Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 augusti 2016

Ovanlig lösning! 28-åriga Ann är kommunens egen bonde!

Ludvika har hittat en egen modell för att bli självförsörjande på nötkött! De har anställt en bonde, en husdjursagronom, och skaffat egna betesdjur!

FOTO: Privat

28-åriga Ann Eriksson kunde inte passa bättre för jobbet! Nyligen utexaminerad husdjursagronom (ett år sedan) och uppvuxen på en gård i Östanbjörka, drygt två mil nordväst om Ludvika.

– Ja, man skulle kunna säga att jag har specialkompetens för jobbet. Det känns jättekul, säger hon.

Projektet har just börjat

Hon har bara jobbat som ”kommunbonde” eller husdjursagronom sedan i maj, eftersom beslutet klubbades så sent i våras. Så ännu är projektet bara i sin linda.

– Det är mycket som ska läggas på plats och planeras och jag ville inte dra förhastade beslut angående vinterinhysningen av djuren, med mera, säger hon.

Lånat in djuren

– Därför var det inte aktuellt att köpa in ett större antal djur i år för att ”leva kvar” över vintern. Istället har djur lånats in för betesperioden i år, bara ett djur har köpts in och ska slaktas till hösten, fortsätter hon.

De 17 djur som har lånats från gårdar i trakten, kor, kalvar och tjurar, får beta och hålla öppet i naturbetesområdena i Räfsnäs och Grangärde..

– Nästa år kan vi förhoppningsvis köpa in ett större antal djur. Det är politiska beslut som avgör. För att på sikt nå självförsörjning behövs en besättning på omkring 100 djur. Det skulle kunna täcka behovet av de 5 400 kilo nötkött som krävs, säger Ann.

Kritiska röster bland politiker

Det rådde oenighet inför beslutet. Flera av kommunens politiker, främst från C och M, menar det inte är en kommunal uppgift att ha egna betesdjur.

Men Ann tycker att det finns flera goda argument för att Ludvika ska ha egna betesdjur, som hon beskriver i en artikel i Dalarnas tidning. Förutom målet om självförsörjning på kött, hålls landskapet öppet, den biologiska mångfalden gynnas och nya arbetstillfällen skapas.

– I Borlänge har man en liknande modell, och har 100 Highland Cattles och det har skapat flera jobb. En chef, tre arbetsledare och 10-15 anställda. Det skulle kunna bli ungefär lika många här i Ludvika kommun, säger Ann.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen