Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 mars 2019

Över 100 länder klimatstrejkar med Greta

Den 20 augusti i fjol satte sig Greta Thunberg ensam utanför riksdagen med skylten "Skolstrejk för klimatet".

På fredag samlas skolungdomar på över 1 600 platser runtom i världen för att stötta 16-åringens klimatkamp.

 Greta Thunberg tänker inte sluta med sin klimatstrejk förrän svensk politik är i linje med Parisavtalet från 2015.
Greta Thunberg tänker inte sluta med sin klimatstrejk förrän svensk politik är i linje med Parisavtalet från 2015. FOTO: Anders Hellberg

Greta Thunberg är numera känd över hela världen som den unga klimataktivisten som i slutet av sommaren 2018 satte sig utanför det svenska riksdagshuset med skylten ”Skolstrejk för klimatet”. Sedan dess har ungdomar världen över inspirerats att följa i Gretas fotspår. Hennes skolstrejk har nu växt till att bli näst intill en massrörelse. Jämfört med i Sverige, där den faktiska stöttningen för Greta har varit något mer tystlåten, har det i flera europeiska länder anordnats klimatdemonstrationer som dragit uppåt 30 000 människor, majoriteten skolungdomar.

Fredagen den 15 mars kommer bli ett datum att minnas. Då går tiotusentals människor samman och klimatstrejkar på mer än 1600 platser runt om i hela världen, under vinjetten och hashtagen #FridaysForFuture.

Antalet anmälda strejker har växt för varje dag och är i skrivande stund upp i 1659 platser i 105 länder.

Manifestation på Mynttorget

 Grafik över alla medverkande platser i "Fridays for Future", skolstrejk för klimatet.
Grafik över alla medverkande platser i "Fridays for Future", skolstrejk för klimatet. FOTO: Fridays for Future

I Sverige kommer ungdomar att strejka på 123 platser – alla landskap representerade. Varberg, Degerfors, Mora, Älvdalen, Värnamo, Torsby, Trelleborg, Skellefteå, Kramfors och Åre är bara några av orterna utöver storstäderna där det planeras manifestationer.

I Stockholm arrangeras den största manifestationen på Mynttorget utanför riksdagen. Där medverkar, förutom Greta Thunberg förstås, en rad svenska artister, bl a Smith&Thell, Tjuvjakt och Petra Marklund.

Här hittar du en karta över platserna som deltar i klimatstrejken

Möts av kritik

I takt med det enorma genomslag som Greta Thunberg har fått, möts hennes envetna klimatkamp också av en hel del kritik. Att hon uppmanar till skolstrejk och en radikal klimatpolitik anses av vissa vara kontroversiellt. Greta har dock varit tydlig med att hon varken har en dold agenda eller missköter sitt skolarbete. När hon numera bara strejkar på fredagarna använder hon rasterna under veckan till att jobba i kapp.

Läs också: Krönika: Är det verkligen ”vänster” att bry sig om klimatet?

Nominerad till Nobels fredspris

Under torsdagen kom också beskedet att Greta Thunberg nominerats till Nobels fredspris. Hon är en av hittills 301 nominerade till priset och nominerades av Socialistisk Venstreparti i Norge.

– Vi har nominerat Greta eftersom klimathotet kan vara en av de största bidragande orsakerna till krig och konflikt. Den rörelse Greta har satt i gång är ett väldigt viktigt fredsbidrag, säger stortingsledamoten Freddy André Øvstegård, till norska VG.

Till Aftonbladet kommenterar Greta Thunberg nyheten.

– Det är såklart väldigt hedrande och fint att bli nominerad till ett sådant stort pris. Det känns ofattbart och lite konstigt, säger hon.

Detta strejkar Greta Thunberg för

Greta Thunberg och rörelsen Fridays For Future kräver att Sverige ska agera i linje med Parisavtalet och IPCC-rapporten. De kräver en tydlig tidsplan från EU, riksdag, landsting och kommuner om bindande koldioxidbudgetar och en omställningspolitik som säkrar 1,5-gradersmålet på ett rättvist och säkert sätt.

Läs också: De startar resebyrå för tågcharter: ”Intresset har vuxit explosionsartat”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen