Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 mars 2018

Pistkungen Chrille – Sveriges mesta pistmaskinist?

Det ”Chrille” Myhr inte vet om pistmaskiner är förmodligen inte värt att veta. För honom är en tur uppför backen rena hälsokuren - trots att termometern visar minus 32 och vinden yr.

 Varje dag från det att Ramundberget öppnar till dess att skidanläggningen stänger i slutet av april stiger Chrille Myhr upp mitt i natten för att lägga grunden till utmärkta backar i skidsystemet.
Varje dag från det att Ramundberget öppnar till dess att skidanläggningen stänger i slutet av april stiger Chrille Myhr upp mitt i natten för att lägga grunden till utmärkta backar i skidsystemet. FOTO: Niklas Kämpargård

Redan som barn hjälpte han till med att packa pisten (på den tiden fanns det ingen pistmaskin i Ramundberget) och barnen fick helt enkelt trampa upp en egen pist där de sedan kunde åka.

– Jag minns att vi fick chokladkakor och fruktdricka. Sedan var det bara att åka, säger Christer ”Chrille” Myhr som är inne på sin 42:a säsong i Ramundberget. Allra bäst med jobbet är utsikten.

Läs också: Flytten till Hälsingland blev ett lyft

Inget glid utan pistmaskinförarna

Det är lätt att tro att skidskolelärarna eller uthyrningspersonalen är de viktigaste medarbetarna på en fjällanläggning, men då har man helt glömt bort den elementära grunden med pistens existens. Utan pistmaskinförare blir det varken någon pist eller skidåkning. Oavsett hur duktig man är som skidåkare. Varje dag från det att Ramundberget öppnar till dess att skidanläggningen stänger i slutet av april stiger Chrille Myhr upp mitt i natten för att backa ur pistmaskinen ur garaget och lägga grunden till utmärkta backar i skidsystemet.

Läs också: Elisabeths affärsidé får alla att älska fjällen

Ständigt morgonpass

 Pisten trimmas i tidig gryning. Christer Myhr uppskattar de tidigare morgnarna.
Pisten trimmas i tidig gryning. Christer Myhr uppskattar de tidigare morgnarna. FOTO: Niklas Kämpargård

– Jag börjar klockan tre och kör ända fram tills det att backarna öppnar vid niosnåret. Då har vi tillräckligt med tid för att preparera fram de bästa nedfarterna, säger Chrille Myhr som ständigt har det tidiga morgonpasset. Kvälls- och nattjobben lämnar han gärna över till ungdomarna.

Att köra pistmaskin i drygt fyrtio års tid kräver naturligtvis ett speciellt sinne. Samma backar upp och ner, tidiga morgonrutiner och starka vindar som sveper snön från ett ställe till ett annat. Ändå finns det inte en stund som Chrille Myhr funderat på att sluta. Han åker visserligen inte utför, men trivs med snön, vidderna och det karga klimatet. Bortsett från att åka längd, snöskoter och pistmaskin brukar han också fiska en del. Och så älskar han vädrets makter.

– I morse var det 32 grader kallt nere i dalen och uppe på toppen såg man ända bort till Sonfjället. Att bara få möjlighet att uppleva sådana dagar borde nästan förmånsbeskattas, säger Chrille Myhr och ler.

Läs också: Succé för karamellkokeriet i fjällen

Bästa utsikten

 Inne i pistmaskinen är det lika bekvämt som i vilken bil som helst. Christer ”Chrille” Myhr har kört pistmaskin i Ramundberget i drygt 40 år. s
Inne i pistmaskinen är det lika bekvämt som i vilken bil som helst. Christer ”Chrille” Myhr har kört pistmaskin i Ramundberget i drygt 40 år. s FOTO: Niklas Kämpargård

Numera är pistmaskinerna välutvecklade och man sitter bekvämt med bra utsikt åt alla håll. Annat var det på sjuttiotalet då Chrille Myhr började köra pistmaskin i Ramundberget. Det var Holger Norberg (ur den ursprungliga ägarfamiljen) som lärde honom att köra pistmaskin. De första varianterna var väldigt enkla och hade bara en rulle bak, men redan året efter utrustades maskinerna med schaktblad för att kunna flytta snö från en plats till en annan.

– En otrolig skillnad, säger Chrille som redan varit i farten i flera timmar när Lands reporter kliver in i hytten. Solen håller precis på att bryta igenom horisonten och temperaturskillnaden mellan utomhusluften och förarhytten är påtaglig. Inne i pistmaskinen är det lika bekvämt som i vilken bil som helst. Bortsett från lutningen (det lutar rätt rejält på sina ställen när Chrille skapar backens struktur).

Läs också: 5 häftiga vinteräventyr – vilken energi!

Hälsokur

 Uppe är vädrets makter mycket mer påtagliga än nere i dalen och under klara dagar ser man långt in i Norge.
Uppe är vädrets makter mycket mer påtagliga än nere i dalen och under klara dagar ser man långt in i Norge. FOTO: Niklas Kämpargård

Att åka upp mot Solliften tidigt på morgonen är rena rama hälsokuren. Här uppe är vädrets makter mycket mer påtagliga än nere i dalen och under klara dagar ser man långt in i Norge och ända bort till Sonfjället. Det är dagar som den här som får mig att trivas på jobbet, på Sveriges i särklass bästa skidanläggning, säger Chrille Myhr.

Läs också: Svenska fjällen säljer – unik inredning av umeådesigner

40 års erfarenhet i pisten

Namn: Christer ”Chrille” Myhr.

Bor: Bruksvallarna i Härjedalen.

Gör: Pistmaskinförare på anrika Ramundberget en av Sveriges äldsta skidanläggningar. Har 40 års erfarenhet.

Skidfakta Ramundberget: Nio liftar, 42 nedfarter.

Hemsida: www.ramundberget.se

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen