Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 december 2016

Oväntat! Därför satsar Göteborg på egen mjölkgård

Staden klarar sig inte utan landsbygden. Det har Göteborgs stad förstått – nu satsar de på en egen mjölkgård.

Bild 1/3 FOTO: Isock, Göteborgs kommun
Bild 2/3
Bild 3/3

Barnen i Göteborg ska få lära sig var deras mjölk kommer från samtidigt som staden blir mer självförsörjande. Kommunens enda mjölkgård byggs nu om till ett mönsterlantbruk dit skolklasser kan komma på besök.

– Vi arbetar också för att den ska bli ekologisk, den här ombyggnaden gör det möjligt, säger Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd, i ett pressmeddelande.

Robotladugård och biogas byggs

Det här är den första delen av ett större projekt där Göteborgs satsar totalt 17 miljoner kronor. Det första spadtaget har redan tagits och gården ska rustas upp och verksamheten utvecklas. Mjölkrobot, foderrobot och biogasanläggning ska byggas om alla planer blir av.

– Det har varit en jobbig tid att komma till ett beslut om att bygga. Det har funnits stunder när jag inte trodde att det skulle bli något av det hela, säger Ronny Johansson, vice ordförande i LRF Västra Götaland, till ATL.

Självförsörjning har blivit viktigt igen

Häljereds gård är kommunens sista egna mjölkbondgård. Göteborg köpte in gårdar för att täcka storstadens växande behov under 60- och 70- talen. Den tidens tankar om självförsörjning börjar åter komma till heders.

– Göteborgs stad ser ett växande behov av att ha lokal matförsörjning. Vi arbetar för att hela matkedjan ska finnas både lokalt och kunna vara ekologisk, säger Ulf Kamne (MP).

Göteborg har likt landet som helhet svårt att klara sig på den mat som odlas i närområdet.  

– Det måste vi förbättra. Vi tycker att det är viktigt att värna lokal produktion, särskilt under en tid där mjölkböndernas situation är pressad, säger Ulf Kamne.

Bättre för djuren efter att det byggts om

I den gamla lagården står Ronny Johanssons 60 kor uppställda i separata bås och de måste fortfarande mjölkas på bestämda tider. I det nya stallet kommer de att kunna röra sig fritt, äta och ligga när de vill – och bli mjölkade när de själva bestämmer – det är förbättringarna med den nya robottekniken.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen