Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 september 2022

KD vill minska regelkrånglet för företag på landsbygden

Minskat regelkrångel för företag på landsbygden, enklare avloppsregler och minskad tolerans för viltskador. Det är några av Kristdemokraternas viktigaste valfrågor enligt partiets landsbygdspolitiske talesperson Peter Kullgren

 Kristdemokraternas landsbygdspolitiske talespersonen Peter Kullgren
Kristdemokraternas landsbygdspolitiske talespersonen Peter Kullgren FOTO: Kristdemokraterna

Vilken landsbygdsfråga tycker Kristdemokraterna är viktigast? Hur vill ni konkret åtgärda eller lösa den?

– Det ska vara möjligt att leva och driva verksamhet i hela landet. Vi politiker kan göra mycket som inte kostar något men som förbättrar möjligheterna för företagen.

– Att implementera EU-direktiv på ett sunt sätt, ha en möjlighetsinriktad myndighetsutövning, regler som gör det lätt att göra rätt.

– Vi vill även ta krafttag i viltfrågan, genom att använda toleransnivåer för hur stora skador som ska accepteras i jord- och skogsbruket.

– Kommuner ska inte kunna underkänna enskilda avlopp baserat på ålder utan kunna påvisa att avloppet inte uppfyller reningskraven för att kunna kräva nyanläggning.

Sedan minst ett år har bränslepriserna fortsatt att stiga och är ett akut problem särskilt på landsbygden. Hur ser Kristdemokraterna på det?

– Vi har sett denna problematik länge. Vi vill sänka dieselpriset med ca 9 kr och bensinpriset med ca 5 kr. Det gör vi genom att sänka reduktionsplikten till EU-nivå samt skattesänkningar.

Utbyggnaden av vindkraft är en fråga som polariserar och väcker känslor hos människor på landsbygden.

Bör den öka eller minska? Hur ser Kristdemokraterna på kommunernas vetorätt och utländskt ägande vad gäller vindkraft?

– Om elektrifieringen ska fortsätta inom inte minst transportsektorn och industrin kommer det att krävas en fördubbling av elproduktionen. Vi menar att det behövs mer av alla kraftslag.

– Vi anser att det behövs regleras på ett tydligare sätt så att de som berörs av vindkraftsetableringarnas olägenheter har möjlighet att sälja sitt boende alternativt få ersättning för den uppkomna störningen, som buller, skuggor med mera.

– Med sådana förutsägbara regler kommer motståndet sannolikt att minska. Kommunen bör ha ett stort inflytande över hur marken kan användas och vi vill inte i nuläget ändra kommunernas vetorätt.

– Att förbjuda utländska investeringar i vindkraft rimmar illa med kristdemokratisk politik, däremot behöver det vara tydliga regler som alla exploatörer har att förhålla sig till.

Dåliga vägar är ett mycket stort problem på landsbygden. Hur ser ni på det och kollektivtrafiken på landsbygden överhuvudtaget?

– Både Trafikverkets och enskilda vägar är viktiga för att hålla igång landsbygden, eller Hjärtlandet som vi säger. 90 procent av lantbrukarna använder enskild väg i sin dagliga verksamhet.

– Vi vill satsa nära en halv miljard mer än regeringen på drift och underhåll till enskilda vägar under 2022-2024. Under perioden satsar vi lika mycket på bärighet och tjälsäkring, där inte minst landsbygdens vägnät har stora behov.

– Även om järnvägen är viktig prioriterar vi mer pengar till väg jämfört med regeringens förslag, något som kommer fler landsbygdsboende till del än satsningar på järnväg. Vi prioriterar väg framför oerhört dyra satsningar på höghastighetståg mellan Sveriges tre storstäder.

Företagare från Karlstad

Namn: Peter Kullgren.

Ålder: 41 år.

Bor: I Karlstad.

Yrke: Företagare.

Familj: Frun Sarah, sonen Waldemar, jaktlabben Sam och katten Oso.

Drömmer om: En ny regering.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen