Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 november 2016

Positiv överraskning! Bonden kom med kött från trakten

Bonden Simon Renström kom med kött från den egna gården. Då blev det hög stämning i matsalen i Björnåkersskolan i Burträsk – här är orsaken.

Restaurang Björnåkersskolan i Burträsk har ett glatt gäng som lagar maten till skolans elever. Men Pamela, Camilla, Anna-Maria och Madeleine som arbetar i köket hade ett problem tidigare.

– Förr fick vi varor från Polen, Taiwan, Thailand och jag vet inte vad. Vi vill inte laga mat som vi inte vet var den kommer från eller hur den framställts, säger Pamela Marklund.

Bonden Simon kom med kött

I Björnåkerskolans restaurang vill de ha svenska – och helst västerbottniska – råvaror i köket. De har ett välutrustat kök där de kan laga maten från grunden, det och mer går att se på deras Facebooksida.

I tisdags serverades Biff á la Simon med Västerbottenmos och gräddsås. Rätten fick sitt namn av bonden som levererade köttet till biffarna.

– Det var världens lyckligaste dag när bonden var här. Jag har en dröm om att det skulle kunna vara så här varje dag. Jag vill det, föräldrarna gillar det och det här är något som ligger i tiden, säger Pamela Marklund.

Madeleine Lindqvist i vitt och Simons meny till höger.
Madeleine Lindqvist i vitt och Simons meny till höger.

Korna går på gård i Bureå

Lantbrukaren Simon Renström driver gården Strömsholm i Bureå. Han har 200 djur, där går både mjölkkor och köttdjur.

– Jag säljer egentligen restaurangkött, det är en del av det som jag gav till skolan. Det känns bra att intresset är stort och att jag på det här sättet kan visa hur det kan gå till i framtiden, säger Simon Renström.

Han har nu förhoppningar om att Skellefteå kommun ska gå mot att köpa in ännu mer lokalproducerade råvaror.

– Jag hade inte väntat mig att det skulle bli ett så positivt gensvar från kommunens håll, men de var verkligen på.

Positiva svar ger bonden nytt hopp

Skellefteå kommun har satsat på fler kök där mat till kommunens skolor och äldreboenden kan lagas från grunden. I dag är drygt en femtedel av råvarorna närproducerade.

– Jag tror att det kan bli mer. Som jag ser det så är det bara positivt om pengarna därigenom stannar i bygden i större utsträckning, säger Simon Renström.

Fick skriva autografer

Besöket på Björnåkersskolan blev rena segertåget för bonden.

– Jag fick till och med skriva autografer till några av barnen. Min förhoppning är att de en dag ska tycka bonde är ett lika spännande jobb som polis eller brandman, säger Simon Renström.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen