Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 januari

Om kriget kommer är tillbaka – i ny tappning

I vår ska svenskarna bli bättre förberedda på en kris. Alla landets hushåll kommer att få en uppdaterad version av foldern Om kriget kommer i brevlådan.

 En version av Om kriget kommer från 1961.
En version av Om kriget kommer från 1961. FOTO: IBL

1943 kom Om kriget kommer ut för första gången, med information om hur man på bästa sätt kan förbereda sig om krig skulle bryta ut i Sverige.

Fasades ut på 80-talet

De sista exemplaren trycktes på 1980-talet och användes då mest i utbildningssyfte inom försvaret. Nu skakar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, liv i den gamla broschyren. Eftersom såväl förutsättningarna som hoten ser annorlunda ut i dag kommer den nygamla informationskampanjen att ha fått sig en rejäl ansiktslyftning.

Läs också: Debatt: Matbrist hotar vid en kris

– Då var fokus bara på krig, i dag ser samhället totalt annorlunda ut. Det finns en betydligt mer komplex hotbild med klimatförändringar, terrorattacker, pandemier och informationspåverkan. Människor behöver lära sig mer och veta hur man ska hantera det, säger MSB:s Christina Andersson som leder arbetet med broschyren, till Aftonbladet.

Alla ska bli bättre rustade

Målet är att samhällsmedborgarna ska vara bättre förberedda om något allvarligt inträffar.

– Det kan handla om hur man ska agera i kriser i fredstid, vid allvarliga störningar i samhället på grund av extremt väder eller om det sker en attack mot någon viktig samhällsfunktion, säger Christina Andersson till Aftonbladet.

Arbetsnamnet på foldern är i dag Om krisen eller kriget kommer.

Läs också: Svårt locka soldater – bara hälften går klartLäs också: Experten guidar: Så rustar du hemmet för en kris

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen