Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 oktober 2018

Plastbantning i butiken – engångsartiklarna ska bli miljövänliga

Inom två år ska engångsartiklar av plast sluta att säljas på Ica. Det är en del av företagets nya plaststrategi där företaget försöker minska försäljningen av plast.

 Från och med 2020 ska engångsartiklarna vara tillverkade av papper eller andra biologiska material.
Från och med 2020 ska engångsartiklarna vara tillverkade av papper eller andra biologiska material. FOTO: Istock

Engångsmuggar, tallrikar och bestick samt sugrör och tops av plast, kommer från och med 2020 inte att säljas på Ica. I stället ska de ta fram produkter som tillverkas av papper eller andra biologiska material som inte riskerar leda till plastförorening av haven, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Miljösatsar på återvinningsmaterial

Dessutom ska alla livsmedelsförpackningar till Ica:s egna produkter antingen vara återvinningsbara eller gå att återanvända till 2022. År 2030 ska de bestå enbart av återvunnet eller förnybart material. Miljösatsningen omfattar både Sverige och Baltikum.

”Vi behöver både minska den totala användningen av plast och se över vilken typ av plast vi använder. Det ställer krav på oss som företag att vara med och driva utveckling för att hitta nya innovativa sätt att använda återvunnen plast med bibehållen produktsäkerhet samt att hitta nya förnybara material”, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på ICA Gruppen, i pressmeddelandet.

Läs också: Fem fula plastvanor du kan rensa bort

Matsvinnet minskar också

Förutom slopandet av engångsartiklar så införs pant på flera av koncernens juicer, smoothies och shots. En stor andel av plasttrågen inom frukt och grönt ska också bytas ut mot papper eller återvunnen plast. Man gör även ansträngningar för att förpackningarna ska bidra till ökad hållbarhet för innehållet och undvika matsvinn. Samtidigt kommer transporterna bli effektivare och trågen blir enklare för konsumenterna att återvinna, säger Kerstin Lindvall.

Läs också: De fem värsta plastprylarna i ditt hem

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen