Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 juni 2019

Paula lever restaurangdrömmen i Landeryds gamla lanthandel

Landeryd

Familjen har alltid uppskattat mammas mat. Nu kan alla i halländska Landeryd äta maten efter att Paula Engström helt sadlat om och startat restaurang.

 Paula Engström bestämde sig för att satsa på Mammas Mat och det har blivit en succé i halländska Landeryd. Restaurangen ligger i det hus som en gång i tiden var lanthandel.
Paula Engström bestämde sig för att satsa på Mammas Mat och det har blivit en succé i halländska Landeryd. Restaurangen ligger i det hus som en gång i tiden var lanthandel. FOTO: Ronny Karlsson

Utöver tågstationen och ett tillhörande järnvägsmuseum fanns det inte mycket mer än bostadshus i Landeryd, som har drygt 400 invånare. För ett par år sedan ändrade Paula Engström på det. Hon sade upp sig från jobbet som miljö- och kvalitetsansvarig på Stolab i Smålandsstenar och bestämde sig för att satsa på den egna restaurangen Mammas Mat.

– Jag tog tjänstledigt för att testa om det skulle fungera med lunchverksamhet och det gick så bra att jag sade upp mig, säger hon.

Läs också: De har stora planer för lanthandeln i Killhult

Liknar matlagning vid en promenad

År 2016 drog hon i gång med luncherna och det ordnas även med kvällsarrangemang för sällskap. Framgångarna har inte låtit vänta på sig och det är många som väljer att åka en bit för att få chansen att äta hennes mat.

– Det kommer folk från Falkenberg, Halmstad och Tranemo. Det kom till och med några från Linköping för ett tag sedan, berättar Engström.

Matlagning har alltid varit ett intresse och maken samt deras två döttrar har alltid fått äta god mat hemma.

– Det har alltid varit avkopplande för mig att laga mat, precis som det kan vara avkopplande att ta en promenad. Det var en av mina döttrar som tyckte att restaurangen skulle heta Mammas Mat, säger Paula Engström.

Vågad satsning har lönat sig

 Helene Svensson och Paula Engström har en hel del att göra under lunchtimmarna. De blir intensiva timmar i köket när all mat ska tillagas. Ofta är det över 100 lunchgäster på en dag.
Helene Svensson och Paula Engström har en hel del att göra under lunchtimmarna. De blir intensiva timmar i köket när all mat ska tillagas. Ofta är det över 100 lunchgäster på en dag. FOTO: Ronny Karlsson

Restaurangen är belägen i det som brukade vara en lanthandel i Landeryd. Det har krävts en hel del renovering och det arbetet pågår fortfarande till viss del. Målet har hela tiden varit att skapa en behaglig miljö för gästerna.

Beroende på bland annat vädret varierar antalet lunchgäster. Det kan vara allt från 50 till 130 personer som söker sig till restaurangen på vardagarna.

– Jag vet att det var vågat att satsa på en restaurang här. Men samtidigt tror jag att Landeryd är i en ny fas. De unga flyttade ut tidigare, men nu börjar de komma tillbaka med sina familjer. Tydligen fungerar det att satsa så här även på mindre orter.

Buffén lämnar ingen hungrig

Det är husmanskost som serveras och gästerna uppskattar verkligen maten. Buffén innehåller tre till fyra olika rätter och det är ingen som lämnar huset hungrig.

– Så här gott har jag inte ätit sedan jag var här senast, säger en av gästerna till Paula och i den familjära stämning som råder är det många som ger beröm för maten.

För Paula Engström innebär satsningen att en dröm blivit verklighet, samtidigt som det är en hel del jobb med att driva eget företag. Men det är bara en sak hon ångrar.

– Jag gjorde det här alldeles för sent i livet, jag skulle ha gjort det när jag var 20. Men samtidigt har tidigare jobb gett mig nyttiga erfarenheter för att driva företag, säger hon.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen