Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 juli 2018

Orden som snart bara finns på museum

Yrken, beteenden och sedvänjor försvinner. Gamla ord tynar bort när vi skapar nya uttryck. Vissa ord återfinns snart bara på museum. Ett ordmuseum finns faktiskt i Västerås. Därifrån har vi hämtat flertalet av dessa ord som idag nog är bortglömda av många. Hur är det med dig – kommer du i håg eller använder du till och med något eller några av dessa?

HÄSSJA

FOTO: Mostphotos

En ställning för att torka till exempel slaget gräs till hö. Metoden blev omodern under andra halvan av 1900-talet då torkningen förenklades och mekaniserades.

HÖKARE

FOTO: IBL

En person som drev en enklare handelsbod (hökeri) med livsmedel. Ordet kan möjligen spåras till fornsvenskans huka som betyder mångla.

DÅNDIMPEN

Att få dåndimpen är inte kul för då har du svimmat eller tuppat av. Ordet förekom ibland i gamla svenska filmer när någon blev starkt berörd.

Läs också: Vilket är landsbygdens vackraste ord?

BILTOG

Ett gammalt straff i Sverige för svåra brott. Det innebar att den dömde blev fredlös i hela riket och riskerade att bli ihjälslagen av vem som helst.

KULNING

En form av sång och rop som har sina rötter i medeltidens fäbodskötsel i Norden, och som kvinnorna på fäbodvallarna använde för att locka hem djuren på kvällarna. På grund av sina intensiva, starka och höga toner kan kulningen höras kilometervis över berg och dalar.

JORDAFÄRD

Bort gå de,

stumma skrida de

en efter en till skuggornas värld.

Så skaldade Verner von Heidenstam i dikten Gustaf Frödings jordafärd 1911. Numera talar vi väl oftast om begravning när det handlar om den sista vilan.

POKULERA

FOTO: IBL

Att festa tillsammans och skåla i punsch, bål eller andra starka drycker var det nästan bara herrar som sysslade med. Kända män som gärna pokulerade var konstnärer som Anders Zorn och Albert Engström.

MATTSAM

Gamla tiders husförhör när prästen årligen kontrollerade församlingsbornas bibelkunskaper kunde vara nog så tröttsamma, eller mattsamma som man kan läsa i äldre skrifter.

KLÄMMIG

För 60–70 år sedan kunde man kalla en hurtig och gladlynt artist för klämmig. Det förekommer nog inte som beskrivning av dagens deltagare i Melodifestivalen, till exempel.

Läs också: Bob, snowracer eller rattkälke – ordet som delar Sverige

NIPPERTIPPA

En ung kvinna som ansågs inbilsk, näsvis och lite högfärdig kunde få omdömet nippertippa av omvärlden. Begreppet förekommer också i en barnvisa som nog inte är så vanlig på dagens förskolor:

”Dansade gjorde nippertippan, dansade gjorde jag, dansade gjorde alla som i ringen va!”

ACKURAT

När Carlsson i August Strindbergs roman Hemsöborna provar en rock säger han att den sitter ackurat som vore den gjord för honom. Idag hade nog en författare skrivit att rocken sitter ”precis”.

Läs också: 10 dialektord du inte kände till

Testa dig själv!

Vad betyder de här tio orden? Svar hittar du längst ner!

BOKNA

RÖSTE

FÖRPAKTA

FORA

DORSK

GRÄTTEN

ACKUSCHÖRSKA

GENSAGA

FAL

TREVEN

Titta in på Ordmuseet!

 Titta in på ordmuseet som har väggarna fulla med gamla ord.
Titta in på ordmuseet som har väggarna fulla med gamla ord. FOTO: Trons Lasse Mattsson

I Vallby friluftsmuseum i Västerås finns ett ordmuseum. Initiativtagare är Curt O. Wallerud som växte upp på Vallby gård i närheten. Han vill slå ett slag för ord som riskerar att försvinna ur språket.

Läs mer på Vallbyfriluftsmuseum.se

Rätt svar:

BOKNA = bli övermogen (frukt)

RÖSTE = takresning, taklag

FÖRPAKTA = arrendera

FORA = lass, lastvagn

DORSK = slö, trög

GRÄTTEN = kräsen, kinkig

ACKUSCHÖRSKA = barnmorska

GENSAGA = protest, invändning

FAL = kan mutas/köpas

TREVEN = trivsam, hemtrevlig

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen