Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 december 2017

Postnord hinner inte med julhandeln

Paket som lämnas flera dagar under bar himmel och överfulla paketrum hos handlarna. Årets julhandel slår alla rekord och skapar kaos.

På Postnords terminal på Arlanda står överfulla vagnar med postsäckar. Bilder som Svenska Dagbladet tagit del av visar hur de lämnats oövervakade under bar himmel och enligt källor till tidningen kan säckarna ligga ute i flera dagar.

– Det normala är att vi får in säckarna under dagen, vi processar ungefär 160 000 paket per dag. Om det blir någonting kvar kan det stå några dagar utanför terminalen men det är det maximala, säger Postnords kommunikationschef Thomas Backteman till SvD.

Läs också: Här bor de som har längst till brevlådan

Ser allvarligt på situationen

Post- och telestyrelsen, PTS, har sett bilderna – de ser allvarligt på situationen och har öppnat ett ärende.

– Om säckarna ligger ute på det här sättet i en vecka, så är det oacceptabelt. Det är inte en hantering som är rimlig, säger Olof Bjurö, ansvarig för tillsyn inom postområdet på PTS.

Rekordstor handel

Under den stora rea-fredagen Black Friday hanterade Postnord 719 000 paket, en ökning med 51 procent jämfört med i fjol. Särskilt mycket ökar handeln från Kina. Det totala antalet småpaket som skickas från Kina har ökat med 65 procent bara i år.

Och den rekordstora köpivern ser ut att fortsätta fram till jul. Postnord gick nyligen ut och vädjade till alla kunder att hämta sina paket så snart som möjligt. Det är fullt överallt, på företagets egna lager och i alla bilar.

Läs också: Postnord bemöter kritiken mot nya tjänsten

Trångt hos postombuden

Hos postombuden runtom i landet börjar det bli riktigt ont om plats. P4 Malmöhus har besökt en Ica-butik i Bunkeflostrand där man tvingats flytta in paketen i pantrummet, bland backar och tomflaskor.

– Framtiden är ju rätt så jobbig när man tänker på den. Vi kan inte bygga om butiken för en månads intensiv hantering. Posten måste agera och öppna fler utlämningsställen, säger han till P4.

Risk för förseningar

Frågan är nu om alla kommer att hinna få sina paket lagom till jul. Postnord ber om överseende med vissa förseningar, så det kan vara en klok idé att vara ute i god tid med sitt handlande.

Läs också: ”Som ett brev på posten” – dags att skrota gamla uttryck?

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen