Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 januari 2016

Prinsessa – och årets lantis: ”Jag känner mig hedrad”

Bild 1/5
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

Så fick då älvornas land i de djupa skogarna i norr sin egen prinsessa Sofia.

Det låter som ett lyckligt slut på en Disneyfilm men sannsagan om verklighetens prinsessan Sofia från verklighetens – och inte Tingelings – Älvdalen är vackrare än så.

Den 13 juni fick Sofia Hellqvist sin prins Carl Philip. Bröllopet direktsändes på storbildsskärmar inför tusentals åskådare i Älvdalen där man anordnade en kärleksvecka och drop in-bröllop i parken.

– Vi visste att Älvdalen skulle bli uppmärksammat och då hade vi två val: Antingen strunta i det eller göra något av det. Valet var ganska givet. Vi ringde prins Daniels hemkommun Ockelbo och fick väldigt många bra tips, säger projektledaren för Älska Älvdalen, Ing-Marie Bergman.

De fick varandra i juni.
De fick varandra i juni.

Hyllar sin hembygd

Värdet av prinsessfebern i Älvdalen uppskattas till 130 miljoner – bara under det första halvåret.

När prinsessan Sofia för första gången kom hem officiellt sida vid sida med sin prins och mottog Älvdalenbornas hyllningar utbröt en känslostorm både hos huvudpersonen och hyllningskören.

– Tårarna kom både hos mig och hos Sofia. Vilken underbar varelse. Vi fick en prinsessa. Jag är så glad att det inte går att beskriva, sa Marita Olsson från Rot till Sveriges Radio.

I sitt tal hyllade Sofia sin hembygd och slog ett slag för älvdalskan, Älvdalens eget språk.

– Jag önskar innerligt att jag hade kunnat hålla mitt tal på älvdalska, vårt unika språk här i Älvdalen. Men tyvärr växte jag upp i en generation där det inte var särskilt coolt. I framtiden hoppas jag kan föra en dialog som en äkta älvdaling, sa hon.

Ett uttalande som fick ulum dalska-anhängarna att jubla.

– Nu ger det hög status och är positivt att prata älvdalska. Att prinsessan erkänner älvdalska som ett eget språk är viktigt i vår kamp eftersom regeringen inte vill erkänna det som ett eget språk, säger Björn Rehnström som jobbar med frågan.

Värnar landsbygden

Att Älvdalen och Dalarna är viktiga för Sofia råder det inget tvivel om.

– Jag är stolt över mina rötter i Älvdalen och min uppväxt där har påverkat mig starkt som person, säger prinsessan till Land.

Hon är hedrad över att att få utmärkelsen Årets Lantis 2015.

– Landsbygden har stor betydelse för Sverige och det är något jag värnar om, säger hon till Land.

Och Älvdalenborna älskar sin prinsessa.

– Vi är så stolta. Vi vet att hon är en fin person både på insidan och på utsidan. Det är så roligt att de väntar smått. Tänk om de väljer att döpa sitt barn i Älvkarleby kyrka, säger Ing-Marie Bergman.

Med giftermålet har nyfikenheten på Älvdalen ökat markant. Bland annat gjorde tysk tv två dokumentärer om prinsessans hembygd.

– Om det leder till att någon väljer att flytta till vår vackra trakt så är vi bara glada. Vi behöver mer folk, säger Ing-Marie Bergman.

På köpet kan man få syn på den riktiga prinsessan Sofia.

Fakta: Prinsessan Sofia

Ålder: 31.

Bor: Djurgården, Stockholm.

Familj: Maken prins Carl Philip, föräldrar och två systrar. Väntar sitt första barn våren 2016.

Bakgrund: Växte upp i Älvdalen där hennes mamma är född. Gick i gymnasiet i Vansbro och flyttade sedan till Stockholm där hon jobbade som servitris och modell. 2010 grundade hon Project Playground till förmån för utsatta barn i Sydafrika.

Läs även: Prinsessans kurbitsmössa – en småföretagarsuccé

 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen