Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 januari 2019

Premiär för svenskt rödbetskokeri

Sveriges första rödbetskokeri har invigts. Nu är målet att få betydligt fler svenskar att lära sig att njuta av just rödbetan.

 Sara Berger, vd på Sydgrönt som satsat på kylrum och rödbetskokeri i Findus gamla lokaler i Bjuv.
Sara Berger, vd på Sydgrönt som satsat på kylrum och rödbetskokeri i Findus gamla lokaler i Bjuv. FOTO: Torbjörn Esping

Det är producentorganisationen Sydgrönt som står bakom den satsning som hade premiär tidigare i år. Målet är att förkokta rödbetor ska bli betydligt mer populärt i Sverige.

– Rotfrukter har ett uppsving i Sverige och vi vill gärna ha det alltmer bekvämt i dagens samhälle. Vi tror mycket på det här, även om det kommer att ta lite tid, säger Sydgrönts vd Sara Berger.

Läs också: 9 råvaror du ska passa på att äta i januari

Sydgrönt tar över Findus lokaler

Sydgrönt hyr in sig i Findus gamla lokaler i Bjuv, där numera Foodhills driver sin verksamhet med fokus på cirkulär livsmedelsproduktion.

– Det finns flera fördelar med att vara där, och nu kan till exempel skalen som blir över i vår verksamhet bli till biogas, säger Berger.

Foodhills vd Bengt Persson ser också mycket positivt på samarbetet.

– Vår vision är att bli ett ledande centrum i Europa för cirkulär matproduktion. Sydgrönts verksamhet passar väl in i vår hållbarhetsfilosofi. Genom samarbetet kan vi mer effektivt utnyttja resurser, kompetens och tankar kring innovationer säger han.

Läs också: Så bra medicinsk effekt har rödbetsjuice

Förkokta rödbetor ofta importerade

I dag odlas det rödbetor på drygt 35 hektar hos Sydgrönts medlemmar och till en början vill man fokusera på det egenodlade. I dagsläget går det att köpa förkokta rödbetor i butik, men då importeras de oftast från Litauen eller Spanien där de kokats, även om rödbetorna i fråga kan vara odlade i Sverige.

– Det blir allt viktigare för många att titta på hur transporter går till och att det de äter ska vara närodlat. Här kan vi ha kontroll från jord till bord och det är viktigt för oss.

 På sikt kan satsningen leda till nya jobb, menar Sara Berger, vd på Sydgrönt.
På sikt kan satsningen leda till nya jobb, menar Sara Berger, vd på Sydgrönt. FOTO: Torbjörn Esping

Ska leda till nya jobb

Satsningen ska också på sikt leda till nya jobb. Berger tror att sex till tio personer ska kunna jobba med kokningen. Rödbetorna skördas i september eller oktober och sedan sker det kokning under senhösten, vintern och våren.

Kundernas efterfrågan styr

Anläggningen har varit i gång i ungefär en månad. Givetvis är det kundernas efterfrågan som styr hur mycket rödbetor som ska kokas framöver.

– Vi får se hur det tas emot, det tar tid att bygga upp något nytt. Men vi tror på det här och det är en viktig satsning för oss, säger Berger.

Så mycket grönt äter vi

Konsumtionen av grönsaker har ökat rejält under 2000-talet.

År 2000 åt vi svenskar 65 kilo per person och år, under 2017 var den siffran uppe i 80 kilo.

Totalkonsumtionen av rotfrukter har ökat från 84 till 119 miljoner kilo under samma period.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen