Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 22 juli 2019

Öppen trädgård 2019 – bilderna från succén

Från Malmberget till Simrishamn – och rekordmånga anmälda trädgårdar.

Öppen Trädgård blev en härlig succé för alla trädgårdsälskare!

– Det är väldigt mycket folk trots vädret, det är jättekul, säger Katarina Olsson i Sollebrunn.

 Katarina Olsson hade gott om gäster hela eftermiddagen i sin trädgård utanför Sollebrunn. Här står hon framför orangeriet som har en central plats i hennes trädgård.
Katarina Olsson hade gott om gäster hela eftermiddagen i sin trädgård utanför Sollebrunn. Här står hon framför orangeriet som har en central plats i hennes trädgård. FOTO: Ronny Karlsson

Öppen Trädgård har blivit en tradition för många trädgårdsintresserade. I år ägde Öppen Trädgård med Land rum söndagen den 21 juli.

Och vilken dag det blev! Trädgårdsägare och besökare runt om i hela Sverige förenades i sin kärlek till trädgårdar – från Malmberget till Simrishamn.

Många trotsade regnet

Land hälsade bland annat på i två trädgårdar i trakterna kring Sollebrunn i Västra Götaland, och på båda platserna var det gott om folk. Detta trots att det kom ett riktigt regnoväder i området tidigt på söndagseftermiddagen.

 Mycket handlar om frukt i Katarina Olssons trädgård, och många var nyfikna på hennes spaljerade äppleträd.
Mycket handlar om frukt i Katarina Olssons trädgård, och många var nyfikna på hennes spaljerade äppleträd. FOTO: Ronny Karlsson

Katarina Olsson var en av alla trädgårdsägare som bjöd in besökare till sin trädgård. Hon har jobbat med sin trädgård i 30 år och hennes liv handlar till väldigt stor del om växter och odlingar.

Läs också: Så beskär du träden på naturens villkor

– Jag jobbar cirka tio timmar om dagen som trädgårdsmästare, och sedan lägger jag nästan all fritid i min egen trädgård, säger hon.

 De fina rosorna fick sig en dusch av naturen när en riktig regnskur kom över Sollebrunn under tidig söndagseftermiddag.
De fina rosorna fick sig en dusch av naturen när en riktig regnskur kom över Sollebrunn under tidig söndagseftermiddag. FOTO: Ronny Karlsson
 Marita Åhrby, 54 år, och Anne-Lie Sjögren, 53 år, har åkt från Vårgårda för att besöka Katarina Olssons trädgård utanför Sollebrunn. ”Det är Anne-Lie som är experten, men det här är en fin trädgård”, säger Marita Åhrby. ”Jag är ordförande i Vårgårda Trädgårdsförening och är mycket intresserad. Jag beundrar Katrinas förmåga att kunna kombinera perenner, och tycker om att titta på henne spaljerade fruktträd. Jag har varit i trädgården en gång tidigare men det här är första gången under Öppen Trädgård”, säger Anne-Lie Sjögren.
Marita Åhrby, 54 år, och Anne-Lie Sjögren, 53 år, har åkt från Vårgårda för att besöka Katarina Olssons trädgård utanför Sollebrunn. ”Det är Anne-Lie som är experten, men det här är en fin trädgård”, säger Marita Åhrby. ”Jag är ordförande i Vårgårda Trädgårdsförening och är mycket intresserad. Jag beundrar Katrinas förmåga att kunna kombinera perenner, och tycker om att titta på henne spaljerade fruktträd. Jag har varit i trädgården en gång tidigare men det här är första gången under Öppen Trädgård”, säger Anne-Lie Sjögren. FOTO: Ronny Karlsson

Katarina Olssons trädgård var med i Öppen Trädgård för första gången och hon var överraskad över intresset.

– Jag trodde inte det skulle vara så många som ville komma hit.

Spaljerade fruktträd

Katarina har en trädgård som bjuder på en hel del olika växter och många av gästerna var nyfikna på hennes spaljerade fruktträd. Just frukt och bär får en stor plats i hennes trädgård.

– Jag älskar växter som är vackra att se på och som går att stoppa i munnen.

 Lovisa Pettersson var en av gästerna i trädgården och hon hade med sig hunden Ulmus,
Lovisa Pettersson var en av gästerna i trädgården och hon hade med sig hunden Ulmus, FOTO: Ronny Karlsson

I trädgården finns också en hel del vackra rosor och en rhododendron som imponerade på gästerna. Mest stolt var Olsson själv över det orangeri som har en central plats i hennes trädgård.

Besökarna kom tidigt

Några kilometer från Katarina Olssons trädgård träffar vi Andreas Benkel i hans trädgård. Där var det också stort intresse.

– De första gästerna kom några minuter efter klockan tolv och sedan har det rullat på.

 Andreas Benkel tycker om att ta ut svängarna med sin trädgård.
Andreas Benkel tycker om att ta ut svängarna med sin trädgård. FOTO: Ronny Karlsson

Han har en trädgård där han tycker om att ta ut svängarna lite och där finns bland annat en liten bergssluttning som han jobbat mycket med.

– Jag tycker om att blanda ganska traditionella perenner med mer exotiska växter. Jag gillar att göra det lite lekfullt och jag tycker om att ta tillvara på stenar, bark och träd.

Läs också: Skydda skörden mot kryp och sjukdomar

 Andreas Benkel har låtit ett av husen i trädgården bli en del av växligheten och även bergssluttningen i bakgrunden har han lagt mycket tid på.
Andreas Benkel har låtit ett av husen i trädgården bli en del av växligheten och även bergssluttningen i bakgrunden har han lagt mycket tid på. FOTO: Ronny Karlsson

Uppe på bergssluttningen är det en annan typ av växtlighet och där är det större fokus på växter som trivs i sand.

Planerar på vintern

– Jag lägger så mycket tid som det går på trädgården när jag har en familj också. Jag gillar också att sitta på vintern och planera. Sedan ska det finnas plats för barnen i trädgården också, säger han.

 84-årige Gustav Gustavsson från Angered hälsade på i Andreas Benkels trädgård utanför Sollebrunn. ”Jag har alltid varit trädgårdsintresserad och har drivit Skärsjölunds handelsträdgård i många år. Det här är ett bra sätt att återuppliva gamla minnen”, säger Gustav.
84-årige Gustav Gustavsson från Angered hälsade på i Andreas Benkels trädgård utanför Sollebrunn. ”Jag har alltid varit trädgårdsintresserad och har drivit Skärsjölunds handelsträdgård i många år. Det här är ett bra sätt att återuppliva gamla minnen”, säger Gustav. FOTO: Ronny Karlsson
 Monica Max Knutsson, 74, från Herrljunga, besökte Andreas Benkels trädgård tillsammans med 43-åriga Jenny Hedlund från Vårgårda. ”Jenny har en jättefin trädgård, hon skulle kunna vara med och visa upp den en sådan här dag”, säger Monica.
Monica Max Knutsson, 74, från Herrljunga, besökte Andreas Benkels trädgård tillsammans med 43-åriga Jenny Hedlund från Vårgårda. ”Jenny har en jättefin trädgård, hon skulle kunna vara med och visa upp den en sådan här dag”, säger Monica. FOTO: Ronny Karlsson

Han fick en hel del frågor av gästerna om sina odlingar och det blev en hel del diskussioner om odlingarna.

– Det är inspiration för mig att hälsa på så här och se hur andra bygger sina trädgårdar, säger Jenny Hedlund från Vårgårda som är en av besökarna i Andreas Benkels trädgård.

Läs också: De är mästare i pallkragsodling

Land besökte också ett koloniområde i Västervik

 Till Kulbackens koloniområde i Västervik kom många besökare.
Till Kulbackens koloniområde i Västervik kom många besökare. FOTO: Josefine Antonsson

Västervik bjöd på stort trädgårdskalas när fyra koloniområden med sammanlagt 150 kolonilotter var med på Öppen Trädgård. Det var regn i luften men ändå många besökare, bland annat här på Kulbackens koloniträdgårdsområde.

 Maria och Mijo Majic, 72 respektive 81 år, har odlat på Kulbacken i nästan 50 år. ”Vi har varit här väldigt mycket, speciellt sedan vi blev pensionärer”, säger de.
Maria och Mijo Majic, 72 respektive 81 år, har odlat på Kulbacken i nästan 50 år. ”Vi har varit här väldigt mycket, speciellt sedan vi blev pensionärer”, säger de. FOTO: Josefine Antonsson

Maria och Mijo Majic, 72 respektive 81 år, har odlat på Kulbacken i nästan 50 år. Deras stuga är den äldsta på området, hela 102 år.

– Här odlar vi allt från morötter, lök, potatis, tomater och jordgubbar till persilja och dill. Och blommor förstås!

Läs också: Här är alla trädgårdar som var med 2019

I Östervåla i Uppland i hittade Land hem till Denise och Jean Hellström.

 Denise och Jean Hellström i Östervåla.
Denise och Jean Hellström i Östervåla. FOTO: Kristina Bäckström

Denise och Jean Hellström, Östervåla, firade 20-årsjubileum som värdar för Öppen Trädgård. I år med många liljor.

– Jag har snöat in på liljor nu. Förut var det klematis, säger Denise.

 Plantering i Östervåla med lammöron och mjölkklocka.
Plantering i Östervåla med lammöron och mjölkklocka. FOTO: Kristina Bäckström

En riktig publikdragare hos Hellströms i Östervåla var den humlestinna planteringen med lammöron och mjölkklocka.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen