller i skolor, för att få en bättre förståelse för vad som händer i ett samhälle i kris och vad som krävs av oss som lever i samhället för att klara detta.

– Det behöver inte hända så mycket innan det blir effekter för oss vanliga människor. Om betalsystemen inte funkar så kan du inte köpa mat och det räcker med att tänka efter hur ofta man går till affären för att inse att det blir problem ganska fort, säger Niklas Kämpargård i en tidigare intervju här på Land.se.

Niklas Kämpargård är bloggare på Land och har skrivit böcker om hur vi bör agera om krisen kommer.

Vilka klarar sig bäst vid en kris?

– I allmänhet säger man att de som bor på landet klarar sig bättre men även på landsbygden måste man tänka igenom sina förutsättningar. Javisst, man har bättre lagringsutrymmen men man är ju väldigt beroende av elen för att få vatten och det är inte alla som har möjlighet till alternativa elförsörjningskällor, menar Kämpargård.

Krisberedskapsveckan i september

Krisberedskapsveckan genomförs i slutet av september och bland annat så publiceras då nytt material under namnet ”Rädd eller beredd” som är en uppföljare på tidigare material ”Om krisen eller kriget kommer”.

MSB har också satt samman en frågesport med frågor kring krisberedskap.

Hur många frågor om krisberedskap klarar du?

Rätt svar hittar du längst ned under frågorna.

A. En kris inträffar som gör att det inte finns någon ström. Vad är viktigast direkt?

1. Att värma upp huset

X. Att lyssna på radio

2. Att identifiera sig med bank-id

B. När det blir ett elavbrott på vintern, hur lång tid tar det i genomsnitt för ett hus att bli utkylt?

1. En dag

X. Tre dagar

2. En veckaC: Vårt vatten kan förorenas eller stoppas från att komma ur kranen, så det är bra att ha fyllda reservdunkar hemma. Hur mycket vatten behöver en vuxen person per dag (dryck, matlagning och hygien)?

1. En halvliter

X. En liter

2. Tre liter

D: Hur mycket av det livsmedel som konsumeras i Sverige är importerat och skulle ha svårt att nå Sverige vid en kris eller ett krig?

1. 15 %

X. 30 %

2. 50 %

E: Om leveranser av livsmedel inte kan nå fram till din matbutik, hur länge räcker butikens lager av färskvaror som mjölk, kött, frukt, ost och ägg?

1. En till två dagar

X. Fem dagar

2. Tio dagar

F: Om något händer som gör att man inte kan handla mat på några veckor är det bra att ha tänkt i förväg. Vilken typ av livsmedel är bra att alltid ha hemma?

1. Livsmedel som man kan äta upp snabbt

X. Livsmedel som har hårda förpackningar

2. Livsmedel med lång hållbarhet

G: Förr fanns större lager i Sverige av bränsle, mat och annat. Hur många kaffepaket hade Sverige i beredskapslager under kalla kriget?

1. 1 miljon

X. 6 miljoner

2. 13 miljoner

H: En kris kan göra vem som helst orolig och man kan då reagera på olika sätt. Hur brukar de flesta människor vanligtvis agera vid kriser?

1. De hjälps åt och samarbetar

X. De plundrar butiker och stjäl från varandra

2. De får panik och räddar sig själva

I: När man fyller 16 år blir man totalförsvarspliktig om man bor i Sverige, oavsett om man är svensk medborgare eller inte. Vad innebär totalförsvarsplikt?

1. Att man måste genomföra värnplikt

X. Att man vid ett krig kan bli inkallad för att hjälpa till

2. Att man vid en kris kan bli inkallad för att hjälpa till

J: En cyberattack betyder att olika angripare försöker komma åt data, information eller kontakter i ett IT-system, ibland för att göra skada eller utpressa. Hur många cyberattacker inträffar mot svenska myndigheter varje månad?

1. 100-150

X. 1000-1500

2. 10 000-15 000

Rätt svar på frågorna:

A – X

B – X

C – 2

D – 2

E – 1

F – 2

G – 2

H – 1

I – X

J – 2

Källa: MSBLäs också: Här är maten du ska hemma inför en kris

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen