Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 april 2018

Örjan i Jörn kan bli Hela Sveriges Land-stipendiat

Jörn

När kommunen vill lägga ned vill Örjan Berglund i stället bygga upp. Den mångsysslande egenföretagaren har fått den insomnade byn Jörn att vakna. Nu är han en av fem finalister som kan belönas med Hela Sveriges Land-stipendium för sitt arbete.

 Restaurang, bowlingbana, hotell och hjälp till företagare. Det är några av Örjan Berglunds förverkligade projekt i västerbottniska byn Jörn.
Restaurang, bowlingbana, hotell och hjälp till företagare. Det är några av Örjan Berglunds förverkligade projekt i västerbottniska byn Jörn. FOTO: Erland Segerstedt

Det finns lata personer som mest ligger på sofflocket och drar sig. Till den kategorin hör knappast Örjan Berglund. Han har så fullt upp med alla sina projekt att någon fritid mer eller mindre inte existerar.

– Jag vill skapa mötesplatser och få en levande bygd. Jag är född och uppvuxen i närområdet i Jörn. Frånsett under militärtjänstgöringen i Boden och studieperioden i Skellefteå har jag alltid bott här, så det är klart att bygden betyder väldigt mycket för mig, berättar 54-åringen.

Vill påverka bygden

Han driver fyra egna företag, är delägare i ytterligare ett drygt tiotal och sitter i inte mindre än tretton olika styrelser.

– De jag känner mest för är bolagen här i närområdet. Jag vill gärna vara med och påverka så att vi får det så bra som bara möjligt, ler Örjan.

Läs också: Succéinitiativet – här kan du ta gratis sparktaxi över älven

Centrumhuset i Jörn förföll

 Ett hotell under uppbyggnad. Ett källarrum kaklas om för att bli ett framtida rum för rekreation.
Ett hotell under uppbyggnad. Ett källarrum kaklas om för att bli ett framtida rum för rekreation. FOTO: Erland Segerstedt

Inte minst då kommunen har valt att lägga ned allt från byns enda restaurang till det enda hotellet och biografen.

– De gav bidrag till en tysk lycksökare att sköta om Centrumhuset med bland annat restaurang, hotell och biograf. Men han tog pengarna och drog. Sedan har byggnaden stått och förfallit, under flera år var det bara en tom ruin. Om någon av invånarna ville äta på restaurang tvingades de åka tre mil till Glommerskträsk eller över fyra mil till Långträsk…

Till slut kunde Berglund inte bara se på när hans kära Jörn – med uppåt 1 500 invånare (om man räknar med bybor runtom och asylsökande) – mer eller mindre höll på att tyna bort.

– Att det var mycket hängskalle berodde till stor del på kommunpolitikerna som inte ens tyckte det var värt för folk att renovera sina lägenheter, för det skulle inte löna sig hävdade de. Tyvärr lyssnade många på kommunalrådet och följde dennes råd. Men jag ville bevisa att de hade fel och få människorna att börja tro på framtiden igen.

Läs också: Rekordår för småföretagare i landet

Öppnat restaurang, köpt bowlingbanor, fixat bostäder

 Örjan Berglund köpte en bowlinganläggning som nu ska byggas upp i Jörns gamla butik.
Örjan Berglund köpte en bowlinganläggning som nu ska byggas upp i Jörns gamla butik. FOTO: Erland Segerstedt

Bland annat har Örjan i Jörn de senaste tre åren:

* Renoverat Centrumhuset och öppnat restaurangen igen. Först bara med dagens rätt, men sedan i mars även på kvällar med à la carte. Snart blir det även pizza och kebab på menyn.

* Öppnat upp studieförbundens lokaler så att de kan bedriva verksamhet i Centrumhuset igen.

* Vågat ta steget att investera i och renovera 60 lägenheter, som hyrs ut.

* Renoverat och byggt upp uthyrningsrum (som en enklare variant av hotell) på tre olika ställen, som drar i gång under våren.

* Köpt fyra bowlingbanor som ska börja anläggas senare i år i en förvärvad fastighet.

* Hjälpt många nyanlända med permanent boende.

* Blivit en av delägarna i Jörns badhus med en 16-metersbassäng, mindre bad för barn och ett gym – där antalet besökare dubblats.

* Gått in som rådgivare och investerare att utveckla Storklinta skidcenter, 15 km utanför Jörn. Planerna är att bygga fler nerfarter, fler stugor och fördubbla antalet besökare.

* Inlett renoveringen av en byggnad på industriområdet som ska användas till kontor och lager för företag. Tanken är att hjälpa små företag att etablera sig i byn och ge dem möjlighet att växa.

Läs också: Stefan i Töllsjö är också finalist till Hela Sveriges Land-stipendium 2018

Vill vara en inspiratör

 Örjan Berglund är numera en av flera nya delägare i Jörns badhus och lyckats dubbla antalet besökare.
Örjan Berglund är numera en av flera nya delägare i Jörns badhus och lyckats dubbla antalet besökare. FOTO: Erland Segerstedt

– Jag är en person som vill få saker gjorda här och nu. Jag vill bidra både till en bättre service och öka antalet arbetstillfällen i byn. Flera av mina verksamheter är inget man blir förmögen på, men jag gör det för att jag brinner så mycket för Jörn och människorna som bor här. Många visar mycket tacksamhet och en del har till och med varit gråtfärdiga. Det känns ända in i hjärtat kan jag lova.

Örjan vill gärna fungera som en inspiratör till andra.

– Jag är glad om jag kan vara en inspirationskälla till personer i hela landet. Problemet som vi har i Jörn med nedläggningar och annat är vi ju inte ensamma om i Sverige. Jag vill visa att det går att vända negativa trender, även om kommunpolitikerna inte tror på det.

Läs också: Jens på Vismarlövsgården nominerad till Hela Sveriges Land-stipendium 2018

Prispengarna ska gå till Jörn

 Solomon Kebe bor i en enklare lägenhet i väntan på ett bättre boende. Han har just fått permanent uppehållstillstånd. En enklare lägenhet som Örjan Berglund låtit färdigställa i före detta VIVO-butiken.
Solomon Kebe bor i en enklare lägenhet i väntan på ett bättre boende. Han har just fått permanent uppehållstillstånd. En enklare lägenhet som Örjan Berglund låtit färdigställa i före detta VIVO-butiken. FOTO: Erland Segerstedt

Att vara nominerad till Hela Sveriges Land-stipendium tycker han är väldigt hedrande och ärofyllt.

– Om jag vinner ska jag använda pengarna till att betala resor och uppehälle till företagare och organisationer som vill komma och titta på möjligheter att etablera sig här, säger Örjan Berglund.

Läs också: Lisa Blochmann belönades med Hela Sveries Land-stipendium 2016

OM HELA SVERIGES LAND-STIPENDIUM

I olika delar av Sverige pågår varje dag ett fantastiskt och ofta ideellt arbete för att hela landet ska blomstra. Med Hela Sveriges Land-stipendium, som delas ut 18-20 maj under Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik, uppmärksammas och premieras detta arbete. Stipendiet på 35 000 kronor är ett samarbete mellan riksorganisationen Hela Sverige ska leva och tidningen Land. Juryn består av Carina Löfgren, chefredaktör på Land, Terese Bengard, verksamhetschef på hela Sverige ska leva och Joel Linderoth, publisher och ansvarig utgivare på LRF Media.

Läs också: Gill på Kärrmosse kan bli Hela Sveriges Land-stipendiat 2018

Örjan Berglund

Född: 24 augusti 1963.

Bor: Hus i Talliden, Jörn i Västerbotten.

Familj: Dottern Jessica (28).

Yrke: Egen företagare, entreprenör.

Intressen: Vandra i berg, resa – helst till ovanliga platser, möte med andra människor och kulturer.

Företagsengagemang:

* Driver fyra egna företag: Norrskensbär, Vildmarksstugor, Jörns bullmarknad och Nordisk specialtextil.

* Är större delägare i Hornavan Hotell i Arjeplog och Maxmoduler i Lycksele – samt mindre delägare i ytterligare ett tiotal bolag.

* Sitter i tretton olika styrelser – varav i några av dessa som ordförande.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen