Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 januari 2018

Postnord rustat för postnummerbyte: ”Mer jobb för den enskilda”

Tusentals hushåll får nytt postnummer till våren – något som väcker oro för krångel och post som inte kommer fram. Postnord har i år genomfört en rad förbättringar för att se till att årets postnummerändring ska gå smidigt.

 Omkring 89 000 hushåll får nya postnummer den 5 mars.
Omkring 89 000 hushåll får nya postnummer den 5 mars. FOTO: HENRIK ISAKSSON/IBL

Många läsare har hört av sig efter att Land berättat om postnummerförändringen som äger rum i mars, när omkring 89 000 hushåll får ändrat postnummer.

Flera som varit med om en liknande förändring vittnar om krångel. Det handlar om post som inte kommit fram och brev som hamnat på fel ställe. Ett vanligt problem för många är att det under en längre tid efter bytet krånglar vid beställningar på nätet. Det beror på att långt ifrån alla företag abonnerar på adressregister, vilket gör att många system inte uppdateras automatiskt. Uppmaningen till alla som får nytt postnummer är att själva kontakta företagen i fråga för att uppdatera sina uppgifter.

– Det blir mer jobb för den enskilda eftersom de flesta i dag har registrerat sin adress på många olika ställen, säger Tommy Jonsson på Postnord, som är sammankallande i Postnummerrådet.

Läs också: Nya lagar och regler du behöver ha koll på

”Ingen anledning till oro”

Han känner däremot inte igen beskrivningen att många drabbas av att post inte kommit fram, eller blivit försenad efter en ändring.

– Vi har alltid uppdraget att söka mottagaren av ett brev, så det ska inte finnas någon anledning att oroa sig. En tid efter att ändringen trätt i kraft gäller även det gamla postnumret, säger Tommy Jonsson och tillägger att även brev med flera år gamla postnummer kommer fram, men att det kan ta lite längre tid.

Han medger samtidigt att de problem Postnord brottats med under den senaste tiden, med mycket negativ publicitet som följd inte är en fördel vad gäller allmänhetens förtroende i frågan.

Sedan förra årets förändring har Postnord genomfört en rad förbättringar i kommunikationen till de berörda, bland annat har hemsidan uppdaterats med tydligare information.

– Folk ska känna sig trygga med att posten kommer fram, säger Tommy Jonsson.

Något som inte fungerade vid förra årets omställning var möjligheten att beställa utkörning av paket för boende på landsbygden. Det berodde på ett fel i Postnords interna system som nu har åtgärdats.

Läs också: Debatt: Spara i stan för bättre postservice

Därför ändras numren

Det vanligaste klagomålet, såväl till Postnord som till Post- och telestyrelsen, PTS, som är tillsynsmyndighet för postnummersystemet, är att förändringen görs överhuvudtaget. Många tycker att ändringen medför onödigt krångel och ser det som överflödig byråkrati.

Men syftet är att det ska bli bättre i längden, enligt Anders Hildingsson, analytiker på Post- och telestyrelsen, PTS:

– I år och förra året har vi tagit ett större grepp och ändrat på många postnummer som varit ologiska, försvårat för postutdelarna och gjort hanteringen krångligare. Det kan handla om postnummerområden som inte hänger ihop eller att nya områden byggts, vilket gör att utdelningsslingorna ändrats, säger Anders Hildingsson.

Läs mer och se vilka postnummer som berörs här.Läs också: Se upp med adressen – 200 postnummer byts ut

Råd beslutar om postnumren

• Postnummerrådet sammanträder ca 3-4 gånger per år för att säkerställa en effektiv förvaltning av postnummer.

• Rådet består av deltagare från Bring Citymail, Fria Postoperatörers Förbund, Lantmäteriet, Postnord, Post- och Telestyrelsen, Svensk Direktreklam och Skatteverket.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen