Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 april 2019

Ovanligt tidiga skogsbränder

De senaste dygnen har flera skogsbränder härjat i Sverige. Prognosen tyder på att brandrisken kommer att förvärras framöver.

Därför gäller det nu att iaktta extrem försiktighet när du vistas ute i naturen.

 April månad har präglats av hög brandrisk i södra och mellersta Sverige.
April månad har präglats av hög brandrisk i södra och mellersta Sverige. FOTO: TT/SMHI

SMHI varnar för hög brandrisk i hela Götaland och Svealand de närmaste dygnen och det råder eldningsförbud i flera kommuner. De senaste dagarna har MSB kunnat notera i genomsnitt 15 skogsbränder per dygn och 50 gräsbränder per dygn.

Branden i Hästveda under kontroll

Utanför Hästveda i Hässleholms kommun har fyra hushåll evakuerats efter en brand som spred sig från en skog till ett stall och närliggande fastighet. Branden härjar på en yta på 300 hektar och MSB rapporterar vid lunchtid på onsdagen att situationen är under kontroll. Fyra områden i närheten, Jägersborg, Björkeberga, Torstorp och Skyttaboda, har evakuerats.

Ytterligare skogsbränder i Tjällmotrakten i Motala kommun samt vid Landvetter flygplats är under kontroll sedan tisdagskvällen.

Ovanligt tidig brandsäsong

Enligt prognoser fortsätter de höga brandriskerna de kommande dagarna och vinden ökar spridningsrisken.

– Förutsättningen för att det ska brinna är brandbenägen vegetation. Nu är det mycket extremt hög brandrisk storregionalt. Vi har haft höga nivåer tidigare, men inte så här tidigt på året, säger Leif Sandahl, brandingenjör på MSB.

 Gräsbrandsrisk och spridningsrisk i Sverige under onsdagen den 24 april. Mer information och kartor finns på SMHI:s hemsida.
Gräsbrandsrisk och spridningsrisk i Sverige under onsdagen den 24 april. Mer information och kartor finns på SMHI:s hemsida. FOTO: SMHI

Dubbla problem just nu

Det som sticker ut är att gräsbrandssäsongen nu överlappar skogsbrandssäsongen. Normalt brukar de ha veckor emellan sig.

– Det är helt i linje med studierna om klimatförändringarna, även om man inte trodde det skulle komma i år redan. Nu har vi en situation med stora häftiga skogsbränder och gräsbrandsrisk samtidigt. Vi har dubbla problem som överlappar varandra. Det är en dramatisk förändring.

Läs också: Eldningsförbud – det gäller när du ska grilla

Detta är vanligaste brandorsaken

Den främsta orsaken till att skogsbränder utbryter är mänsklig aktivitet, visar siffror från Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap (MSB) från perioden 2008-2017.

– I huvudsak är det mänskliga förehavanden som startar bränderna. Ibland ren omdömeslöshet. Men det är också det vi kan påverka, säger Leif Sandahl.

I fyra av tio fall handlar det om att någon avsiktligt tänt på, i vissa fall med avsikt att anlägga en brand, i andra fall i syfte att elda kontrollerat. Även tågbromsningar, gnistor från skogsmaskiner eller barn som leker med eld eller rökning ingår i kategorin mänsklig aktivitet.

Blixtnedslag bara en liten del

Naturliga orsaker så som blixtnedslag står bara för fyra procent av fallen. I en tredjedel av fallen är orsaken okänd.

– Naturliga orsaker i år vill jag totalt utesluta. Vi har inte noterat några blixtnedslag, utan det är mänsklig aktivitet.

Manar till försiktighet

Det är alltså otroligt viktigt att allmänheten är försiktig för att minska risken att bränderna startar. I appen Brandrisk Ute kan du se hur stor brandrisken är i ditt område och din lokala räddningstjänst, kommun eller länsstyrelse skriver på sina hemsidor om eldningsförbud råder.

– Det borde nu vara en självklarhet att ha omdöme och inte pyssla med sådant som kan starta en brand. Friluftslivet måste tänka hur man hanterar öppen eld och tända en grill på säker plats så det inte kan sprida sig. Gnistor kan gå i väg och tända på, då kan du vara chanslös, säger Leif Sandahl.

Läs också: Så förbereder dig om du bor nära ett brandområde

 Statistik från Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap.
Statistik från Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap. FOTO: MSB

Engångsgrillar och fimpar

Många bränder börjar med en kontrollerad eldning, som sedan urartar.

– Engångsgrill är en annan dumhet. Glöden kan äta sig ner i marken utan att du märker det och så dagen efter när det torkar upp så har det startat en brand. Man ska förstås aldrig heller röka och fimpa i skogen.

Motorer och verktyg av olika slag kan också vara en risk.

– Man ska inte ta ut sådant som kan starta en brand. En varm yta från en motor kan antända fin vegetation och verktyg kan ge gnistor.

Läs också: Efter fjolårets torka: Flera livsmedelsjättar slutar sälja engångsgrillar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen