Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 juni 2016

Plättar eller pannkakor? Kolla kartan – här går gränsen

Heter det pannkakor eller plättar? Frågan har engagerat tusentals och har nu fått sitt svar. Här är kartan som visar var i landet man säger vad.

För cirka två månader sedan uppmanade Skelleftebon Per Strömbro via Facebook människor att beskriva vad de kallade den cirka 30 cm i diameter breda maträtten de såg på den här bilden.

pannkaka

Uppmärksamheten blev enorm och den laddade frågan har debatterats hett i sociala medier.

– Här i Skellefteåtrakten säger alla plättar, medan jag själv säger pannkakor. Därför undrar jag var gränsen egentligen går, sa han till land.se då frågan glödde som hetast.

Sverige är spittrat

Nu har de dialektala skillnaderna stötts och blötts och genom att placera ut Facebooksvaren på en karta har Per Strömbro kunnat visa var i landet gränsen går för var man säger plättar och var man säger pannkakor.

Kartan visar att Sverige är splittrat. Plättar dominerar från norra Västerbotten och uppåt. Söder ut säger man hellre pannkakor.

Gränsen går vid Robertsfors

Här är kartan. De röda markeringarna visar var man säger plättar och de blå var man säger pannkaka.

pannkakskarta

– Kartläggningen visar en ganska tydlig skiljelinje vid Skellefteås södra kommungräns mot Robertsfors, kommenterar Per Strömbro sin karta.

Men även i Kalmartrakten och på sina håll i Skåne och Blekinge händer det att man säger plättar eller ”plätter”, visar kartläggningen.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen