Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 februari

Postnord vill införa utdelning varannan dag

I ännu ett försök att minska på omkostnaderna vill nu Postnord testa postutdelning varannan dag på vissa platser i landet. Testet ska inledas i höst med målet att förändringen ska genomföras i hela landet nästa år.

 Det är i dagsläget oklart exakt vilka orter eller hur många hushåll som kommer att få post varannan dag.
Det är i dagsläget oklart exakt vilka orter eller hur många hushåll som kommer att få post varannan dag. FOTO: iStock

Att postvolymen har rasat de senaste åren är ingen nyhet. Land har tidigare rapporterat om privatpersoner på landsbygden som fått sin brevlåda flyttad flera mil bort – ett sätt för Postnord att effektivisera postgången och dra ner på kostnaderna.

Pilotprojektet som ska reducera postutdelningen till varannan dag kommunicerades på Postnords intranät den 6 februari, rapporterar Sekotidningen.

Behovet minskar

– Bakgrunden är att vi ser att brevvolymerna faller, och det är en trend vi förväntar oss ska fortsätta. Har vi inte någon post att dela ut är det klokt att lägga upp våra slingor på ett sådant sätt så vi kan optimera postgången, säger Postnords Sverige-VD Annemarie Gardshol.

Användarundersökningar har även visat på att behovet av femdagarsutdelning inte är lika stort som tidigare.

Varslar anställda

I samband med indragningen räknar Postnord med att varsla anställda.

– Om vi drar ner på frekvensen för postutdelningen måste vi anpassa vår organisation. Självklart gör vi det på ett ansvarsfullt sätt där de anställda får en chans att skola om sig från brevbärare till exempelvis chaufför. Men där är vi inte i dag, först måste vi utveckla modellen, säger Annemarie Gardshol.

Läs också: Postnord vill spara – Alf och Anettes tvingas åka 2,7 mil till brevlådan

Kritiseras av facket

Nyheten har fått stark kritik från facket, som anser att företagsledningen inte har haft en dialog med de fackliga organisationerna.

– Svaret från arbetsgivaren har varit att de inte varit redo för samverkan. Då blir vi naturligtvis upprörda när det plötsligt dyker upp information på Postnords intranät om att man ska genomföra ett test, säger fackordförande Johan Lindholm till Sekotidningen.

Anpassas efter situation

Det är i dagsläget oklart vilka orter eller hur många hushåll som kommer att få post varannan dag. Redan i dag finns undantag på flera platser i landet där post inte delas ut varje dag på grund av det geografiska läget. Annemarie Gardshol på Postnord poängterar dock att ingen ska bli utan sin post.

– Det handlar inte om en försämring för en specifik målgrupp, utan att säkerställa postservice till rimlig kostnad i hela landet. Vi ser ju orter där vi fortsatt har en ganska bra volym och orter där det är lite glesare mellan droppen. Det handlar om att anpassa sig efter hur en situation ser ut.

Ändring i postlagen

Testet som Postnord vill genomföra måste få grönt ljus från Post- och telestyrelsen eftersom det kan krävas en ändring i postlagen för att postutdelningen ska kunna ändras permanent.

– Testerna måste givetvis, förutom tydlig kommunikation till berörda parter, föregås av noggranna riskbedömningar för att säkerställa att tillförlitligheten i postverksamheten upprätthålls, säger Olof Bjurö, chef för postavdelningen på Post- och telestyrelsen, som hittills visat sig positiva till förslaget.

Ingen post vid tomtgränsen

Postnord ämnar också dra in postutdelning vid tomtgränsen, rapporterar Expressen. 10 000-tals hushåll i Sverige kan i stället behöva hämta sin post vid samlingsställen, där de boende enas om små gemensamma postcentraler för att underlätta för brevbärarna.

Läs också: Trafikverket tänker om – nya initiativet ska lösa snöröjningskaos

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen