Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 juli 2022

Pontus och Anna bor på herrgården på Stora Bryne

Järpås

Husrenovering, bygga orangeri, tillverka punsch, starta stor äppelodling - och jobba heltid och ha fyra barn! Möt de två energiknippena Anna och Pontus på herrgården Stora Bryne.

 Pontus och Anna Nyqvist Thorsson i Järpås älskar att ha nya projekt på gång på herrgården Stora Bryne.
Pontus och Anna Nyqvist Thorsson i Järpås älskar att ha nya projekt på gång på herrgården Stora Bryne. FOTO: Daniel Strandroth

Vägen slingrar sig fram genom gröna sommarhagar med betande kor och getter. Solen står högt på en klarblå himmel.

På en höjd i slutet av en allé i det gamla västgötska kulturlandskapet mellan Lidköping och Järpås tronar Stora Bryne, en charmig herrgårdsmiljö med anor från 1300-talet.

På entrétrappan välkomnar energiknippena Anna och Pontus Nyqvist Thorsson som bor och verkar på gården tillsammans med sina fyra barn.

Tidsenlig renovering

 Herrgården Stora Bryne, med anor från 1300-talet, ligger mellan Lidköping och Vara i Västergötland.
Herrgården Stora Bryne, med anor från 1300-talet, ligger mellan Lidköping och Vara i Västergötland. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Vid sidan om jobben som nybakad doktor i arkeologi respektive ljudingenjör med eget företag är de i gång med tidsenlig renovering av den gamla herrgården.

Dessutom driver de äppelodling, tillverkar egen punsch, importerar och säljer vin och olivolja, arrangerar musikkvällar, visar konst i den engelska trädgårdsparken, ger guidade vandringar med mera.

– Ibland blir vi faktiskt trötta på oss själva. Men allt är våra långa lördagsfrukostars fel, skrattar Anna. Det är då vi får alla knasiga idéer.

Läs också: Familjen Tagesson älskar lugnet på herrgården Stora Roo

Firar delprojekt

 Att släppa på kraven och fira färdiga delprojekt är viktigt för Anna och Pontus.
Att släppa på kraven och fira färdiga delprojekt är viktigt för Anna och Pontus. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

En normalaktiv person kan bli helt matt över att bara höra om parets alla projekt.

Men knepet för att behålla lust och ork och samtidigt mota stressen i grind är att släppa kravet på att ”bli färdiga”, menar Pontus

– Det är ju en idiotisk idé att tänka att saker ska bli klara. Inget i livet blir ju någonsin helt klart, säger han. Har man den utgångspunkten så blir allt så mycket enklare.

– Dessutom har vi förmågan att stanna upp och fira och njuta över delprojekt, fyller Anna i. Och ibland bara blunda för allt som återstår.

Vill bygga uterum

 Innanför husets höga stensockel döljer sig intakta källarvalv från 1500-talet.
Innanför husets höga stensockel döljer sig intakta källarvalv från 1500-talet. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Det är därför inget konstigt för dem att med flera rum kvar att renovera ändå med hull och hår ta sig an drömmen om ett kombinerat uterum och orangeri.

Tanken är att färdigställa balkongen på ena husgaveln och under den bygga själva uterummet som också ska innefatta en vinkällare, berättar de.

Rummet kommer att nås från stora salongen via en stentrappa och en lucka i golvet.

– Det är verkligen mitt drömprojekt! utbrister Pontus.

Stor äppelodling

 Beskärning, gödsling, vattning och annat sköter Anna och Pontus själva. Till skörden tar de in "plockarlag”.
Beskärning, gödsling, vattning och annat sköter Anna och Pontus själva. Till skörden tar de in "plockarlag”. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Ett annat nystartat projekt är det kära skötebarnet – äppelodlingen.

Efter kaffet och ett litet smakprov av den egna punschen tar vi grusvägen ner mot odlingen.

I prydliga rader trängs totalt 3 500 träd av sorterna Aroma, Agnes, Santana och Rubinola. Samtliga är kravodlade och äpplena landar under hösten på butikshyllorna inne i Lidköping.

Meditativ beskärning

 Beskärningen av äppelkarten sköter Anna och Pontus själva, som de upplever som nästan meditativ.
Beskärningen av äppelkarten sköter Anna och Pontus själva, som de upplever som nästan meditativ. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Allt arbete kring beskärning, gödsling, vattning och annat sköter Anna och Pontus själva. Till skörden tar de dock in ”plockarlag”.

– Vi startade som nybörjare 2018 men man lär sig med tiden, konstaterar Pontus.

Hans handlag med beskärningssaxen vittnar om att han ägnat åtskilliga timmar de senaste somrarna åt att reducera äppelkart.

– Det är faktiskt roligt, nästan meditativt, menar han.

Anna håller med och tycker också att det är tillfredställande att så konkret se vad man uträttat efter några timmars arbete.

Läs också: Familjen Larsson fint renoverade 1800-talsgård

Inspirerande omgivning

 I den ena flygeln bor Annas bror med familj. Den kallades kavaljersflygeln för att det bodde två löjtnanter här tidigt på 1800-tal som sades var kavaljerer åt herrgårdens dåvarande friherrinna
I den ena flygeln bor Annas bror med familj. Den kallades kavaljersflygeln för att det bodde två löjtnanter här tidigt på 1800-tal som sades var kavaljerer åt herrgårdens dåvarande friherrinna FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Hon berättar att de länge närt en idé om att odla, inspirerade av grannarna runt omkring.

– Man kan nästan inte bo så här utan att ”dras in” i det här med odling och lusten att utnyttja och göra något av den omgivande miljön.

Det är nyfikenheten på gammalt lantliv och på gamla ting och det lite diffusa av att känna historiens vingslag som fått Anna och Pontus att vilja bo där de bor.

Vårda kulturarv

 Pontus ordnar fram fika och kaffekoppar i det stora herrgårdsköket där vedspisen bevarats.
Pontus ordnar fram fika och kaffekoppar i det stora herrgårdsköket där vedspisen bevarats. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Boendet har helt enkelt blivit en livsstil där hela den stora familjen är involverad. Glädjen i att vårda ett kulturarv är i fokus – inte jakten på det perfekta.

Hetsen över att sträva mot det perfekta hemmet har blivit lite av vår tids sjukdom menar Anna och Pontus.

– Det här stället är faktiskt som ett reservat, fritt från allt perfekt, ler Pontus nöjt.

Huvudbyggnaden har 18 rum och gården består av ett flygelpar, ett gammalt svinhus, en stallbyggnad och en äldre ladugård.

Prenumerera på Lands nyhetsbrev – få artiklar direkt i mejlen

Ursprunglig stil

 Kakelugnen i blå salongen på andra våningen har helt oglaserat kakel, vilket var typiskt för trakten runt sekelskiftet 1700-1800.
Kakelugnen i blå salongen på andra våningen har helt oglaserat kakel, vilket var typiskt för trakten runt sekelskiftet 1700-1800. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Familjen köpte Stora Bryne 2003. Herrgården har tidigare ägts av flera adelssläkter som Oxe, Kafle, Stiernsparre och Uggla, och har byggts ut och om flera gånger.

Tidigt 1900-tal typisk målades mangårdsbygganden i tidstypiskt gult och vitt. Men i dag har det återfått sin ursprungliga färgsättning av två grå nyanser.

Pontus och Anna har hela tiden velat utveckla herrgården och göra den tillgänglig för andra.

Kulturarrangemang

 Pontus och Anna vill att fler ska få uppleva Stora Bryne.
Pontus och Anna vill att fler ska få uppleva Stora Bryne. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Bland annat vill de ordna kulturarrangemang, trädgårdsvisningar och försäljning och provsmakning av egna produkter.

Ett projekt som fortfarande ligger och ”mognar till sig” är en gårdsbutik i ett av uthusen.

– Stora Bryne är en fantastisk plats som vi vill dela med oss av genom att ge besökarna en upplevelse för alla sinnen, sammanfattar Anna.

Vill få skjuts på gårdsföretaget

Namn: Anna och Pontus Nyqvist Thorsson.

Åldrar: Båda är 47 år.

Bor: På herrgården Stora Bryne mellan Lidköping och Järpås.

Gör: Anna är doktor i arkeologi och Pontus är ljudingenjör.

Familj: Varandra och barnen Olof ,17 år, Karl, 14 år, Arvid, 12 år, och Ragnhild, 6 år.

Drömmer om:
Anna: ”Öppna en trädgårdsinredningsbutik med parken som showroom. Och så har jag ju alltid ett nytt arkeologiskt forskningsprojekt på lut förstås…”.

Pontus: ”Få ordentlig skjuts på gårdsföretaget och få ordning på alla husen.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen