Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 juli 2017

Östersund når framgångar på sitt eget sätt

De skräller mot topplag i Europa. Men lär sig också mer om samisk kultur. Östersunds FK är fotbollslaget som når framgångar på sitt alldeles egna sätt.

 Stora framgångar och härliga supportrar, Östersunds FK når båda med lite annorlunda metoder.
Stora framgångar och härliga supportrar, Östersunds FK når båda med lite annorlunda metoder. FOTO: Turistbyrån, Östersund.

Allsvenska fotbollslaget Östersunds FK har blivit många fotbollsälskares nya kelgrisar efter sin jätteskräll i kvalet till cupen Europa League. Turkiska storlaget Galatasaray besegrades efter seger hemma med 2-0 och oavgjort 1-1 borta i returen – en seger som var en stor skräll och som gav rubriker runt om i Europa.

Galatasaray har enorma resurser jämfört med Östersundslaget och trots ett enormt publiktryck i returmatchen lyckades det svenska laget kämpa sig till ett oavgjort resultat.

Inte bara fotboll – kultur också

Men allt handlar inte om fotboll i Östersunds FK. Under flera år har man varit engagerade i olika kulturprojekt vid sidan av planen. Bland annat har man satt upp baletten Svandansen och årets kulturinsats handlar om samisk kultur.

– Vårt tema är att lära oss mer om minoriteters ställning, historia och kultur. Vi ska fördjupa oss i den samiska kulturen med hjälp av Maxida Märak, berättar klubbens ordförande Daniel Kiindberg på lagets hemsida.

Maxida Märak är hiphopmusiker, jojkare och kunnig inom samisk smideskonst. Hon ska utbilda A-lagstruppen inom samisk historia, samiska språket, samisk tro och berättartradition.

Planen är att hela projektet ska mynna ut i en hiphop-konsert i Östersund under hösten.

Kultur på många olika sätt

Johan Bertilsson är ett av lagets nyförvärv den här säsongen. Han ser positivt på Östersund FK:s annorlunda satsningar.

– Det har man sett och hört talas om att det varit lite olika teman varje år och att det verkar ha varit uppskattat, Det är nytt och annorlunda så klart, det är inget man gjort tidigare, säger han till SVT.

De olika kulturprojekten inleddes 2013 då laget satte upp en teaterföreställning. 2014 målade man tavlor och genomförde en manifestation för mångfald. Överskottet från tavlorna gick till projektet Ingen människa är illegal”. 2015 var det dags för en uppsättning av baletten ”Svandansen” och i fjol genomfördes en ”Gala för solidaritet”.

Ett annat viktigt projekt har varit ”Passa boken”. Där har Östersundsspelarna jobbat med att få ungdomar att läsa mer. Projektet har varit en framgång och givetvis har det hjälpt till att spelarna och laget haft stora framgångar de senaste åren.

Kultur och sport ger framgång

Det verkar dessutom som om de kulturella insatserna bidrar till framgångarna, det har nämligen gått snabbt framåt för Östersunds FK på fotbollsplanen. 2012 spelade man i division I, och efter tre säsonger i superettan tog man steget upp i allsvenskan. Där spelar man nu sin andra säsong och laget gör sina första framträdanden någonsin i Europa-spelet.

Efter skrällsegern mot Galatasaray väntar matcher mot Fola Esch från Luxemburg. Ett lag som låter betydligt enklare att besegra. Första matchen spelas i Östersund på torsdag, och returen spelas veckan efter på bortaplan.

Utanför fotbollsplanen har spelarna i Östersunds FK visat att väldigt mycket är möjligt. Nu har man börjat visa det även på fotbollsplanen. Nu återstår att se hur långt laget kan ta sig i kvalet till Europa League.

Läs också:

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen