Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 augusti 2022

Ove och Linus satsar på svenska fröer

Arkelstorp

Trots att intresset för svenskodlat är på topp är fröerna vi köper nästan alltid odlade utomlands. Det vill Ove Möller och Linus Hjertkvist i Arkelstorp ändra på. Följ med ut i deras odlingar som just nu står i full blom!

 Linus Hjertkvist och Ove Möller driver Nordfrö tillsammans. Här omgivna av gråärten ’Gotländsk Blåärt’ som klänger på bågar av armeringsnät.
Linus Hjertkvist och Ove Möller driver Nordfrö tillsammans. Här omgivna av gråärten ’Gotländsk Blåärt’ som klänger på bågar av armeringsnät. FOTO: Agneta Bergström

Det är ingen tvekan om att efterfrågan på svenska fröer är stor. Förra säsongens köptryck var överväldigande och favoriten ’Lokförare Bergfälts Jätteärt’ sålde slut på 20 minuter!

– Visst är det roligt att den blivit så efterfrågad men det finns andra sockerärter som är lika goda. Jag slår gärna ett slag för ’Oregon Giant Sugar’ som jag faktiskt tycker är ännu godare och mer lättodlad, säger Ove.

Han försvinner ut i odlingarna för att efter en stund dyka upp med en näve baljor av varje sort för ett improviserat smaktest.

Krispiga och söta

 Storsäljaren "Lokförare Bergfälts Jätteärt". ’får bamsestora ärtbaljor och kan bli tre meter hög. Här är baljorna ännu små och späda.
Storsäljaren "Lokförare Bergfälts Jätteärt". ’får bamsestora ärtbaljor och kan bli tre meter hög. Här är baljorna ännu små och späda. FOTO: Agneta Bergström

Hur de smakade? Delikat krispigt och sött. Var det någon skillnad? Tveksamt.

Ove startade Nordfrö 2019 och hans lilla gård i Arkelstorp i nordöstra Skåne är företagets nav. I fröodlingarna står sötlupin, piplök, rödbeta och morot i blom medan svartroten redan gått i frö och är skördeklar.

Ärtor och bönor klättrar i tunnlar av armeringsnät. Blommorna ger mat till mängder av pollinerare.

Läs också: Så blir du en blomsterbonde!

Goda miljöavtryck

 Insekter av olika slag lockas till odlingarna, som denna sävliga guldbagge.
Insekter av olika slag lockas till odlingarna, som denna sävliga guldbagge. FOTO: Agneta Bergström

Vid en snabb titt i morotslandet syns förutom humlor och blomflugor en sävlig guldbagge mumsa i sig pollen.

– I miljösammanhang brukar man prata om att göra så små ”fotavtryck” som möjligt. Vi tänker tvärtom att vi vill göra stora – men goda – avtryck. Jorden har ett rikare mikroliv och pollinerare och fåglar har mycket mer att äta här idag än när jag flyttade hit för 17 år sedan, säger Ove.

Bäddar för fröodling

 Fröodlingar med bönor och piplök i förgrunden. Armeringsmattor ger växtstöd till höga bönor.
Fröodlingar med bönor och piplök i förgrunden. Armeringsmattor ger växtstöd till höga bönor. FOTO: Agneta Bergström

För att göra de positiva avtrycken ännu större håller han just nu på att anlägga fler perennbälten mellan bäddarna med fröodling.

De består av fleråriga växter som ska främja mikrolivet i jorden samtidigt som de ger fler blommor och vindskydd.

Det kan vara bärbuskar, storfruktig hassel eller blommande perenner som isop, som är en av Oves favoriter och en riktig pollinerarmagnet.

Nätverk av odlare

 Nordfrös egna växthus som är byggda av delar från kasserade, återbrukade växthus.
Nordfrös egna växthus som är byggda av delar från kasserade, återbrukade växthus. FOTO: Agneta Bergström

Gårdens fröodling bidrar visserligen till sortimentet men framför allt fungerar den som visnings- och testträdgård.

Till största delen odlas fröerna av ett växande nätverk av fröodlare på gårdar runt om i landet.

– Tanken är att odlarna ska ha fröodlingen som en pusselbit i sin verksamhet. Men man behöver ändå odla ganska stora arealer, 1 000–2 000 kvadratmeter för att få tillräckliga volymer, så det krävs både odlarvana och ordningssinne, säger Ove.

Sprider kunskap

 Odlarnas fröskörd grovrensas innan den skickas till Arkelstorp för att finrensas och packas i fröpåsar. Här syns frö av vit vintersallad, som hör till de första som anlänt.
Odlarnas fröskörd grovrensas innan den skickas till Arkelstorp för att finrensas och packas i fröpåsar. Här syns frö av vit vintersallad, som hör till de första som anlänt. FOTO: Agneta Bergström

De senaste åren har jobbet med att rekrytera, utbilda och lägga upp arbetet för fröodlarna tagit upp en stor del av Oves tid.

– Vi strävar efter att sprida kunskapen om fröodling till så många som möjligt och bygga upp ett stabilt och hållbart nätverk av fröodlare i Sverige, säger Ove, som för dagen är lite extra glad över att kunna säga ”vi” i stället för ”jag”.

Familjen bor nära

 Ove och hans döttrar Andrea, Hedda, och Elna bor med fröodlingarna inpå knuten. Att springa ut i odlingarna och plocka blommor och bär är vardag.
Ove och hans döttrar Andrea, Hedda, och Elna bor med fröodlingarna inpå knuten. Att springa ut i odlingarna och plocka blommor och bär är vardag. FOTO: Agneta Bergström

För även om ett flertal personer arbetat och engagerat sig i Nordfrö är det Ove som varit motorn. Det har inneburit otroligt mycket jobb, inte minst har det administrativa arbetet varit överväldigande.

Men nu har Linus, som är uppvuxen i trakten och bor med sin familj i närheten, gått in i företaget.

Vill lära sig mer

 Fiffigt. För att hindras humlorna från att korspollinera tomaterna har blommorna försetts med ”nätmössor”.
Fiffigt. För att hindras humlorna från att korspollinera tomaterna har blommorna försetts med ”nätmössor”. FOTO: Agneta Bergström

Han är utbildad landskapsvetare och vill gärna jobba med något som påverkar landskapet på ett positivt sätt samtidigt som han kan arbeta på hemmaplan.

– Ove är en förebild och jag tycker det han byggt upp hittills är fantastiskt, säger Linus, som ser fram emot att lära sig mer om fröodling.

För dagen är hans uppgift att ta bilder till företagets Instagram-konto, något som Ove är glad att slippa.

Vackra fröpåsar

 Vilda Rosenblads akvareller som pryder fröpåsarna, har blivit ett uppskattat kännetecken för Nordfrö.
Vilda Rosenblads akvareller som pryder fröpåsarna, har blivit ett uppskattat kännetecken för Nordfrö. FOTO: Agneta Bergström

Men att han från början inte hann med att fotografera sortimentet har haft en oväntad fördel.

– När vi insåg att vi inte hade bilder av sorterna när vi öppnade webshoppen för två år sedan kom vår webbansvariga på att hans fru kunde måla av dem, berättar Ove.

Vilda Rosenblads akvareller, som även pryder fröpåsarna, har blivit ett uppskattat kännetecken för Nordfrö och inför årets säsong har de tryckts upp som affischer.

Oves eget fröintresse vaknade när han fick i uppdrag att anlägga en museiträdgård.

Stötta svensk fröodling

 Svartrot hör till de grödor som ger frön tidigast på säsongen. De är precis som maskrosens frön försedda med flyghår som låter dem föras bort av vinden om man inte ser upp.
Svartrot hör till de grödor som ger frön tidigast på säsongen. De är precis som maskrosens frön försedda med flyghår som låter dem föras bort av vinden om man inte ser upp. FOTO: Agneta Bergström

Han har också varit aktiv i föreningen Sesam, som fröodlar och bevarar kulturväxter, men kände till slut att han ville göra något för att stötta svensk fröodling i lite större skala.

– När jag får en idé kan ha svårt att släppa den innan jag gjort allt för att genomföra den, förklarar han sitt engagemang.

En tidigare idé var att han ville bygga sitt eget hus – på ett miljövänligt sätt och med hälsosamma material.

När han flyttade till gården var boningshusets väggar i så dåligt skick att de revs men taket och stommen kunde sparas.

Prenumerera på Lands nyhetsbrev – få artiklar direkt i mejlen

Eget halmhus

De nya väggarna är uppbyggda av en blandning av träflis, sand, lera och lite halm.

– Konsistensen och utseendet innan det torkar är lite som chokladbollar. Det är lätt och ofarligt att jobba med. Väggarna blir tjocka och energibehovet som i ett vanligt, välisolerat hus, säger Ove.

I dag ser det på ytan putsade, ockragula huset ut som det stått på sin plats i ett sekel snarare än femton år.

Omges av växthus

 Oves naturhus. Lerväggarna är målade med kalkfärg som pigmenterats med järnfosfat som blivit vackert ockragul. Nordfrös egna växthus som är byggda av delar från kasserade, återbrukade växthus.
Oves naturhus. Lerväggarna är målade med kalkfärg som pigmenterats med järnfosfat som blivit vackert ockragul. Nordfrös egna växthus som är byggda av delar från kasserade, återbrukade växthus. FOTO: Agneta Bergström

Det stora växthus som omger det på två sidor är desto modernare, men icke desto mindre återanvänt.

– Vi anlitade en kille som återanvänder proffsväxthus. Till skillnad mot husbygget gick det väldigt snabbt men när det var klart var vi först gråtfärdiga för att vi tyckte det blev så fult, berättar Ove.

Läs också: Adriana lever på att mjölksyra grönsaker

Hållbar struktur

 Två sidor av huset omges av ett växthus som ger både värme och mer odlingsutrymme.
Två sidor av huset omges av ett växthus som ger både värme och mer odlingsutrymme. FOTO: Agneta Bergström

Med tiden har han vant sig och uppskattar att kunna använda växthuset som arbetsplats under den kalla säsongen.

– Huset blir också varmare och jag eldar i kaminen sex veckor mindre per år, säger han.

När det gäller Nordfrö stannar idéerna inte vid att fröodlingen vara hållbar för miljön. Målet är att den också ska ha en hållbar struktur och ekonomi.

Vill ha försäkring

 Isop är både humlornas och Oves favoritblomma och de planteras i långa rader, perennbälten mellan de ettåriga fröodlingarna.
Isop är både humlornas och Oves favoritblomma och de planteras i långa rader, perennbälten mellan de ettåriga fröodlingarna. FOTO: Agneta Bergström

Produktionen ska inte hänga på några få entusiaster. Det är också lätt att misslyckas när man odlar frö. Skörden kan regna bort, det kan vara för kallt för pollinerarna.

Därför vill Ove komplettera verksamheten med en form av gemensamt finansierad försäkring.

– Som odlare borde man kunna få åtminstone halva ersättningen om man misslyckas av anledningar man inte kan påverka själv, säger han.

Anpassa sorter

 Ove är entusiasten som drog i gång Nordfrö och brinner för att öka svensk fröodling, bland annat genom att skapa en försäkring för odlarna.
Ove är entusiasten som drog i gång Nordfrö och brinner för att öka svensk fröodling, bland annat genom att skapa en försäkring för odlarna. FOTO: Agneta Bergström

Just nu ingår ett tjugotal odlare i nätverket som odlar frö. Den nordligaste finns i Värmland.

– Vi tycker att det är viktigt att vi har en inhemsk fröproduktion av flera anledningar. Inte minst om man tänker på att ha en säker livsmedelstillgång. Men framför kan man selektera sorterna så att de behåller sin anpassning till klimatet. Därför vill vi gärna ha fler fröodlare även norrut i landet.

Vill bygga upp ett nätverk av fröodlare.

Namn: Ove Möller och Linus Hjertkvist.

Ålder: 51 och 40 år.

Bor: Arkelstorp i Kristianstad kommun, nordöstra Skåne.

Gör: Driver företaget Nordfrö som säljer svenskodlade fröer i en webbutik. Vill bygga upp ett nätverk av svenska fröodlare.

Familj: Ove: döttrarna Elna, 12 år, Hedda, 10 år, och Andrea, 8 år. Linus: Sambo och tre barn.

Drömmer om: En veckas sammanhållen semester.

Webbutik: www.nordfro.se. Obs! All försäljning sker via nätet

Oves 4 lättodlade favoriter

1. Kokbönan ”Oves Lilla Svarta”.

Mycket god och lättkokt. Lätt att odla och ta frö av. Går att odla i nästan hela landet.

2. Tomaten ”Stupcie”.

Enkel, tidig, underbart god sort från Tjeckien som går bra även på friland.

3. Chilin ”Ezpeleta”.

Perfekt till eget chilipulver. Går bra på friland till zon 3.

4. Sockerärten ”Lokförare Bergfälts Jätteärt’”.

Lättodlad och god med stoooora baljor.

(Här passar bild 8)

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen