Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 augusti 2017

På med ulltröjan – nu är hösten här

Den riktiga sommarvärmen har uteblivit i år. Nu har hösten redan anlänt, enligt SMHI:s årstidskarta.

 Foto: Istock
Foto: Istock FOTO: Istock

Efter en vår med höga temperaturer har värmen lyst med sin frånvaro. Den högsta temperaturen under juli månad uppmättes till 27,2 grader. Det är den lägsta toppnoteringen sedan 1979.

Hösttemperaturer på ingång

Men den som hoppas på en vändning blir kanske besviken. Hösten är redan i antågande, i alla fall i delar av Jämtland, Abisko och Sarek. Där har dygnsmedeltemperaturen varit lägre än tio grader fem dagar i följd, vilket är den meterologiska definitionen av höst. Med hjälp av SMHI:s årstidskarta kan du följa utvecklingen dag för dag.

Som tur är kan hösten aldrig infalla före den 1 augusti. Lägre temperaturer räknas innan dess som avvikelser. Enligt den kalendariska definitionen omfattar hösten månaderna september, oktober och november.

Sommar till oktober

Att hösten infaller så här tidigt i Sveriges fjällregioner är inget ovanligt. Från och med nu börjar den krypa neråt landet. Stora delar av Sverige kan räkna med att hösten knackar på dörren i mitten av september, medan södra Sverige får vänta ända till mitten av oktober.

Här är några exempel på när hösten normalt brukar anlända:

 • Kiruna 16 augusti
 • Östersund 5 september
 • Stockholm 29 september
 • Malmö 12 oktober

Källa:SMHI

  Läs också: Myt eller sanning? 12 livsviktiga fakta om blixt och åska

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Lands Nyhetsbrev

  Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

  Missa inga nyheter
  Gratis

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


  Läs fler artiklar från Land.se

  Till toppen