Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 mars 2020

Omtänksamma initiativ i coronatider

Det finns gott om omtanke, hjälpsamhet och glädje mitt i coronakrisen. Det märks på alla fina, roliga initiativ som just nu bubblar i vårt land. Här är 7 härliga exempel som inspirerar.

 Goda gärningar i coronans spår sprider glädje runt om i landet.
Goda gärningar i coronans spår sprider glädje runt om i landet. FOTO: Istock

Livar upp med Åsa-Nisse!

 Åsa-Nisse livar upp på äldreboendet.
Åsa-Nisse livar upp på äldreboendet. FOTO: TT

Ett gott skratt förlänger livet! Det har man tagit fasta på i Bräkne Hoby. På Lindebohemmet bjuds nämligen de äldre på skratt och tokroligheter när Åsa Nisse lyser upp tillvaron med sina filmupptåg. Det är Blekingesports Jerry Nilsson som har lånat ut sin stora samling av Åsa Nisse-filmer till äldreboendet. Men bara filmerna som är gjorda före 1964! Sen blir de för dåliga, säger Jerry Nilsson till Sveriges radio, och skrattar gott.

Läs också: Symtom på halsfluss

Lokalproducerat körs hem

 Lokal mat på väg.
Lokal mat på väg. FOTO: Mats Wilhelm / Naturfotograferna / IBL Bildbyrå

Mellan Lagan och Ljungby har ett gäng lokalproducenter gått ihop och levererar mat hem till dörren. Karin Lindahl på Kastebergs gård ligger bakom initiativet som har fått ett stort gensvar, berättar hon för Radio P4 Kronoberg.

Skänker engångshandskar

 Kvinnor i Västerås skänker engångshandskar till sjukhus.
Kvinnor i Västerås skänker engångshandskar till sjukhus. FOTO: Istock

Kazakiska kulturföreningen i Västerås skänker engångshandskar till sjukvården, berättar Sveriges Radio. Nu uppmanar initiativtagaren Zahira Göcmen fler att göra något konkret för att hjälpa till i coronakrisen. Att bara snacka och beklaga sig leder ingen vart, är hennes bestämda uppfattning.

Bjuder sjukvården på finkaffe

 Bara det finaste kaffet är gott nog till hjältarna i vården.
Bara det finaste kaffet är gott nog till hjältarna i vården. FOTO: Istock

Pontus och Anna Roos driver ett mobilt kafé. Nu serverar de gratis lyxkaffe på sjukhus runt om i Sverige genom att låta företag sponsra. 35 företag över hela Sverige har hittills gått in och köpt minst en timmes kaffeservering var till sjukvårdsanställda, för en kostnad av 2 000 kronor per timme, skriver nättidningen Breakit.

Lyser upp med blommor

 Blommor sprider glädje.
Blommor sprider glädje. FOTO: istock

Blomsterhandlaren Viviane Obaidi har börjat åka runt med blombuketter till äldreboenden för att lysa upp tillvaron när besöken uteblir.

– Vi måste hjälpas åt så att alla blir glada, säger hon till Sveriges radio.

Provar ost – online

 Ostälskare får lära sig om ostar på nätet.
Ostälskare får lära sig om ostar på nätet. FOTO: TRONS

Nu kan ostälskande Umeåbor sitta hemma i soffan och följa ostprovning som strömmas och visas för deltagarna på exempelvis Youtube. Ostarna har kunderna fått hemskickade från ostbutiken och på skärmen berättar ostexperter om ostarna, var de kommer från och om smakerna.

– Vem vet, säger arrangören Christian Sjöland till Sveriges Radio, kanske är detta koncept här för att stanna?

Kroppkakerestaurang bygger drive-in

 Kroppkakakor är populärt på äldreboenden, även i kristider.
Kroppkakakor är populärt på äldreboenden, även i kristider. FOTO: Istock

Arontorps kroppkakor på Öland bygger drive-in för att minska risken för smittspridning. Restaurangägaren Gillis Dahlström berättar för Sveriges Radio att många från hemtjänsten hämtar mat till äldre och står i kö och väntar. Får de i stället sitta kvar i sina bilar, förklarar han, minskar risken för att de för med sig smitta till de äldre.

Fler kreativa exempel

Hjälp oss fylla på listan! Mejla gärna fler kreativa exempel man blir glad av från dina hemtrakter till eva.kallstrom@land.se.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen