Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 maj 2017

Oväntade lösningen: Kan det här rädda BB Sollefteå?

Först sköt staten till extra pengar till svensk förlossningsvård. Sen kom beslutet att BB i Sollefteå ändå inte öppnas. Men nu kan hjälpen komma från ett mycket oväntat håll.

Bild 1/2 FOTO: Micke Engman/Privat
Bild 2/2

Som Land rapporterat om tidigare har regeringen skjutit till en halv miljard kronor extra till svensk förlossningsvård.

Trots det meddelar Landstinget Västernorrland att det inte är tal om att använda sin del av pengarna för att öppna BB i Sollefteå igen.

Sedan tidigare har aktionsgruppen ”Ådalen reser sig” haft planer på att själva ta över och driva akutverksamheten och BB i Sollefteå.

Kyrkan räddningen?

En ekonomisk förening har bildats för ändamålet, ”Vård och omsorg i Norrland”. Redan den 23:e januari skickade de in ett erbjudande till landstinget.

Föreningen har knutit till sig en rad personer med erfarenhet inom vårdsektorn. Och nu kommer nästa steg.

– Vi har funderingar på om kyrkan skulle kunna vara med och finansiera driften av ett BB. Det är en fråga som vi just nu har börjat diskutera med dem, säger Stefan Kanerva, styrelseledamot i föreningen Vård och omsorg i Norrland.

Församlingar tillfrågade

Föreningen har skickat ut frågan till församlingar i Ådalen just nu, som ännu inte tagit ställning.

– Vi erbjuder dem givetvis att bli medlemmar i den ekonomiska föreningen, säger Stefan Kanerva.

Tro du att kyrkan kan vara intresserade av detta?
– Jag tror det kan vara en faktisk möjlighet. Men vi har precis påbörjat diskussionerna. Jag förväntar mig en färdig diskussion under april som vi kan gå ut och presentera.

Inte helt nytt

Hur det skulle påverka kyrkoavgiften beror lite på hur lång tid driften skulle behöva pågå menar Stefan Kanerva. För en kort driftstid kanske avgiften inte behöver höjas alls, men gäller det en längre tid kan man behöva göra det.

– Det vore en intressant lösning på ett problem. Det är egentligen inga nya verksamheter för kyrkan så på det viset var ju inte tanken så långt borta att ta de här diskussionerna med kyrkan om att utveckla deras diakonala verksamhet. I Stockholm driver ju Diakonia ett sjukhus till exempel, säger Stefan Kanerva.

Kan ge medlemmar

Stina Näslund, en av ockupanterna av BB-Sollefteå är positiv till idén.

– Det är en fantastisk tanke! Jag tror att många skulle få en anledning att vara kvar eller att bli medlemmar i svenska kyrkan. Jag har alltid varit med i Svenska kyrkan och undrat varför, men aldrig gått ur för att jag tycker att diakonerna gör ett så bra jobb. Det här skulle verkligen stärka mig att vara kvar, säger Stina Näslund.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen