Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 25 september 2017

Över 20 000 har skrivit på för BB i Sollefteå

Kampen för förlossningsvårdens framtid i Sollefteå fortsätter. På måndagen överlämnades 20 232 namnunderskrifter till sjukvårdsministern.

– Någon gång ska de väl börja lyssna, säger Monika Thelin, en av BB-ockupanterna.

 Mathias Westin, Monika Thelin och Carina Hellström överlämnade namnunderskrifterna till sjukvårdsminister Annika Strandhäll.
Mathias Westin, Monika Thelin och Carina Hellström överlämnade namnunderskrifterna till sjukvårdsminister Annika Strandhäll. FOTO: Anna Wetterhall

Dag som natt pågår BB-ockupationen i Sollefteå sjukhus foajé, i protest mot nedläggningen av sjukhusets förlossningsavdelning. På måndagen reste tre av de engagerade – Carina Hellström, Mathias Westin och Monika Thelin – till Stockholm för att bland annat träffa sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S).

”Bra möte”

Under mötet med Annika Strandhäll överlämnades 20 232 namnunderskrifter mot nedläggningen av BB i Sollefteå.

– Vi fick ett bra möte med ministern. Hon ville träffa oss igen längre fram, säger Carina Hellström.

Under dagen träffade BB-ockupanterna även representanter för Socialstyrelsen och IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

– I dag förs ingen tillförlitlig statistik över konsekvenserna när man lägger ner förlossningsavdelningar. Det vill vi ha ändring på, säger Mathias Westin.

”Oro, ängslan och panik”

Monika Thelin bor i Kiruna, där BB lades ner 2001. Sedan dess får födande kvinnor åka till Gällivare som ligger 12 mil bort.

– I dag har jag med mig 26 berättelser från kvinnor som vittnar om den oro, ängslan och panik som det kan innebära att bo så långt från förlossningsvård, säger hon.

”Prioriterad fråga”

Sjukvårdsministern säger att hon tar frågan på största allvar, men framhåller att det är landstingen som fördelar de resurser som regeringen tillför.

– Förlossningsvården är en prioriterad fråga. Nu har vi ju skjutit till sammanlagt 1,6 miljarder till svensk förlossningsvård till och med nästa år, säger Annika Strandhäll.

Hur tycker du att de landsting som har glest mellan förlossningskliniker bör kompensera för de långa avstånden?

– Det är viktigt att de lokala politikerna för en dialog med medborgarna för att skapa den trygghet som krävs. De resurser vi tillför är breda och kan användas på flera sätt. I vissa landsting har vi sett att man satsar på patienthotell eller andra trygghetsskapande åtgärder för dem som bor längre bort, säger Annika Strandhäll.

Den 1 februari i år lades förlossningsavdelningen på Sollefteå sjukhus ner. Vissa behöver i dag åka 20 mil för att föda. I samband med nedläggningen blev det en världsnyhet när ABF startade en studiecirkel om hur man föder barn i bilen.

Läs också:Sollefteåbor tar över vården – nu siktar de mot BB

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen