Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 november 2018

Oskrivna regler på Facebook – det här måste du veta

Hur hanterar du din kompis vansinnesutbrott på Facebook och vad säger din arbetsgivare om festbilder på Instagram? Vett och etikett i sociala medier kan vara snårigt. Här är en guide för hur du kan tänka.

 I jakten på ”gilla”-markeringar är det lätt att glömma bort vad som är kutym i sociala medier.
I jakten på ”gilla”-markeringar är det lätt att glömma bort vad som är kutym i sociala medier. FOTO: Istock

Sociala medier är för många av oss som ett extra vardagsrum. Ledigt och avslappnat rör vi oss i mjukisbyxor, postar bilder på tacopaj och trycker ”gillar” på inlägg om favoritlaget i fotboll. Men tänk dig för! Det som sker på Facebook, Instagram, Twitter och Snapchat sker trots allt inför öppen ridå. Även ett privat meddelande kan sparas och visas upp för andra än den tänkta mottagaren.

Det ska du tänka på

Din yttrandefrihet

Som svensk medborgare har du en grundlagsskyddad yttrandefrihet. Regeringsformen säger bland annat att ”varje svensk medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad rätt att (…) offentligen uttrycka tankar, åsikter och känslor och i övrigt lämna uppgifter i vilket ämne som helst”.

För offentligt anställda gäller även ett meddelarskydd. Du som jobbar i kommun eller statlig myndighet får slå larm om missförhållanden eller kritisera verksamheten utan att riskera jobbet.

Läs också: ”Jag har sagt till mamma att hon inte får skaffa Facebook”

Lojalitetsprinciper

Med det sagt har många privata arbetsgivare någon form av lojalitetsprincip. Det kan till exempel innebära att du inte får posera med konkurrerande varumärken eller uppträda på ett sätt som riskerar din arbetsgivares trovärdighet.

Många arbetsplatser ser sina medarbetare som representanter dygnet runt. En polis som är ute och tar en öl med kompisarna förväntas uppföra sig respektfullt och en servitris på väg hem från sitt skift kan fortfarande möta kvällens gäster på bussen.

Det ska alltså inte finnas anledning att ifrågasätta din lojalitet – i verkliga livet eller på nätet.

Användande av arbetsredskap

Om du har en dator, surfplatta eller mobil som tillhör arbetsgivaren är det viktigt att ta reda på i vilken utsträckning du får använda dessa privat. Många arbetsplatser tillåter privata samtal med jobbtelefonen, men inte alla. Är det okej att surfa in på Facebook på väg till jobbet, under arbetsdagen eller på lunchrasten?

Läs också: Så mjukar du upp ”mobilnacken” – 3 sköna övningar!

Vanliga fällor

Posta inlägg i affekt

Hur många gånger har det inte hänt att du sagt någonting ogenomtänkt i affekt som du sedan bett om ursäkt för? Hemma vid köksbordet är det lätt att när den värsta ilskan lagt sig prata och resonera om saken. På nätet däremot kan samma utbrott få besvärliga konsekvenser.

Ett inlägg om hur idiotisk chefen är kanske får tummen upp från kollegor och vänner i ditt flöde, men vid nästa morgonmöte är chanserna stora att budskapet nått hela vägen fram.

Så ska du göra: Den gamla goda regeln att räkna till 10 är inte så dum och fungerar väldigt bra även på nätet. När du känner att det börjar rycka i fingrarna, ta ett djupt andetag och räkna till 10. Känner du fortfarande för att publicera ett syrligt inlägg, tänk på att du ska kunna stå för det näta dag.

Posta inlägg påverkad

Efter några öl på stan åker mobilen fram och du börjar knäppa bilder på dig själv och vännerna. I stunden känns det roligt att posta dem på Instagram och se hur gilla-markeringarna lyser upp din display. Morgonen därpå vaknar du med huvudvärk och bultande hjärta. Vad lade jag upp egentligen?

En festlig bild vid en bardisk kan bli ett pinsamt samtalsämne på släktmiddagen.

Så ska du göra: Var som du är mest. Om människor som känner dig och möter dig i verkliga livet känner igen den bild du visar upp i sociala medier är chansen större att de ser den som okomplicerad.

Om du däremot postar bilder med slipsen i pannan och shotsbricka på bordet, kan du räkna med att både framtida arbetsgivaren och pappa ifrågasätter det så småningom.

Upphovsrätt

Du har inte rätt att utan lov posta vad som helst. Att publicera en bild tagen av en proffsfotograf, eller en animation från ett barnprogram, kan i värsta fall få rättsliga konsekvenser. Även om det är ovanligt att det kommer en faktura från fotografen i fråga i brevlådan är det värt att tänka efter en extra gång.

Så ska du göra: I alla fall där du postar en bild tagen av någon annan än dig själv ska fotografen tillfrågas och dess namn stå med.Läs också: Fota dina djur – 6 tips för bättre bilder

Filterbubblor

Filterbubblor är det som skapas när vi gillar sidor och inlägg. Sociala mediers algoritmer känner igen vad du brukar uppskatta och ser till att visa mer av liknande innehåll för just dig. Fenomenet innebär att du till slut bara ser det du vill se i sociala medier, och tror att de allra flesta tycker som du. Med ett sådant blickfång är det lätt att tappa uppfattningen om vad som kan vara stötande för andra användare.

Så ska du göra: Var medveten om att det du ser är ett personifierat flöde skapat av avancerade algoritmer. Sök dig då och då till andra sidor än dem som vanligtvis dyker upp. Kanske finns det andra sätt att se på saker?

Journalister ser

Sociala medier är nu mer ett av journalisternas främsta arbetsredskap. Reportrar på så väl lokal som nationell nivå letar dagligen efter vinklar på Facebook och Instagram. På Twitter är var och varannan användare antingen journalist eller opinionsbildare. Ger du dig in i en diskussionstråd om politik eller kontroversiella ämnen ska du räkna med att den läses av människor med en plattform.

Så ska du göra: Var medveten om att det du postar nätet finns bevarat för evigt. Även om du raderar en pinsam bild har den sparats i lager hos sökmotorer och sociala mediers databaser. Det är heller inte helt osannolikt att någon tagit en skärmdump på din post. Läs också: Hetsjakt efter snygga bilder! Insta-resor senaste trenden

Pinsamma familjemedlemmar

Har du ignorerat mammas vänförfrågan i rädsla för vad hon ska se när hon får tillgång till dina 10 år gamla fotoalbum? Eller med förskräckning upptäckt att mormor postat pinsamma bilder ur familjearkivet? På sociala medier kan det mest privata snabbt bli allmän egendom.

Så ska du göra: Sätt dig ned men mamma, pappa, moster och barnen. Prata om vad som är okej att dela med er om varandra i sociala medier. Vill du att mamma ska kommentera på inlägg från din kompis? Känns det bra att pappa postar en bild på dig som barn? Lyft frågan sinsemellan och kom överens om vad ni vill dela med er till världen.

Undersök även hur du kan skapa filter för olika användare i sociala medier. Till exempel på Facebook kan du välja vad var och en av dina vänner får se.

Tänk på! 5 tumregler

• Räkna till 10 innan du postar i affekt.

• Fyllelås! Stäng av mobilen och njut av en rolig kväll i stället.

• Ange alltid fotograf om du postar någon annans bilder.

• Kom överens i familjen om vad ni ska dela med varandra och andra.

• Kolla med arbetsgivaren vad som gäller för sociala medier privat och i tjänsten.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen