Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 mars 2018

Miljonregn över svenska landsbygden

Regeringen vill satsa 1,5 miljarder mellan 2019–2020 och därefter 400 miljoner årligen på landsbygden. Pengarna ska bland annat gynna näringsliv, utbildning, boende och kunskapsutveckling samt minska klyftan mellan stad och land.

 Förutom Landsbygdspropositionen har regeringen också fattat beslut om att utöka och permanenta driftstödet till lanthandlare.
Förutom Landsbygdspropositionen har regeringen också fattat beslut om att utöka och permanenta driftstödet till lanthandlare. FOTO: Mostphotos

Regeringen presenterade i dag en landsbygdsproposition med fokus på att utveckla landsbygden. Utöver tidigare satsningar på landsbygden satsar regeringen 1,5 miljarder mellan 2019–2020 och därefter 400 miljoner årligen på att förverkliga merparten av landsbygdskommitténs förslag.

– För mig är det viktigt att hela Sverige håller ihop och därför har vi lagt om riktningen för landsbygdspolitiken. Det här är ett långsiktigt arbete men vi ska sluta klyftan mellan olika delar av landet och landsbygdspropositionen är ett viktigt verktyg, säger statsminister Stefan Löfven.

Mer i ämnet: Debatt: ”Sveket mot landsbygdens kommuner”Mer i ämnet: Debatt: ”Maktspel avfolkar landsbygden”Mer i ämnet: Alliansen hoppar av landsbygdsproposition

Vill ha stöd i riksdagen

Regeringen vill nu förankra propositionen i riksdagen så att den blir verklighet även för kommande regeringar oavsett partifärg.

– En landsbygdsproposition innebär att framtida regeringar inte kan ignorera landsbygden på det sätt som man har gjort tidigare, säger Sven-Erik Bucht, (S) landsbygdsminister.

De kommande årens satsningar kommer att fördela sig på följande sätt:

  • Näringsliv och företagande 430 miljoner kronor/år
  • Innovation och kunskapsutveckling 49 miljoner kronor/år
  • Utbildning 44 miljoner kronor/år
  • Boende och transporter 105 miljoner kronor/år
  • Kultur 22 miljoner kronor/år
  • Norrlandsstödet 100 miljoner kronor/år

Stöd till lanthandlare

Utöver landsbygdspropositionen har regeringen också fattat beslut om cirka 2,6 miljarder kronor under perioden 2018–2027 som ska gå till 30 landsbygdskommuner som bland annat har hög långtidsarbetslöshet. Regeringen har också fattat beslut om att utöka och permanenta driftstödet till lanthandlare.

Förra året fick 186 butiker statligt driftstöd, nu kan 280 butiker söka eftersom avståndet till butik ändras till en mil bort, mot tidigare 1,5 mil.

Låg omsättning

De mindre dagligvarubutikerna i gles- och landsbygder har minskat drastiskt sedan mitten av 1990-talet, främst till följd av låg omsättning. Många har en omsättning på mindre än 5 miljoner kronor, vilket gör det svårt att anställa och att själv kunna ta ledigt.

– I glesa områden har affären en central roll, både för dem som bor där och för dem som driver företag. De fungerar ofta som nav för grundläggande service som post, paket, apoteksvaror och drivmedel, förutom sitt utbud av dagligvaror, säger Pär Ove Bergquist, koordinator för kommersiell och offentlig service i gles- och landsbygder på Tillväxtverket.

Viktigt stöd

I en enkät som Tillväxtverket gjort svarar 95 procent att driftstödet är mycket viktigt för deras butik och har bidragit till att den har utökat öppettiderna, sortiment och bemanning. Tre av fyra handlare bedömer att butiken är mycket viktig för företag på orten.

Ramen för landsbygdspropositionen, satsningen på lanthandlare och på landsbygdskommuner som bland annat har hög långtidsarbetslöshet är en del av regeringens budgetöverenskommelse med Vänsterpartiet.

Läs också: Lanthandlaren Jennys smarta åtgärd mot inbrottstjuvarnaLäs också: Halva Ingvar Kamprads arv går till Norrland

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen