Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 september

Arkitektparet Cajsa och Björn vill bevara landsbygdens hus

Färgaryd

För fem år sedan gick flyttlasset till mormors och morfars hus i Färgaryd. Nu har Cajsa Liljequist och maken Björn en kort grusvägspromenad till sitt arkitektkontor. I jobbhubben Aspekullen ritar de hus med byggnadsvårdsprofil för landsbygdens miljöer.

 Björn och Cajsa Liljequist, med sonen Olof, njuter av deras gamla trähus ligger en "grusvägspromenad" från deras gemensamma arkitektkontor i småländska Färgaryd.
Björn och Cajsa Liljequist, med sonen Olof, njuter av deras gamla trähus ligger en "grusvägspromenad" från deras gemensamma arkitektkontor i småländska Färgaryd. FOTO: Karin Wildheim,

Glasverandor, brutna tak, snickarglädje och spröjsade fönster. Det är hus och utbyggnader med sådana detaljer arkitekterna Björn och Cajsa Liljequist oftast formger och färgsätter.

– Vi tycker att det är självklart att utveckla och vårda det som redan är byggt. Det är roligt att utgå från det befintliga och se det som en resurs, säger Björn.

Huset de själva arbetar i är också ett traditionellt hus med kakelugnar, plankgolv och pärlspont på väggarna.

Barndomstrakt

 När Cajsa och Björn tog över hennes morföräldrars gamla gård Lövdala, ville de återskapa den ursprungliga stilen. Bland annat tog de bort den lejongula fasaden från 1985 och perspektivfönstren från 1969.
När Cajsa och Björn tog över hennes morföräldrars gamla gård Lövdala, ville de återskapa den ursprungliga stilen. Bland annat tog de bort den lejongula fasaden från 1985 och perspektivfönstren från 1969. FOTO: Karin Wildheim,

På Aspekullen delar Lilje Arkitektur lokalerna med en energikonsult och tillfälliga besökare.

Idén till jobbhubben kläckte Cajsa på en fest. Aspekullen, som stod tomt och öde, skulle kanske istället kunna bli kontor åt bybor, som under pandemin hade börjat jobba alltmer hemifrån.

Grannen och hantverkaren Gustaf Petersson tände på idén och slog till. Han har sedan renoverat upp Aspekullen till ett modernt kontorshotell.

Cajsa är uppvuxen här i trakten, i Hyltebruk och Björn i Älmhult. Innan de flyttade hit bodde de i Örebro, där de vara anställda på en arkitektfirma.

Läs också: Nina och Emil flyttade farmors hus – stock för stock

 Den nötta, gröna trädgårdssoffan hittades i uthuset hos en granne. Den är den ena i ett par, som ursprungligen har stått på en festvagn.
Den nötta, gröna trädgårdssoffan hittades i uthuset hos en granne. Den är den ena i ett par, som ursprungligen har stått på en festvagn. FOTO: Karin Wildheim,

Släkt och vänner bor utspridda över hela södra Sverige och Björn och Cajsa hade just börjat fundera på att röra sig söderut när hennes mormor och morfar frågade om de inte ville ta över deras hus.

– Vi var redo för något nytt, så vi flyttade hit. Det var inte så stort för mig, jag har ju lekt här hela min barndom, berättar Cajsa.

Att de skulle mötas av så mycket vänlighet, nyfikenhet och gemenskap i byn hade de inte väntat sig.

Sammanhållning i byn

 Under året i förskoleklassen har Olof blivit upplockad av skolbussen vid grinden och åkt till skolan i Hyltebruk varje morgon. Under sommaren växlar han mellan fritids och lek med kompisarna hemma i byn.
Under året i förskoleklassen har Olof blivit upplockad av skolbussen vid grinden och åkt till skolan i Hyltebruk varje morgon. Under sommaren växlar han mellan fritids och lek med kompisarna hemma i byn. FOTO: Karin Wildheim,

Det är inte enbart jobbhubben Aspekullen, som vittnar om sammanhållningen i Färgaryd, i Hylte kommun i Halland. Det äts onsdagsluncher och arrangeras cykelfester.

Längs den gamla landsvägen, som är Björns och Cajsas väg till jobbet, ligger det tidigare skolhuset. Där höll de danska sommargästerna en musikfestival förra sommaren och Färgarydsborna hoppas på repris.

 Cajsa gillar att tapetsera. Hallen på övervåningen har fått en gul tapet i Carl Malmstens mönster ’Fågel Blå’ från Lim & Handtryck. Rummet innanför står på tur och ska tapetseras en ledig dag. ”Organiska mönster är bra i gamla hus, då är det inte så noga med mönsterpassningen” tipsar hon.
Cajsa gillar att tapetsera. Hallen på övervåningen har fått en gul tapet i Carl Malmstens mönster ’Fågel Blå’ från Lim & Handtryck. Rummet innanför står på tur och ska tapetseras en ledig dag. ”Organiska mönster är bra i gamla hus, då är det inte så noga med mönsterpassningen” tipsar hon. FOTO: Karin Wildheim,

Framför ett hus strax intill vissnar en lövklädd äreport, som byns folk reste åt brudparet häromveckan. Några bybor odlar potatis tillsammans.

– Här umgås man över åldersgränserna. Våra yngsta vänner är under 30, de äldsta över 70, säger Cajsa.

Även om hon och Björn helst inte lämnar byn till vardags finns det en sak som kan locka dem därifrån: Bra skidåkning, både på längden och utför.

Hjälpsamma grannar

 En vattenskada gjorde att köksgolvet måste bytas. Det nya blev ett klickgolv i linoleum. Samtidigt byggdes ett hörnskafferi och köksinredningen från 1985 fick ny färg.
En vattenskada gjorde att köksgolvet måste bytas. Det nya blev ett klickgolv i linoleum. Samtidigt byggdes ett hörnskafferi och köksinredningen från 1985 fick ny färg. FOTO: Karin Wildheim,

Innan skolplikten trädde in för sonen Olof passade de därför på att åka på en riktig långresa norrut. 17 veckor i Funäsdalen blev det!

– Då delade grannarna upp passningen av vårt hus. De tog en vecka var i stöten.

Att rå om den egna tiden för att kunna vara med sin son och familj så mycket som möjligt och göra saker ihop är viktigt för Björn och Cajsa.

– Det är en egenföretagarlyx, säger hon.

 Det stora sextiotalsvardagsrummet delades av i flera mindre rum. Björn och Cajsa gillar att leta efter möbler och byggmaterial på andrahandsmarknaden
Det stora sextiotalsvardagsrummet delades av i flera mindre rum. Björn och Cajsa gillar att leta efter möbler och byggmaterial på andrahandsmarknaden FOTO: Karin Wildheim,

Annars gillar familjen Liljequist mest att greja hemma. Huset flyttades till sin nuvarande plats av Cajsas morfars far 1922. Han inrymde sitt skomakeri på bottenvåningen med ingång på hörnet.

Där nere fanns även plats för en lägenhet och ett ungkarlsrum. På andra våningen bodde ytterligare en familj.

1969 byggdes Lövdala, som huset kallas, om till ett enfamiljshus. Efter en brand 1985 renoverades det igen.

Läs också: Expertens tips: Så hittar du dina drömmars ödehus

Vill förvalta

 Kontorshubb. Aspekullen har inrymt både klädaffär och hattaffär och Cajsas morfars far hade sitt skomakeri här innan han flyttade det till Lövdala. Nu gör hyresvärden Gustaf i ordning fler kontorsrum på övervåningen.
Kontorshubb. Aspekullen har inrymt både klädaffär och hattaffär och Cajsas morfars far hade sitt skomakeri här innan han flyttade det till Lövdala. Nu gör hyresvärden Gustaf i ordning fler kontorsrum på övervåningen. FOTO: Karin Wildheim,

Samma höst som Cajsa och Björn flyttat in föddes Olof. Då var det inte läge för någon större omgörning. Det första de gjorde var istället att plantera en lind på framsidan eftersom det förra vårdträdet strukit med i stormen Gudrun.

– Morfars mor Elins pionrabatt på framsidan finns kvar. Vi vill både bevara och förvalta och lägga till lite eget och göra stället till vårt. Det gäller i trädgården lika mycket som inne i huset, säger Cajsa.

 Björn och Cajsa hyr Aspekullens största rum. I gavelrummet intill arbetar energikonsulten Ingela Oscarsson.
Björn och Cajsa hyr Aspekullens största rum. I gavelrummet intill arbetar energikonsulten Ingela Oscarsson. FOTO: Karin Wildheim,

Rummen renoveras ett efter ett. Sextiotalsfönstren med planglas är också utbytta mot nybyggda med kopplade bågar och munblåst glas från de gamla fönstren, som stod kvar på rännet.

Härnäst väntar en begagnad glasveranda på att dockas på huset på baksidan ner mot ån.

Till att börja med tog Björn och Cajsa myndighetsjobb i olika halländska kommuner. Cajsa hoppade av sin anställning först efter att ha jobbat en del med egna projekt vid sidan om.

Många kunder

 Björn tar sig lika gärna an ett projekt från 1800-talet som ett sjuttiotalshus.
Björn tar sig lika gärna an ett projekt från 1800-talet som ett sjuttiotalshus. FOTO: Karin Wildheim,

Ryktet om att det fanns en arkitektfirma i bygden spred sig snabbt och telefonen började ringa. För tre år sedan var det Björns tur.

– Vi trodde inte att vi skulle få så många lokala kunder men det har blivit jättemånga projekt härikring, säger Björn.

 RITNING. Många kunder efterfrågar och uppskattar handritade illustrationer.
RITNING. Många kunder efterfrågar och uppskattar handritade illustrationer. FOTO: Privat

Det handlar om såväl nya byggnader, anpassade till befintliga gårdsmiljöer, till mindre om- och tillbyggnader. Och allt från slott till koja, .

Att ha återkommande kontakt med lokala hantverkare är också något de uppskattar.

– Vi bor, jobbar och lever här. Allt går ihop. Det är ett skönt liv, säger Cajsa.

Vill bygga om höloftet till festlokal

Namn: Cajsa och Björn Liljequist

Ålder: 36 respektive 40 år.

Familj: Sonen Olof, 7 år.

Djur: Katterna Socker och Sixten samt en flock höns, bland annat av raserna isbar och maran. ”Vi är inte så hönsnördiga utan tar vad det blir.”

Jobb: Driver arkitektfirman Lilje Arkitektur tillsammans.

Bor: I byn Färgaryd i Hylte kommun. Huset Lövdala är på 180 kvadratmeter, tomten på 4000.

Drömmer om: Att göra i ordning rännet (höloftet) med utsikt över Nissan till festlokal.

Läs mer på hemsidan www.liljearkitektur.se

Så fungerar Aspekullens jobbhubb

* Hubb är ett ord lånat från datorvärlden, där det är namnet på den centrala noden i ett datornätverk, den som allt måste gå igenom. På motsvarande sätt är en jobbhubb ett ställe som knyter samman människor i nätverk. Liknar kontorshotell.

* De som hyr kontorsrum i hubben får själva ha med sig dator, specialutrustning och annat material. Kopieringsmaskin, skrivare, köksutrustning och kaffe ingår däremot.

* Aspekullen används även till annat än kontor, lite som en bygdegård i miniatyr. Här hölls byns julfest och föreningar kan boka plats för möten.

* Kommer goda vänner med möjlighet att jobba hemifrån på besök några dagar ryms även de och deras arbete på Aspekullen.

* För att komma ifrån jobbet en stund brukar Cajsa och Björn gå hem på lunchen och äta. Eftersom de har så nära till jobbet hinner de ofta med att jobba lite i trädgården under rasten eller ta ett dopp i sjön också.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen