Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 31 januari

Podden Historier från Hälsingland gör succé

Järvsö

De vill bidra till att händelser ”koms ihåg” – som man säger. Historier från Hälsingland är podden som får människor att fylkas kring historiska händelser från just Hälsingland. Robert Fors och Viktor Hansson gör podden som nu också blivit en bok.

 Viktor Hansson och Robert Fors, duon bakom podden – och nu också boken – Historier från Hälsingland.
Viktor Hansson och Robert Fors, duon bakom podden – och nu också boken – Historier från Hälsingland. FOTO: Moa Åhs

”Plötsligt hörde jag ett märkligt ljud från skogen bakom mig. Ett ljud som är rätt svårt att förklara. Ungefär som en vissling med extremt låga toner.”

Genom podden Historier från Hälsingland trollbinds varje månad upp emot 20 000 personer som andäktigt får lyssna till sägner, myter och verkliga händelser från ett historiskt Hälsingland.

Historier från Hälsingland blir bok

”Jag tvärstannade och vände mig snabbt om. Ljudet tystnade. Ingen där. Nu började jag känna mig lite rädd. Visslandet kom tillbaka. Nu lät det som att någon var bara några meter ifrån mig. Jag började småspringa längs den snåriga leden. Men då skymningen hade kommit och en svag dimma från den närliggande tjärnen hade letat sig in bland grenarna så vågade jag inte springa för fort. Nu hörde jag andetag också. ‘Herregud’, flämtade jag. Oron i magen hade nu växt till en sten.”

Texten är ett utdrag från podden Historier från Hälsingland, och finns även i den bok som duon bakom podden, Robert Fors och Viktor Hansson, har skrivit.

Var det Hälsinglands landskapsväsen, en vittra, som personen sen såg, väl framme vid bilen? Vem vet…

Anordnar även berättarkvällar

 Viktor och Robert på en av sina historiekvällar med hälsingsländska teman, här i Järvsö.
Viktor och Robert på en av sina historiekvällar med hälsingsländska teman, här i Järvsö. FOTO: Moa Åhs

Förutom att väcka liv i sägner och myter med sin podd så anordnar de båda berättarna även historiekvällar med hälsingsländska teman. Land var med på en av dessa kvällar i Järvsö.

– Hur många här är troende? Upp med händerna, frågar Robert Fors publiken under den fullsatta berättarkvällen på Condis bar och kök i Järvsö.

Historier från Hälsingland är numera ett koncept. Från att ha varit ”bara” en podd håller nu Robert och Viktor i berättarkvällar och berättarvandringar runt om i Hälsingland. Förra sommaren fick de med sig över 700 personer upp på Blacksåsberget mellan Delsbo och Forsa – Hälsinglands mest mytomspunna berg.

”Dårhuset” i Norrfly

Robert Fors har fascinerat slukat allt om sägner sen han var liten. Historieboken i fjärde klass läste han ut två gånger under höstlovet – och trodde det var fullständigt normalt. Viktor Hansson fascineras av gamla mord och minns hur han i tonåren besökte det gamla ”dårhuset” i Norrfly – som sen kom att ta plats i det allra första avsnittet av Historier från Hälsingland.

– Det enda avsnitten har gemensamt egentligen, är att det är just historier från Hälsingland. Det är ett brett ämne och vi känner att vi har en möjlighet att utbilda samtidigt som vi berättar, säger Viktor.

– Vi vill inte bara berätta en saga, vi vill ha med lite kontext för att man verkligen ska förstå personerna i vår historia. Jag säger inte att jag tycker att det är bra, det exempelvis Sara Lund som var en dubbelmörderska gjorde. Men får man veta mer om hur det var att leva på slutet av 1800-talet, om hur en kvinna i princip ägdes av sin pappa tills hon gifte sig, så kan man ändå förstå bättre varför det hände, fyller Robert i.

 Nu finns podden Historier från Hälsingland som bok!
Nu finns podden Historier från Hälsingland som bok! FOTO: Moa Åhs

Just Dubbelmörderskan från Bjart tillsammans med Hälsingeligan, Gruvfrun på Blacksås och Kniven från Delsbo är exempel på personer och händelser som fått nytt liv i och med podden.

Få liv i det förflutna

Det finns många syften med Historier från Hälsingland. Att ge människor och händelser som levde i det förflutna nytt liv är den viktigaste, enligt Robert.

– Vi vill bidra till att det koms ihåg, säger han, och påpekar själv hur ”hälsingskt” det lät när han sa det.

Ett annat syfte är att bidra till en alternativ underhållningskälla till de skärmar de flesta av oss håller så hårt i.

– Genom podden och boken kan vi föra ut Hälsingland till folket, och få hit dem också. Folk har hört av sig och berättat att de besökt platser som vi har pratat om, säger Robert Fors.

Berättarkvällarna ger nytt material

Berättarkvällarna är också ett sätt att få folk att återigen samlas kring ”lägerelden” för att få höra en bra historia. Det är också ett sätt att få nytt material till podcasten.

– Det kommer alltid fram någon efter att vi har berättat klart för att dela med sig av en egen historia. Vi har fått många av våra bästa berättelser just så, berättar Robert Fors.

Läs också: 8 orter som du säkert uttalat fel

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen