Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 juli 2016

OS-stjärnans karriär startade med ett hemmabygge på gården

Angelica Bengtsson är en riktig höjdare. Idrottaren från Väckelsång i Småland är världsmästare i stavhopp – nu hägrar ett OS-guld.

FOTO: IBL

Drömmen är att få arbeta som läkare. Men först ska Angelica Bengtsson bli världens bästa stavhopperska. Hon är på god väg – i slutet av juli 2010 vann hon junior-VM i Moncton i Kanada.
Med ett hopp på 4,25 snöt hon den åtråvärda medaljen från konkurrenter som var två år äldre.

Inte överraskad

– Jag är faktiskt inte särskilt överraskad. I fjol upptäckte vi att min ansats var ganska dålig och efter att den har förbättrats har mycket löst sig, säger Angelica.

– Att liksom sätta hela livet på en stav är jättehärligt. Jag tycker om att flyga och har nytta av att jag tidigare sysslat mycket med gymnastik.

Byggde träningsanläggning

Pappa Glenn, till vardags reparatör av sågverksmaskiner, är hennes tränare och största stöd. När hans näst yngsta dotter var elva år och blev sugen på en av friidrottens allra svåraste grenar byggde han helt sonika en egen träningsanläggning.

Stutarna som betar hemma på gården tittade förundrat på lilljäntan som ofta flög högt i luften bredvid en av ladugårdsbyggnaderna.

”Tuff och orädd”

– Angelica är tuff och orädd, vilket man måste vara för att bli bra i stavhopp. Hon är också väldigt målmedveten och vet vad som behöver göras för att nå framgång, säger Glenn om tjejen som anses vara det kanske största framtidsnamnet inom svensk friidrott.

Innan JVM-succén satte Angelica i maj 2010 även nytt ungdomsvärldsrekord med ett hopp över 4,47 i Moskva. Det tidigare rekordet hade Jelena Isinbajeva med 4,40. I dag är ryskan världens främsta stavhopperska genom tiderna med 5,06 som bäst.

Vill bli läkare

– Att vara före henne i utvecklingen är ju inte så dumt… Och jag vill slå seniorvärldsrekord också! Det är en bit dit men ökar jag snabbheten i kroppen kommer jag nog att fixa det med tiden, säger Angelica Bengtsson.

Du vill bli läkare och siktar alltså högt även i det civila?

– Jo, jag är jätteintresserad av kroppen och vetenskapen om den. Men efter gymnasiet får läkarutbildningen vänta ett tag. Först vill jag bli världens bästa stavhopperska.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen