Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 juli 2017

Plastpåsar kan ersättas av trä från svenska skogar

Förbud och restriktioner mot plastpåsar i EU gör att efterfrågan på miljövänligare alternativ ökar. Nu hoppas skogsindustrin på att trä ska ersätta den farliga plasten.

 Miljövänliga påsar av nya trämaterial kan komma att ersätta plastpåsar.
Miljövänliga påsar av nya trämaterial kan komma att ersätta plastpåsar.

I våras kom direktiv från EU som ledde till förbud av plastpåsar i Frankrike. I Sverige ledde det till högre krav på butiker att informera sina kunder om plastpåsars miljöpåverkan. Många butiker i klädbranschen valde också att ta betalt för sina påsar.

Nu hoppas svenska skogsföretag att restriktionerna mot plast ska resultera i en högre efterfrågan på miljövänliga alternativ. Här tror man att material från skogen kan spela en stor roll och att trä på sikt kan ersätta den farliga plasten i påsarna.

Papper som tål vatten

Detta stöds bland annat av ett forskningsprojekt i Mittuniversitetet i Sundsvall. Här har forskare lyckats ta fram en papperssort som tål vatten betydligt bättre än vanliga papperspåsar.

– Vi kan doppa pappersarken i vatten och de kommer inte att gå sönder. I framtiden ska du kunna ställa din papperspåse i en vattenpöl och ta upp den, säger Sven Norgren, forskare på Mittuniversitetet, till SVT.

Liknar genomskinlig plast

I dag finns miljövänliga påsar av bland annat socker och majs och nu hoppas alltså skogsindustrin på påsar från den svenska skogen.

Men Sven Norgren menar att det gäller att inte efterlikna förlagan för mycket när det gäller genomskinlighet och elasticitet. Då kan nya miljöförstörande material och partiklar spridas i naturen.

– Ju mer plastlikt det blir desto större är risken att det blir en typ av mikroplast i materialet, säger han till SVT.

Läs också:80 % av all plast som blir sopor finns kvar i naturen

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen